Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά σε ρυθμούς σκληρού ροκ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά σε ρυθμούς σκληρού ροκ

Πηγή Φωτογραφίας: [370617] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Η ΑΥΓΗ" ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Άτυπα έχει αρχίσει η προεδρική κούρσα

Η προεδρική κούρσα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει άτυπα ξεκινήσει, με τους υποψηφίους, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, να προετοιμάζονται για τις εκλογές. Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει αυξήσει τις εμφανίσεις του και σχεδιάζει περιοδείες, ο Παύλος Πολάκης θα ξεκινήσει την εκστρατεία του από τα Χανιά, όπου θα συμμετάσχει σε εκδήλωση, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης, με μια στρατηγική που περιλαμβάνει επισκέψεις σε διάφορες περιοχές, συνοδεύεται από βουλευτές που τον υποστηρίζουν.

Ωστόσο, η προεδρική κούρσα του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να επηρεάζει τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Η τηλεμαχία των έξι υποψηφίων προέδρων της Χαριλάου Τρικούπη, αν και είχε αντιπαραθέσεις, παρουσίασε και στοιχεία ενός πιο πολιτισμένου πολιτικού διαλόγου σε σύγκριση με όσα έχουμε δει στον ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο. Για αυτό το λόγο, ολοένα και περισσότερα στελέχη στην Κουμουνδούρου θεωρούν αναγκαία τη διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων που θα λάβουν την έγκριση του συνεδρίου για να συμμετάσχουν στις εκλογές για την προεδρία.

Μια τέτοια τηλεμαχία θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την εσωκομματική συζήτηση, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της Κουμουνδούρου, που τονίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο η εκλογική διαδικασία για τον επόμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει πιο ελκυστική και ενδιαφέρουσα.

Ωστόσο, η προοπτική διεξαγωγής ντιμπέιτ δεν φαίνεται να ενθουσιάζει εξίσου τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο μόνος που εκφράζει ανοιχτά την υποστήριξή του για μια τηλεμαχία με τους συνυποψηφίους του, πιστεύοντας ότι ο διάλογος μεταξύ τους θα μπορούσε να είναι πιο ελεύθερος σε σύγκριση με αυτόν του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, ο Παύλος Πολάκης δεν έχει κάνει επίσημη δήλωση, αλλά δεν φαίνεται να είναι αρνητικός στην όλη συζήτηση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως συμβαίνει με όλα τα εσωκομματικά ζητήματα, τηρεί σιγή ιχθύος. Οι συνεργάτες του φαίνονται ανήσυχοι σχετικά με την πιθανότητα να συμμετάσχει σε μια άμεση αντιπαράθεση με τους άλλους υποψηφίους, καθώς η τάση του για απεριόριστη λεκτική αντιπαράθεση εκτιμάται αρνητικά. Επιπλέον, θεωρείται ότι η επικοινωνιακή του ικανότητα σχετίζεται περισσότερο με την εμφάνισή του παρά με τον λόγο του. Παράλληλα, οι συνεργάτες του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι οι Φάμελλος και Πολάκης κάνουν πιο πολιτικές τοποθετήσεις, γεγονός που μπορεί να «παρασύρει» τον Στέφανο Κασσελάκη σε μια αντιπαράθεση στην οποία θα φανεί απροετοίμαστος ή εκτός της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη δεν περνά απαρατήρητη στο κομματικό περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος πραγματοποιεί επισκέψεις συνοδευόμενος από βουλευτές, σαν να είναι ακόμα αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, η συνεχής αναβολή των σχετικών ανακοινώσεων έχει προκαλέσει σενάρια στην κομματική βάση.

Ένα από τα πιο ακραία σενάρια αφορά την επιθυμία του Στέφανου Κασσελάκη και της ομάδας του να παρουσιαστούν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για την απομάκρυνσή του. Αυτό το σχέδιο, το οποίο είχε πράγματι εξεταστεί από συνεργάτες του Κασσελάκη, έχει σημαντικά μειονεκτήματα. Πρώτον, το συνέδριο είναι προγραμματισμένο για τις 7 Νοεμβρίου, δηλαδή σε σχεδόν ενάμισι μήνα από τώρα. Δεύτερον, μέχρι τότε οι επίσημοι υποψήφιοι για την προεδρία θα έχουν αποκτήσει δυναμική που θα είναι δύσκολο να ανατραπεί από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σενάριο αυτό «αδυνάτισε» μετά την ήττα της πρότασης της Θεοδώρας Τζάκρη στην Κεντρική Επιτροπή για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου άμεσα. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος θα ήταν πολύ περιορισμένος και οι πιθανότητες επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος για τον Κασσελάκη θα ήταν σημαντικά αυξημένες. Παρ’ όλα αυτά, στελέχη της Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν τίποτα. «Έχει κάνει πιο ριψοκίνδυνες κινήσεις στο παρελθόν, οπότε δεν μπορούμε να τον υποτιμήσουμε», αναφέρουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments