Ελλάδα

Έρχεται το La Niña: Πιο κρύος ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη από πέρυσι

Έρχεται το La Niña: Πιο κρύος ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη από πέρυσι

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, lifo.gr

Η πρόβλεψη για 32άρια στην Αθήνα

Πιο κρύος, λόγω του La Niña, σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά αναμένεται ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη.

Μια σειρά από ήπιους χειμώνες βοήθησαν την Ευρώπη να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση.

Τα ψυχρά κύματα θα μπορούσαν ακόμη να ασκήσουν πίεση στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, καθώς το φαινόμενο La Niña φέρνει συνήθως χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη.

«Η εποχή προβλέπεται να είναι θερμότερη από την κανονική των τελευταίων 10 και 30 ετών, αλλά ψυχρότερη από πέρυσι», δήλωσε ο Matthew Dross, μετεωρολόγος στον φορέα πρόγνωσης Maxar.

«Για τον χειμώνα προβλέπεται ένα ασθενές/μέτριο φαινόμενο La Niña, το οποίο γενικά συνεπάγεται χαμηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες στη Δυτική Ευρώπη, οπότε αναμένουμε κάποια ψυχρότερα φαινόμενα προς τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Andrew Pedrini, μετεωρολόγος στην εταιρεία προβλέψεων Atmospheric G2.

Ο Pedrini πρόσθεσε ότι οι σχετικά δροσερές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις πάνω από το κανονικό θα μπορούσαν να φέρουν περαιτέρω χιονοπτώσεις σε τμήματα της ηπείρου. Τον περασμένο μήνα, η κακοκαιρία Boris έφερε 1,5 μέτρο χιόνι στις αυστριακές Άλπεις.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πως Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Σκανδιναβία θα είναι τα πιο κρύα μέρη της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, όπως δημοσιεύει το Bloomberg.

Αντίθετα, ζέστη αναμένεται σε νοτιοανατολική Ευρώπη και νότια Ισπανία, διατηρώντας τις θερμοκρασίες που σημειώνονται αυτές τις ημέρες.

Η Αθήνα, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με κύματα καύσωνα και πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα μπορούσε να δει τη θερμοκρασία να φτάνει τους 32 βαθμούς Κελσίου στις αρχές του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη Weather Services International.

Υπάρχει 83% πιθανότητα το φαινόμενο La Niña να εμφανιστεί τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση από το 74% που είχε εκτιμηθεί πριν από ένα μήνα, όπως ανέφερε το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος των ΗΠΑ.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να φέρει ξηρασία στην Καλιφόρνια, τη Βραζιλία και την Αργεντινή και βροχές στην Ινδονησία και την Αυστραλία, καθώς και ψυχρότερο καιρό στην Ευρώπη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments