Πολιτική

Ποιες αλλαγές στον εκλογικό νόμο εισηγούνται στον Μητσοτάκη

Ποιες αλλαγές στον εκλογικό νόμο εισηγούνται στον Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [365904] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 5η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εισηγήσεις για αύξηση του ορίου για κοινοβουλευτική εκπροσώπηση

Καθώς η Νέα Δημοκρατία προετοιμάζεται να γιορτάσει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ιστορική έδρα του κόμματος και το σύνθημα «Πάμε Ρηγίλης», στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν στενά τις μελλοντικές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες ορισμένων γαλάζιων βουλευτών, καθώς και τις κοινές εμφανίσεις των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.

Η ατμόσφαιρα καχυποψίας που επικρατεί στον στενό κύκλο του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης εσωστρέφειας στο κόμμα και την κυβέρνηση ενισχύεται από τις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου, οι οποίες δείχνουν τη ΝΔ να κυμαίνεται μεταξύ 25% και 30%. Οι συζητήσεις για την επίτευξη αυτοδυναμίας στις επόμενες εθνικές εκλογές έχουν ήδη μπει στην ημερήσια διάταξη.

Επιπλέον, η δημόσια δήλωση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, με το επιχείρημα ότι η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί μόνο με ενισχυμένες πλειοψηφίες, έχει προκαλέσει συζητήσεις και ανησυχίες.

Παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να τερματίσει τη συζήτηση προτού καν αρχίσει, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου», μέχρι πρόσφατα υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, την επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και την τροποποίηση της κλιμάκωσης του ισχύοντος νόμου, ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη πλειοψηφίας με ποσοστό γύρω στο 36%, αντί του περίπου 39% που απαιτεί ο τρέχων εκλογικός νόμος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα της τροποποίησης του εκλογικού νόμου αναδεικνύεται ως μια πιθανή επιλογή.

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, όπου η ΝΔ συγκέντρωσε το 28,31%, ακούστηκαν φωνές εντός του κόμματος που υποστήριζαν την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα και αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αντιτιθέμενοι στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χώρου της Κεντροαριστεράς και μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης συνεργασίας.

Οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου συνεχίζουν μέχρι σήμερα να αναφέρονται στα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, οι οποίες δείχνουν στασιμότητα στα ποσοστά της ΝΔ, αντίστοιχα με αυτά που είχε συγκεντρώσει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο όπου το κόμμα δεν φαίνεται να επωφελείται από τις σημαντικές απώλειες των κομμάτων που βρίσκονται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος.

Αν και ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του πολλές προτάσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου και αύξηση του ποσοστού εισόδου στη Βουλή στο 5%, εκείνος όχι μόνο αποφεύγει να ανοίξει τη συζήτηση, αλλά πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την εκλογολογία – συμπεριλαμβανομένων και των σεναρίων για πρόωρες εκλογές. Αυτό συμβαίνει σε μια χρονική στιγμή όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να επανεκκινήσει την πολιτική της πορεία και να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και δεν έχει σχέδια για πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να εκπληρώσει όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις και ότι στις εκλογές του 2027 η Νέα Δημοκρατία θα επανεκλεγεί αυτοδύναμη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments