Πόσο πιθανή είναι η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ;
Πηγή Φωτογραφίας: [365352] ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ "ΒΙΩΣΙΜΗΣ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ" (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε δηλώσει ότι «στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται χωρίς να λέγονται και πράγματα που λέγονται χωρίς να γίνονται», αναγνωρίζοντας δημόσια ένα κοινό μυστικό που παραμένει ανομολόγητο. Πράγματι, οι πολιτικοί συχνά εκφράζουν προθέσεις που δεν υλοποιούν και αναλαμβάνουν δράσεις που δεν παραδέχονται. Αυτό ισχύει σε όλες τις πτυχές της πολιτικής. Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έντονο παρασκήνιο, το οποίο δεν συζητείται ανοιχτά. Ορισμένοι αφήνουν υπονοούμενα ή μιλούν γενικά, ενώ στην πραγματικότητα δρουν με συγκεκριμένο σχέδιο.
Ο Κώστας Ζαχαριάδης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε όλους να περιμένουν την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών των κομμάτων, υποστηρίζοντας ότι μετά θα εισέλθουμε σε μια νέα φάση. Ποια είναι αυτή η νέα φάση; Ο Ζαχαριάδης έχει εκφράσει την επιθυμία του για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, και αυτή την επιθυμία συμμερίζονται και άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη που υποστηρίζουν τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ εκφράζουν δημόσια τη θέση τους, σε αντίθεση με ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που, αν και συμμετέχουν σε συναντήσεις και συνομιλίες, προτιμούν να μην το αναφέρουν και περιορίζονται σε γενικές αναφορές για ενιαίο μέτωπο και συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η βάση του ΠΑΣΟΚ παραμένει επιφυλακτική απέναντι σε στελέχη που έχουν αποχωρήσει για να αναλάβουν υπουργικές και βουλευτικές θέσεις (όπως οι Σπίρτζης, Ραγκούσης, Τζάκρη κ.ά.) ή σε πρόσωπα όπως ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς και η Όλγα Γεροβασίλη.
Πώς όμως προέκυψε το σενάριο της συνένωσης των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σχετίζεται με τις εκλογές και των δύο κομμάτων; Σημαντικοί υποστηρικτές αυτού του σεναρίου είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου, αν και όχι για τους ίδιους λόγους. Ο Γιώργος Παπανδρέου πιστεύει ότι η ιστορία τον έχει αδικήσει και επιθυμεί να διασφαλίσει την υστεροφημία του, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να επιστρέψει στην εξουσία. Άλλωστε, ποτέ δεν δήλωσε ότι έχει αποδεχθεί την ήττα του.
Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι η ήττα του στις εκλογές ήταν διπλή, όχι επειδή ο ίδιος και το κόμμα του δεν κατάφεραν να πείσουν τον ελληνικό λαό, αλλά επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν τον υποστήριξε. Έχει πειστεί ότι η νίκη επί του Μητσοτάκη είναι εφικτή μόνο αν οι δύο πολιτικοί χώροι συνεργαστούν, με ηγέτη τον ίδιο, όπως έχει δηλώσει δημόσια η Γεροβασίλη και άλλοι.
Η ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη αποτέλεσε εμπόδιο σε αυτή την προοπτική, καθώς δεν θα συμφωνούσε ποτέ σε μια τέτοια συνεργασία. Ο Τσίπρας θεωρούσε επίσης ότι εμπόδια ήταν και οι Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Φίλης και άλλοι. Τη «δύσκολη» αποστολή να απομακρύνει τα «βαρίδια», όπως τα αποκαλούσαν κάποιοι στο περιβάλλον του, ανέλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος δεν είχε πλήρη επίγνωση των κινδύνων. Όταν συνειδητοποίησε ότι προοριζόταν να είναι πρόεδρος για μια μόνο φορά με σύντομη διάρκεια, αντέδρασε, με αποτέλεσμα να χρειαστεί αναπροσαρμογή του σχεδιασμού.
Η νέα επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Σωκράτης Φάμελλος. Οι υποστηρικτές της ενοποίησης των δύο κομμάτων πιστεύουν ότι αυτή θα πρέπει να γίνει υπό την καθοδήγηση πιο ήπιων και μετριοπαθών ηγεσιών, προκειμένου να μειωθούν οι αναταράξεις.
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η επιδιωκόμενη ένωση δεν φαίνεται εφικτή με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος επιθυμεί ένα αυτόνομο ΠΑΣΟΚ και πιστεύει ότι μπορεί να προχωρήσει μόνο του στο μέλλον. Επιπλέον, δεν επιθυμεί τη συνεργασία με την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία κινείται ανάμεσα στη σοσιαλδημοκρατία και το φιλελεύθερο κέντρο και θεωρείται η πιο «αντισύριζα» υποψήφια. Από τους υπόλοιπους υποψηφίους, ένας τουλάχιστον διατηρούσε μέχρι πρόσφατα επαφές μαζί του.
Στο ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη για να ακολουθηθεί κάποιο σενάριο. Ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι στιγμής προτιμούσε υποψήφιους με πιο φιλοσύριζα προφίλ. Ωστόσο, πρόσφατα φημολογείται ότι αναθεωρεί αυτή την επιλογή, καθώς ο συγκεκριμένος υποψήφιος ενδέχεται να μην αποδώσει όπως αναμενόταν.
Στην προσπάθειά τους να διατηρηθούν στην πολιτική σκηνή και γνωρίζοντας τη στάση του Τσίπρα, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως εκείνα που δεν εκλέχθηκαν, έχουν σπεύσει να εκφράσουν τη στήριξή τους στον υποψήφιο που θεωρούν πιο ελπιδοφόρο. Παρ’ όλα αυτά, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα, γεγονός που μπορεί να φέρει ανατροπές.
Στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ δεν κρίνεται μόνο η εκλογή της ηγεσίας του κόμματος, αλλά και η μελλοντική του πορεία. Αντίθετα, στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση φαίνεται προδιαγεγραμμένη και ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να ανακόψουν την καθοδική τους πορεία. Ωστόσο, έχουν πειστεί ότι για να επανέλθουν στην εξουσία, θα πρέπει να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ και να θέσουν τον νέο φορέα υπό τον έλεγχό τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας