Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Το ντιμπέιτ άλλαξε τους συσχετισμούς μεταξύ των υποψηφίων προέδρων

ΠΑΣΟΚ: Το ντιμπέιτ άλλαξε τους συσχετισμούς μεταξύ των υποψηφίων προέδρων

Πηγή Φωτογραφίας: [369795] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ECONOMIST (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Κερδισμένοι πρέπει να θεωρούνται ο κ. Γερουλάνος και η κ. Διαμαντοπούλου

Η τρίμηνη εσωκομματική διαδικασία εκλογής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, με το κλίμα να γίνεται ολοένα και πιο έντονο τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι πρώτες σημαντικές αντιπαραθέσεις και σφοδρές επιθέσεις μεταξύ των υποψηφίων έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται. Η συμμετοχή των «6» στο debate έχει δημιουργήσει ένα νέο σκηνικό, το οποίο αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, υποδεικνύοντας ότι θα διεξαχθεί μια σφοδρή αναμέτρηση για τα πρόσωπα που θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται ότι θα περιμένει το βράδυ της επόμενης Κυριακής για να δει αν θα έχει αντίπαλο στον δεύτερο γύρο τον Χάρη Δούκα, την Άννα Διαμαντοπούλου ή τον Παύλο Γερουλάνο. Οι δύο τελευταίοι έχουν αναπτύξει πρόσφατα σημαντική δυναμική και φαίνεται ότι έχουν μειώσει τη διαφορά που τους χώριζε από τον δήμαρχο της Αθήνας κατά τις πρώτες εβδομάδες της εκλογικής διαδικασίας. Αντίθετα, ο κ. Δούκας δείχνει να ακολουθεί πτωτική πορεία σε σχέση με την αρχική του θέση τον Ιούνιο, όταν θεωρούνταν ακόμα φαβορί για την ηγεσία.

Το τελευταίο διάστημα, ο κ. Ανδρουλάκης είναι ο πρώτος που επανήλθε δυναμικά, καθώς μετά τις ευρωεκλογές είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση, δεχόμενος έντονη κριτική από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί πιστεύουν ότι η πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μετά τις εκλογές υπήρξε η πιο κρίσιμη στιγμή της πολιτικής του πορείας. Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά από εκείνη τη θυελλώδη συνεδρίαση, ο κ. Ανδρουλάκης αποφάσισε να προκηρύξει εσωκομματικές εκλογές. Εκεί που πολλοί τον θεωρούσαν χαμένο, σήμερα, μετά από σκληρή οργανωτική και πολιτική δουλειά, επανεμφανίζεται ως το φαβορί για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξε η ενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού, ο οποίος ήταν πάντα το δυνατό του σημείο, η ηγετική του παρουσία, καθώς και τα αισθήματα συμπάθειας που προκλήθηκαν σε μεγάλο μέρος της βάσης του ΠΑΣΟΚ λόγω των επιθέσεων που δέχτηκε πριν ακόμη ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Η φράση «πάμε, Χάρη» που είχε ανακοινώσει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης αρχικά προσέφερε σημαντική υποστήριξη στον κ. Δούκα, όπως φάνηκε από τις θερινές δημοσκοπήσεις και την προσέλευση σημαντικών στελεχών που συστρατεύθηκαν με τον δήμαρχο της Αθήνας, όπως οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Πέτρος Ευθυμίου, Χρήστος Πρωτόπαπας, Τόνια Αντωνίου, Θόδωρος Μαργαρίτης, Απόστολος Πάνας κ.ά. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε εξαιρετική οργανωτική δουλειά σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, ο χρόνος δεν φαίνεται να είναι σύμμαχος του κ. Δούκα, με αποκορύφωμα την εικόνα που παρουσίασε στο debate και τις σπασμωδικές κινήσεις που ακολούθησαν. Πλέον, η είσοδός του στον δεύτερο γύρο δεν θεωρείται σίγουρη, αν και δεν πρέπει να υποτιμηθεί το στελεχιακό δυναμικό που τον υποστηρίζει. Επίσης, υπάρχει διάθεση από ακροατήρια του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Δούκα να έχει επιρροή σε αυτά τα κοινά, γεγονός που εξηγεί και τα όσα (στοχευμένα) δήλωσε στην τηλεµαχία για τα Εξάρχεια, τον δηµόσιο χαρακτήρα της ∆ΕΗ, τις καταλήψεις στα πανεπιστήµια κ.ά.

Αντίθετα, τις τελευταίες εβδομάδες, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος κάνουν δυναμική εμφάνιση. Και οι δύο διαθέτουν το ισχυρό πλεονέκτημα ότι θεωρούνται πρόσωπα με σαφείς προγραμματικές προτάσεις, ικανές να προσελκύσουν ευρύτερα ακροατήρια, ενώ ξεχωρίζουν για το αστικό και φιλοευρωπαϊκό τους προφίλ.

Ωστόσο, για την κυρία Διαμαντοπούλου, ένα αδύνατο σημείο είναι η απουσία της από τα κομματικά δρώμενα τα προηγούμενα χρόνια και η περιορισμένη επαφή της με τον κομματικό μηχανισμό. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι καλύπτει αυτό το κενό ενεργοποιώντας ένα σημαντικό τμήμα του πρώην εκσυγχρονιστικού μπλοκ, καθώς και με το γεγονός ότι μπορεί να επικοινωνεί με ακροατήρια που είχαν απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ προς τη Ν.Δ. λόγω της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη, και τώρα δείχνουν διάθεση να επιστρέψουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments