Γεωπολιτικά

Ποιος είναι διάδοχος του Νασράλα

Ποιος είναι διάδοχος του Νασράλα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Ο Χασέμ Σαφιεντίν ήταν κοντά στον δολοφονημένο ηγέτη της Χεζμπολάχ Νασράλα, αλλά θεωρείται πιο αδίστακτος και λιγότερο ρεαλιστής από τον εκλιπόντα ηγέτη της ομάδας.
Ο  Χασέμ Σαφιεντίν ήταν κοντά στον δολοφονημένο ηγέτη της Χεζμπολάχ Νασράλα, αλλά θεωρείται πιο αδίστακτος και λιγότερο ρεαλιστής από τον εκλιπόντα ηγέτη της ομάδας.

Μετά τη δολοφονία του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο Χασέμ Σαφιεντίν, ξάδελφος του εκλιπόντος ηγέτη και Νο 2 της ομάδας, έχει αναδειχθεί ως πιθανός διάδοχος.

Ο Σαφιεντίν, 60 ετών, είναι ένας από τους λίγους εναπομείναντες υψηλόβαθμους διοικητές της Χεζμπολάχ αυτή τη στιγμή, αφού αρκετοί σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα από τις 8 Οκτωβρίου 2023 που ξέσπασαν οι διασυνοριακές εχθροπραξίες.

Ήταν μεταξύ πολλών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Νασράλα, που έγιναν στόχος των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών της Παρασκευής στα νότια προάστια της Βηρυτού. Αναφέρεται ότι επέζησε από την επίθεση.

Ο Σαφιεντίν θεωρείται πλέον ως ο πιθανότερος κληρονόμος του Νασράλα, δεδομένης της αρχαιότητάς του στο κόμμα και των δεσμών του με το Ιράν.

Ποιος είναι ο Σαφιεντίν;

Γεννημένος το 1964 στο Deir Qanoun al-Nahr, μια πόλη στο νότιο Λίβανο, ο Σαφιεντίν εντάχθηκε στη Χεζμπολάχ μετά την ίδρυσή της το 1982.

Ο Σαφιεντίν είναι επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ από την επιστροφή του από το Qom του Ιράν το 1994. Το συμβούλιο είναι υπεύθυνο για τις οικονομικές, διοικητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ. Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Τζιχάντ της ομάδας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Όπως και ο Νασράλα, ο Σαφιεντίν είναι κληρικός. Έλαβε τις κορανικές του σπουδές στη Νατζάφ του Ιράκ και στο Κομ του Ιράν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.

Σύμφωνα με αναφορές, από την επιστροφή του στη Βηρυτό το 1994, είχε προετοιμαστεί για να αναλάβει την ηγεσία της Χεζμπολάχ μετά τον Νασράλα. Οι αναφορές των λιβανέζικων μέσων ενημέρωσης δείχνουν ότι ο Σαφιεντίν είναι πιο αδίστακτος από τον Νασράλα και προτίμησε πιο σκληρή απάντηση στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και την ισραηλινή δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Saleh Al-Arouri στη Βηρυτό τον Ιανουάριο.

Ο Σαφιεντίν, ο οποίος επίσης, όπως και ο Νασράλα, φοράει το μαύρο τουρμπάνι ως ένδειξη ότι είναι απόγονος του Προφήτη Μωάμεθ, έχει ισχυρούς δεσμούς με το Ιράν, τον κύριο υποστηρικτή της Χεζμπολάχ.

Ο αδελφός του, Αμπντάλαχ Σαφιεντίν, είναι ο εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ στο Ιράν. Το 2020, ο γιος του Ρέζα Σαφιεντίν παντρεύτηκε τη Ζεινάμπ Σουλεϊμανί, την κόρη του πρώην διοικητή των Quds Force Κασέμ Σουλεϊμανί ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στη Βαγδάτη τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.

Ο Σαφιεντίν προέρχεται από μια γνωστή οικογένεια στους πολιτικούς και θρησκευτικούς κύκλους. Στην οικογένειά του περιλαμβάνεται ο Μοχάμεντ Σαφιεντίν, ο οποίος διετέλεσε μέλος του κοινοβουλίου τη δεκαετία του 1960 και του 1970. Είναι επίσης ξάδελφος από τη μητέρα του Νασράλα.

Το 1983 παντρεύτηκε την κόρη του Μοχάμεντ Αλί αλ-Αμίν, μέλους του Συμβουλίου Σαρία του Ανώτατου Ισλαμικού Σιιτικού Συμβουλίου του Λιβάνου.

Ο Σαφιεντίν αναμένεται να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με τον Νασράλα, καθώς υιοθετεί τις ίδιες αντι-ισραηλινές και αντι-αμερικανικές θέσεις.

Μιλώντας σε κηδεία στη Dahiyeh ενός από τους μαχητές της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των διασυνοριακών εχθροπραξιών τον Ιούνιο, ο Σαφιεντίν απείλησε το Ισραήλ, λέγοντας: “Ας ετοιμαστεί ο εχθρός να κλάψει και να θρηνεί”.

Μόλις μία ημέρα μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο Σαφιεντίν εξέφρασε την υποστήριξη της ομάδας του στην παλαιστινιακή αντίσταση.

“Η ιστορία μας, τα όπλα μας και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας. Ό,τι έχουμε είναι μαζί σας”, είπε σε ομιλία του στη Dahiyeh.

Την ίδια ημέρα, στις 8 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ είχε αρχίσει να εκτοξεύει ρουκέτες προς το Ισραήλ για να υποστηρίξει τη Χαμάς και τη Λωρίδα της Γάζας.

Το 2017, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ συμπεριέλαβε τον Σαφιεντίν στον κατάλογο των ειδικά καθορισμένων παγκόσμιων τρομοκρατών. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιέγραψε τον Σαφιεντίν ως ανώτερο ηγέτη της Χεζμπολάχ, υπεύθυνο για “τρομοκρατικές πράξεις που απειλούν την ασφάλεια των υπηκόων των ΗΠΑ ή την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική ή την οικονομία των ΗΠΑ”.

Η Σαουδική Αραβία ενώθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην επιβολή κυρώσεων στον Σαφιεντίν εκείνο το έτος, λόγω της υποστήριξής του στις “τρομοκρατικές επιχειρήσεις” της Χεζμπολάχ και στις δραστηριότητες στη Συρία για την υποστήριξη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments