Διεθνή

Μ. Ανατολή: Η επόμενη μέρα μετά τη δολοφονία του Νασράλα

Μ. Ανατολή: Η επόμενη μέρα μετά τη δολοφονία του Νασράλα

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Τα νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή

Από το απόγευμα της Παρασκευής, επιβεβαιώνεται ο θάνατος του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος προήλθε από αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Βηρυτό. Το ενδιαφέρον τόσο του Ισραήλ όσο και των δυτικών χωρών εστιάζει στην πιθανή αντίδραση του Λιβάνου ή του Ιράν, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του Λόιντ Όστιν, διαμηνύουν ότι δεν θα επιτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή.

Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε το μεσημέρι του Σαββάτου (28/9) τον θάνατο του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποίησε το Ισραήλ στη Βηρυτό το απόγευμα της Παρασκευής (27/9). Το Ιράν αντέτεινε νέες απειλές κατά του Ισραήλ, δηλώνοντας ότι «θα το πληρώσει» και ότι η αποστολή του Νασράλα θα συνεχιστεί παρά την απώλειά του. Παράλληλα, ο Αλί Χαμενέι κάλεσε τον μουσουλμανικό κόσμο να υποστηρίξει τους τρομοκράτες του Λιβάνου.

Το Ισραήλ είχε ενημερωθεί για μήνες σχετικά με την τοποθεσία του αρχηγού της Χεζμπολάχ και η απόφαση για την επίθεση ελήφθη αυτή την εβδομάδα, καθώς οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι η ευκαιρία για την εξουδετέρωσή του θα έκλεινε σύντομα, όπως αναφέρουν τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι της άμυνας στους New York Times.

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι η εξουδετέρωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ καθιστά τον κόσμο πιο ασφαλή. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «δεν έχει τελειώσει, η Χεζμπολάχ παραμένει ενεργή».

Ο Νασράλα στοχοποιήθηκε ενώ βρισκόταν στο κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ, το οποίο βρίσκεται στα νότια προάστια της Βηρυτού, σε μια περιοχή γνωστή ως Ντάχιε, που αποτελεί προπύργιο της οργάνωσης. Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), το αρχηγείο είναι υπόγειο και βρίσκεται κάτω από κατοικίες. Όσον αφορά την επίθεση, αναφέρθηκε ότι «πραγματοποιήθηκε ενώ τα κορυφαία στελέχη της Χεζμπολάχ βρίσκονταν στο αρχηγείο τους και συμμετείχαν στον συντονισμό τρομοκρατικών ενεργειών κατά των πολιτών του Ισραήλ».

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την Παρασκευή (27/9) ότι ο Νασράλα είχε σκοτωθεί, ενώ πηγή κοντά στην τρομοκρατική οργάνωση διαβεβαίωνε ότι είναι ασφαλής. Ωστόσο, σύμφωνα με τους Times of Israel, το Σάββατο (28/9) το πρωί, πηγή από τη Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η επικοινωνία με τον Νασράλα είχε «χαθεί» από την Παρασκευή (27/9) το βράδυ, μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι τον «εξουδετέρωσε» σε μια επίθεση στο προπύργιο της οργάνωσης στη νότια Βηρυτό.

«Η επαφή με τον Σαγιέντ Χασάν Νασράλα έχει διακοπεί από το βράδυ της Παρασκευής», αναφέρει πηγή που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη, χωρίς να επιβεβαιώνει αν ο Νασράλα έχει σκοτωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των θυμάτων είναι και η κόρη του, Ζαϊνάμπ, καθώς και ο διοικητής του Νοτίου Μετώπου της Χεζμπολάχ, Αλί Καράκι, μαζί με άλλους διοικητές.

Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, τόνισε ότι το Ισραήλ δεν έχει εξαντλήσει τα διαθέσιμα μέσα για την εξάλειψη του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα. Όπως δήλωσε, «δεν έχουμε χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχουμε. Το μήνυμα είναι σαφές: όποιος απειλεί τους πολίτες του Ισραήλ, γνωρίζουμε πώς να τον προσεγγίσουμε».

Εν τω μεταξύ, Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν πυρά, ενώ έχει αναφερθεί ότι ο επικεφαλής της Χαμάς στη νότια Συρία είναι επίσης νεκρός. Τις τελευταίες ώρες, πολλοί άνθρωποι φεύγουν από τη Βηρυτό, ενώ ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία εντός της χώρας του, με αυξημένα μέτρα προστασίας.

Οι αποθήκες βρέθηκαν στο στόχαστρο των ισραηλινών αεροπορικών δυνάμεων καθώς, σύμφωνα με το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ έχει αποθήκες με όπλα στα υπόγεια κτιρίων στα νότια προάστια της Βηρυτού. Μάλιστα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είχαν προαναγγείλει αργά την Παρασκευή (27/9) το βράδυ ότι θα βομβάρδιζαν τρεις αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ. Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ έχει διαψεύσει πως αποθηκεύει όπλα σε συγκροτήματα κατοικιών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι η εξάλειψη του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, συνιστά μια ιστορική καμπή που θα μπορούσε να επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, προειδοποίησε τους Ισραηλινούς ότι έρχονται «δύσκολες ημέρες».

«Ο Νασράλα δεν ήταν απλώς ένας τρομοκράτης, ήταν ο τρομοκράτης», τόνισε ο Νετανιάχου στην ανακοίνωσή του. «Η εξόντωσή του ήταν ένα αναγκαίο βήμα για την επίτευξη των στόχων μας, που περιλαμβάνουν την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους και την αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο θάνατος του Χασάν Νασράλα θα επιταχύνει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να πλήττουμε τους εχθρούς μας. Αν κάποιος προσπαθήσει να σε σκοτώσει, σήκω και σκότωσέ τον πρώτος», τόνισε.

Με τον θάνατο του Νασράλα, «τακτοποιήσαμε τους λογαριασμούς μας» με έναν άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος «για τον θάνατο αμέτρητων Ισραηλινών και πολλών πολιτών άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων Αμερικανών και δεκάδων Γάλλων», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις επιθέσεις που διαπράχθηκαν στη Βηρυτό το 1983.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments