Η βία ανηλίκων στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης
Πηγή Φωτογραφίας: [370861] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Με την αύξηση των περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων να έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, όπως αποδεικνύει η περίπτωση μαθητή που επιτέθηκε με μαχαίρι σε συμμαθητή του, καθώς και άλλου ανηλίκου που επιτέθηκε στον διευθυντή του σχολείου επειδή αυτός ενημέρωσε τους γονείς του για τη συμμετοχή του στην κατάληψη, το υπουργείο Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση συνολικά καλούνται να επανεξετάσουν το σύνολο των υφιστάμενων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα.
Το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σε μια περίοδο όπου η αύξηση της παραβατικότητας στις νεαρές ηλικίες έχει αποκτήσει σε ορισμένες περιπτώσεις χαρακτηριστικά εγκληματικών πράξεων, με καθημερινά περιστατικά να συμβαίνουν εντός και εκτός των σχολικών χώρων.
Όλοι αναγνωρίζουν την επιτακτική ανάγκη άμεσης παρέμβασης από την πολιτεία, καθώς τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Μόνο στο πρώτο οκτάμηνο του 2024, έχουν συλληφθεί 9.000 ανήλικοι, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ τους 6.150 που καταγράφηκαν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Η παραβατικότητα των ανηλίκων, ανά περιοχή, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, παρουσιάζει δραματική αύξηση στο Νότιο Αιγαίο, με τις υποθέσεις βίας στις μικρές ηλικίες να αυξάνονται κατά 233%. Ακολουθούν η Κρήτη με αύξηση 92%, η Αττική με 48% και η Πελοπόννησος με 39%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις που είχε λάβει το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, για τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα περιλάμβαναν αυστηρές ποινές και υψηλά πρόστιμα για γονείς, καθώς και αναμορφωτικά μέτρα για ανηλίκους ηλικίας 12 έως 15 ετών, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου οι ανήλικοι κατέγραφαν και παρακολουθούσαν σκηνές βίας μέσω κινητών τηλεφώνων.
Ειδικότερα, όσον αφορά την ευθύνη των γονέων και την ποινική τους αντιμετώπιση για τις αξιόποινες πράξεις των παιδιών τους, οι εξεταζόμενες προτάσεις στοχεύουν στην αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου, το οποίο σήμερα περιορίζεται σε δίωξη πλημμεληματικού χαρακτήρα για παραμέληση ανηλίκου.
Σημαντική παραμένει η ανάγκη για αυστηροποίηση της διάταξης του άρθρου 360 του Ποινικού Κώδικα, που καθορίζει την ευθύνη των γονέων σε σχέση με την παραβατική συμπεριφορά των παιδιών τους, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους για γονείς παιδιών που διαπράττουν αξιόποινες πράξεις.
Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος εντόπισε την «ρίζα» του προβλήματος στη γονική φροντίδα. Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε την ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών για γονείς και παιδιά, προτείνοντας μια ποινική προσέγγιση που να είναι κατάλληλη για ανηλίκους.
Επιπλέον, τα αναμορφωτικά μέτρα για τις ηλικίες 12 έως 15 ετών εξετάζεται να περιλαμβάνουν χρηματικές ποινές και αποζημιώσεις που θα επιβαρύνουν τους γονείς. Σε περιπτώσεις μη αποπληρωμής, οι γονείς δεν θα έχουν τη δυνατότητα φορολογικής ενημερότητας.
Ακόμη, τον Οκτώβριο θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο μέτρο προστασίας για ανήλικα θύματα βίας, με την ενεργοποίηση της εφαρμογής “Save Youth“. Μέσω αυτής, τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο θα μπορούν να ενεργοποιούν ένα κουμπί ανάγκης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας