Πολιτική

Μητσοτάκης και Ερντογάν ανοίγουν τον φάκελο του Αιγαίου

Μητσοτάκης και Ερντογάν ανοίγουν τον φάκελο του Αιγαίου

Πηγή Φωτογραφίας: [370704] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Καμπή στα ελληνοτουρκικά

Μετά από έξι συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε διάστημα 14 μηνών στην Αθήνα, εκφράζεται η εκτίμηση ότι η συζήτηση των δύο μερών μπορεί να επεκταθεί σε πιο σύνθετα ζητήματα. Στους επόμενους μήνες, μέχρι τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο, οι υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν τις συνθήκες που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την έναρξη διαλόγου για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Επιπλέον, αναμένεται πιθανή επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα τον Νοέμβριο.

Επισημαίνεται ότι στην αρχική φάση έχει τεθεί σε προτεραιότητα μια θετική ατζέντα, με έμφαση στη συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση. Σκοπός είναι η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, προκειμένου σταδιακά να προχωρήσουν σε πιο περίπλοκα θέματα.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την επίλυση του μοναδικού εκκρεμούς και σημαντικού ζητήματος με τη γειτονική χώρα: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε αυτή τη διαφορά για πάνω από 40 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αναπόφευκτο να παραμείνει άλυτη».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Άκουσα με ικανοποίηση τον πρόεδρο Ερντογάν να δηλώνει ότι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι προς το κοινό συμφέρον της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου». Πρόσθεσε επίσης: «Είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα έχουμε μια ευκαιρία και πρέπει να είμαστε αρκετά τολμηροί και σοφοί για να την εκμεταλλευτούμε. Ωστόσο, αν επιθυμούμε να προχωρήσουμε, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να υιοθετήσουμε μια συνεπή προσέγγιση σε κάθε πτυχή της συμπεριφοράς μας».

Υπάρχει έντονη ανησυχία σχετικά με την πιθανή αύξηση των μεταναστευτικών ροών, και η συνεργασία με την τουρκική πλευρά θεωρείται κρίσιμη σε αυτό το ζήτημα. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναμένεται να συναντηθεί σύντομα με τον Τούρκο ομόλογό του.

Επιπλέον, χθες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η ελληνική πολιτική στο μεταναστευτικό κινείται σε σωστή κατεύθυνση, ωστόσο επισήμανε ότι «καμία στρατηγική δεν θα έχει αποτέλεσμα αν υπάρξει μια μεγάλη κρίση στο Λίβανο αύριο».

Πάντως η Αθήνα δεν έχει στραμμένο το βλέμμα μόνο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και στα όσα λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συζήτηση για το μεταναστευτικό έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο μετά την απόφαση της Γερμανίας να υιοθετήσει ένα αυστηρότερο πλαίσιο και ανησυχία υπάρχει για το ενδεχόμενο αυτό να πυροδοτήσει ένα ντόμινο εξελίξεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments