Γεωπολιτικά

Πώς ο ΟΗΕ μπορεί να διατηρήσει την ειρήνη στον Ειρηνικό

Πώς ο ΟΗΕ μπορεί να διατηρήσει την ειρήνη στον Ειρηνικό

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να ξεκινήσουν απορρίπτοντας τους ψευδείς ισχυρισμούς του Πεκίνου σχετικά με το ψήφισμα 2758.

Μεγάλα τμήματα του κόσμου -και δισεκατομμύρια άνθρωποι- απολαμβάνουν μεγάλη ευημερία χάρη στην ειρήνη και τη σταθερότητα που επικρατούν στο στενό των 97 μιλίων που χωρίζει την Κίνα από την Ταϊβάν. Το νησί είναι ένας απαραίτητος εταίρος στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, παράγοντας περισσότερο από το 90% των παγκόσμιων ημιαγωγών υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τα προηγμένα τσιπ που οδηγούν την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης. Και το ήμισυ του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου περνάει από τα Στενά της Ταϊβάν, καθιστώντας τα ως βασική διεθνή πλωτή οδό.

Όλα αυτά απειλούνται από τις προσπάθειες του Πεκίνου να αλλάξει το status quo πέρα από το στενό και να επεκτείνει τον αυταρχισμό σε όλη την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Τα τελευταία χρόνια, οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν χρησιμοποιήσει διμερείς και πολυμερείς ευκαιρίες -συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων της G7, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της ASEAN- για να τονίσουν τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό. Τώρα είναι η ώρα για τον μεγαλύτερο διεθνή οργανισμό από όλους, τα Ηνωμένα Έθνη, να επανεξετάσει τις πολιτικές που αποκλείουν την Ταϊβάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να ξεκινήσουν αντιστεκόμενα στις πιέσεις της ΛΔΚ να διαστρεβλώσει το ψήφισμα 2758 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την απόφαση του 1971 «να αναγνωρίσει τους αντιπροσώπους της κυβέρνησης της ΛΔΚ ως τους μόνους νόμιμους αντιπροσώπους της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη και να αποβάλει αμέσως τους αντιπροσώπους του Τσιάνγκ Κάι-σεκ από τη θέση που κατέχουν παράνομα στα Ηνωμένα Έθνη και σε όλους τους οργανισμούς που σχετίζονται με αυτά».

Από τότε η Κίνα έχει εσκεμμένα παραποιήσει το ψήφισμα 2758, επικαλούμενη σε ισχυρισμούς ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της ΛΔΚ και δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα να συμμετέχει ουσιαστικά στα Ηνωμένα Έθνη και στους εξειδικευμένους οργανισμούς του. Αυτή η παραποίηση έχει εκτεταμένες συνέπειες πέρα από την άρνηση πρόσβασης των πολιτών και των δημοσιογράφων της Ταϊβάν στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ και την παρεμπόδισή τους να επισκεφθούν, να συμμετάσχουν σε συνεδριάσεις και στη συλλογή ειδήσεων. Η οπλοποίηση του ψηφίσματος 2758 από το Πεκίνο αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία μιας εκστρατείας για τη δημιουργία της νομικής βάσης για τη δικαιολόγηση μιας μελλοντικής ένοπλης εισβολής στην Ταϊβάν.

Αλλά στην πραγματικότητα, το ψήφισμα 2758 αφορά μόνο την εκπροσώπηση της Κίνας στον ΟΗΕ. Δεν αναφέρει την Ταϊβάν. Ούτε δηλώνει ότι η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της ΛΔΚ ούτε αποδίδει στη ΛΔΚ οποιοδήποτε δικαίωμα εκπροσώπησης της Ταϊβάν στο σύστημα του ΟΗΕ. Με άλλα λόγια, το ψήφισμα δεν έχει καμία σχέση με την Ταϊβάν.

Η περίπτωση αυτή είναι ενδεικτική της αυξανόμενης διεκδικητικότητας της ΛΔΚ στην επιβολή της θέλησής της στη διεθνή σκηνή. Εάν αφεθεί χωρίς αντίλογο και διόρθωση, το Πεκίνο θα αλλάξει το status quo στο στενό της Ταϊβάν, θα θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό και θα απειλήσει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Ευτυχώς, τους τελευταίους μήνες, αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επικρίνει τη διαστρέβλωση του ψηφίσματος 2758 από τη ΛΔΚ για να δικαιολογήσει την ψευδή διεκδίκηση της Ταϊβάν. Επιπλέον, στις 30 Ιουλίου, η Διακοινοβουλευτική Συμμαχία για την Κίνα, ένας διεθνής οργανισμός που αποτελείται από περισσότερους από 250 νομοθέτες από 38 χώρες και την ΕΕ, κατέδειξε την υποστήριξή της προς την Ταϊβάν, ψηφίζοντας ένα πρότυπο ψήφισμα για το ψήφισμα 2758. Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Ο επεκτατισμός της ΛΔΚ δεν θα σταματήσει στην Ταϊβάν. Άλλες προσπάθειες για την απομάκρυνση των από καιρό διευθετημένων διεθνών διεκδικήσεων περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τους πρόσφατους κανονισμούς που εισήγαγε η Ακτοφυλακή της Κίνας. Με την εισαγωγή κανόνων που δικαιολογούν την επιβίβαση και την κράτηση σκαφών και επιτρέπουν σε άτομα να εισέρχονται σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, το Πεκίνο στοχεύει να επιβάλει τον έλεγχο των διεθνών υδάτων και να αμφισβητήσει τους παγκόσμιους κανόνες και διεκδικήσεις.

Η ιστορία έχει δείξει ότι η δημοκρατική αποφασιστικότητα πρέπει να επιδεικνύεται έγκαιρα -πριν είναι πολύ αργά. Ως το σημαντικότερο φόρουμ διεθνούς συνεργασίας στον κόσμο, το σύστημα του ΟΗΕ είναι σε ιδανική θέση για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων ασφαλείας και την υποστήριξη της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας. Η εν εξελίξει 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής του Μέλλοντος αποτελούν μια έγκαιρη ευκαιρία για την αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων ασφαλείας, προωθώντας παράλληλα τους ευρύτερους στόχους της παγκόσμιας βιώσιμης ανάπτυξης και την οικοδόμηση μιας πιο ανθεκτικής παγκόσμιας κοινότητας για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Επί πολλές δεκαετίες, η Ταϊβάν έχει αποδειχθεί υπεύθυνος και αξιόπιστος εταίρος για όσους συνεργάζεται. Πιο πρόσφατα, έχουμε επίσης συμβάλει σημαντικά στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Η υιοθέτηση της ουσιαστικής συμμετοχής της Ταϊβάν στο σύστημα του ΟΗΕ θα ήταν η καλύτερη επιλογή του ΟΗΕ για την αποτροπή περιφερειακών κρίσεων, τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν και την τόνωση της παγκόσμιας ευημερίας.

Πηγή: Defense One, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments