Nέα της αγοράς

Γιατί βυθίζεται ο Nikkei μετά τη νίκη του Σιγκέρου Ισίμπα

Γιατί βυθίζεται ο Nikkei μετά τη νίκη του Σιγκέρου Ισίμπα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, newmoney.gr

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η BoJ «δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πολιτικό εμπόδιο για την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων» - Ένα υψηλότερο επιτόκιο συνήθως ενισχύει το γεν και ασκεί πιέσεις στα ιαπωνικά χρηματιστήρια, τα οποία έχουν μεγάλη βαρύτητα στους εξαγωγείς

Το τι αναμένεται να πράξει αναφορικά με τη νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, έχει σημαντική επίπτωση και στο χρηματιστήριο με τον δείκτη Nikkei 225 να σημειώνει πτώση πτώση άνω του 4% σήμερα Δευτέρα, στον απόηχο της νίκης της Παρασκευής του Σιγκέρου Ισίμπα, αλλά μετά από μια σειρά μεικτών οικονομικών στοιχείων.

Οι λιανικές πωλήσεις της Ιαπωνίας τον Αύγουστο σημείωσαν άνοδο 2,8% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις δημοσκόπησης του Reuters για άνοδο 2,3% και έναντι αναθεωρημένης αύξησης 2,7% τον Ιούλιο.

Ο Ισίμπα κατάφερε να κερδίσει την υπουργό Οικονομικής Ασφάλειας Σανάε Τακαΐτσι στον τελικό γύρο των εκλογών του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος την Παρασκευή, προκαλώντας αστάθεια στο γεν.

Αυτό σημαίνει ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας «δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πολιτικό εμπόδιο για την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε στο CNBC ο Ριότα Άμπε, οικονομολόγος στο τμήμα παγκόσμιας αγοράς και θησαυροφυλακίου της Sumitomo Mitsui Banking Corporation.

Ένα υψηλότερο επιτόκιο συνήθως ενισχύει το γεν και ασκεί πιέσεις στα ιαπωνικά χρηματιστήρια, τα οποία έχουν μεγάλη βαρύτητα στους εξαγωγείς. Ένα ισχυρό γεν θα έκανε τότε τις εξαγωγές τους λιγότερο ανταγωνιστικές.

Το γεν είχε αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου νωρίς την Παρασκευή, καθώς η Τακαΐτσι κέρδισε τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, αλλά αργότερα ανέστρεψε την πορεία του και ενισχύθηκε καθώς ο Ισίμπα κέρδισε την επαναληπτική ψηφοφορία μετά το κλείσιμο των αγορών.

Ο Αμπε σημείωσε ότι το γεν είχε αντιστρέψει την πορεία του «καθώς σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της SMBC και άλλων πολιτικών αναλυτών, ανέμεναν ότι η κ. Τακαίτσι θα κέρδιζε στην επαναληπτική ψηφοφορία».

Η Τακαΐτσι είναι υπέρμαχος των χαμηλότερων επιτοκίων και είχε δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση της ότι δεν θα υποστηρίξει την πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αυξήσει τα επιτόκια για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, πρόσθεσε.

Ο Στίβεν Γκλας, διευθύνων σύμβουλος της Pella Funds Management, έχει διαφορετική άποψη, λέγοντας στο CNBC ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό «εισαγόμενος» λόγω του αδύναμου γεν.

Προσθέτει ότι εξαιτίας αυτού, «δεν έχει νόημα» η BοJ να αυξάνει τα επιτόκια, και βλέπει επίσης ότι με τον Ισίμπα ως πρωθυπουργό, «[αυτό] αυξάνει την αποφασιστικότητά μας ότι η BοJ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια».

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία μειώθηκε κατά 4,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, περισσότερο από την πτώση κατά 0,4% τον προηγούμενο μήνα.

Σε μηνιαία βάση, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,3%, εντονότερη πτώση από το 0,9% που αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters και σε σύγκριση με την αύξηση 3,1% τον Ιούλιο.

Το κινεζικό ράλι ασκεί πίεση Η πτώση του Nikkei έρχεται επίσης σε μια περίοδο που οι αγορές της Κίνας έχουν σημειώσει άνοδο. Την Παρασκευή, ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής χώρας κατέγραψε την καλύτερη εβδομάδα από το 2008 και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 1998.

Σήμερα, ο CSI 300 σημείωσε άνοδο άνω του 6%, οδηγώντας τα κέρδη στην Ασία, αφού η επίσημη μέτρηση του δείκτη διευθυντών αγορών της Κίνας για τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 49,8, ήπια συρρίκνωση σε σχέση με το 49,5 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η Μπρίντεϊ Λαμ, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου της Magellan Capital, επεσήμανε ότι η αγορά της Ιαπωνίας έχει θεωρηθεί ως το «αντι-κινεζικό εμπόριο». Με άλλα λόγια, όταν η κινεζική αγορά δεν πάει καλά, οι αγορές της Ιαπωνίας θα πάνε καλά.

«Τώρα, δεδομένων των κινήτρων της Κίνας και της στροφής του κλίματος, η αγορά της Ιαπωνίας θα δεχθεί πιέσεις», δήλωσε η ίδια.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας δρομολόγησε την περασμένη εβδομάδα μια σειρά από μέτρα τόνωσης της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του συντελεστή υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες και της μείωσης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων της. Σήμερα, η PBOC δήλωσε επίσης ότι η μείωση του επιτοκίου των ενυπόθηκων δανείων που ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στα τέλη Οκτωβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments