Πολιτική

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Πηγή Φωτογραφίας: [372045] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο οδικός χάρτης μέχρι την επόμενη συνάντηση στην Άγκυρα

Αναλύοντας τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, παρατηρούμε ότι οι περίοδοι έντασης είναι σαφώς περισσότερες από εκείνες της ηρεμίας. Ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται να έχει αλλάξει σήμερα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα του ΟΗΕ, αναφέρθηκε σε ένα «παράθυρο ευκαιρίας». «Πιστεύω ότι έχουμε σήμερα μια ευκαιρία και πρέπει να επιδείξουμε τόλμη και σύνεση για να την εκμεταλλευτούμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα από την Άγκυρα είναι θετικά, ειδικά σε μια περίοδο αναταραχής στην περιοχή μας, με τη Μέση Ανατολή να βρίσκεται σε κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία να φαίνεται ατελείωτος. «Ακόμα κι αν έχουμε διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τη μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία», επισήμανε κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των διπλωματικών θεμάτων.

Η εντολή που έδωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους υπουργούς Εξωτερικών τους να εξετάσουν αν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες για την έναρξη συζητήσεων σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, πολλά θα κριθούν τον Νοέμβριο, όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, επισκεφθεί την Αθήνα για να συνεργαστεί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη στην προετοιμασία του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2025 στην Άγκυρα.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα δεν έχει αυταπάτες ότι τα προβλήματα με την Τουρκία θα επιλυθούν άμεσα, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι συζητήσεις διεξάγονται σε ανώτατο επίπεδο και κυρίως ότι υπάρχει διάθεση για περαιτέρω βήματα.

Διπλωμάτης με πολυάριθμες δεκαετίες εμπειρίας στα ελληνοτουρκικά υπογράμμισε ότι ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα ήταν η ύπαρξη, εκτός από τη Διακήρυξη των Αθηνών, και της Διακήρυξης της Άγκυρας. Αυτό θα υποδήλωνε ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν σημειώσει πρόοδο στη συνεργασία τους μέσω του πολιτικού διαλόγου, των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και της θετικής ατζέντας.

Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η διεθνής θέση της χώρας έχει ενισχυθεί μετά την δεκαετία της κρίσης. Οι νέοι εξοπλισμοί έχουν αποκαταστήσει μια ισορροπία δυνάμεων και ενισχύουν την αίσθηση αυτοπεποίθησης.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή δημιουργεί νέα δεδομένα και αναμένεται να έχει επιπτώσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Δεδομένου ότι η Αθήνα επαναφέρει το ζήτημα στο προσκήνιο, οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθούν οι ροές σε περίπτωση ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments