Οι αρνητικές τιμές ενέργειας συγκλονίζουν επενδυτές και πολιτικούς
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, ot.gr
Ο κανιβαλισμός είναι σπάνια ιδανικός, ανεξάρτητα από το πλαίσιο στο οποίο αναφέρεται. Αυτό ισχύει στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, όπου το αυξανόμενο μερίδιο παραγωγής των φθηνών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημαίνει περισσότερο χρόνο με τις τιμές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να πέφτουν κάτω από το μηδέν. Η συχνότητα των αρνητικών τιμών θα συνεχίσει να αυξάνεται, προκαλώντας ηλεκτροσόκ τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Η αρνητική τιμολόγηση δεν είναι νέα σε ορισμένες αγορές. Συμβαίνει όταν οι καιρικές συνθήκες δημιουργούν αιχμές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές όπως τα αιολικά και τα ηλιακά πάρκα, δημιουργώντας υπερβολική προσφορά. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν σχετικά περιορισμένο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, οι ώρες που υπήρχαν αρνητικές τιμές αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από το 3% του συνόλου, λέει ο Alon Carmel της PA Consulting.
Η τάση είναι μόνο προς μία κατεύθυνση. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έπεσαν σε αρνητικό έδαφος για ρεκόρ 7.841 ωρών σε ολόκληρη την Ευρώπη τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ICIS. Υπάρχουν και άλλες αιτίες: η βιομηχανική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθεί να είναι χαμηλή καθώς ορισμένες εγκαταστάσεις παραγωγής δεν άνοιξαν ποτέ ξανά μετά την ενεργειακή κρίση του 2022. Η κατασκευή τεχνολογιών αποθήκευσης έχει καθυστερήσει καθώς οι κυβερνήσεις δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η ΕΕ στοχεύει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κατανάλωση να φθάσει τουλάχιστον το 42,5% έως το 2030, από 23% το 2022. Αυτό αναμφίβολα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο κανιβαλισμό των τιμών.
Οι ευκαιρίες αρμπιτράζ εδώ θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις στην αποθήκευση, οι οποίες θα συμβάλουν κατά κάποιο τρόπο στην άμβλυνση του προβλήματος, υποστηρίζει ο Matthew Deitz της LCP Delta. Ορισμένες εταιρείες ενέργειας, όπως η ισπανική Iberdrola και η Ørsted της Δανίας, συντοποθετούν μπαταρίες σε αιολικά και ηλιακά πάρκα.
Για τους επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ωστόσο, η μεγαλύτερη συχνότητα αρνητικής τιμολόγησης θα δοκιμάσει σαφώς τα επιχειρηματικά projects. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι εταιρείες μπορούν να μετριάσουν την έκθεση, όπως με τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβάσεων εξαγοράς με επιχειρήσεις ή λιανοπωλητές ενέργειας. Τέτοιες «συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» είναι ολοένα και πιο κοινές, αν και υπάρχει κάποια απογοήτευση μεταξύ των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ότι η απορρόφηση δεν ήταν ταχύτερη, σύμφωνα με τον εμπορικό οργανισμό Eurelectric.
Ένα πολιτικά αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα θα ήταν ότι η κρατική υποστήριξη γίνεται μόνιμο χαρακτηριστικό των αγορών ενέργειας. Μηχανισμοί όπως «συμβάσεις για διαφορά» εγγυώνται μια τιμαριθμική τιμή ανά μεγαβατώρα παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας για μια περίοδο περίπου 15 ετών. Αυτό προσφέρει στους επενδυτές βεβαιότητα.
Η μεταβαλλόμενη δυναμική της αγοράς ενέργειας έχει ήδη οδηγήσει σε ορισμένες — κατά καιρούς βασανιστικές — προσπάθειες μεταρρύθμισης , αν και πιο ριζοσπαστικές ιδέες όπως η διάσπαση των αγορών συχνά εμποδίζονται από την πολυπλοκότητα και τις εσωτερικές διαμάχες. Το γεγονός ότι η αρνητική τιμολόγηση αυξάνεται γρήγορα σημαίνει ότι το βουνό των χαρτιών για τη μεταρρύθμιση της ενεργειακής αγοράς πρέπει να αυξηθεί ακόμη.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας