Γεωπολιτικά

Βία από τις σουνιτικές παρατάξεις που υποστηρίζει η Τουρκία στο Αφρίν

Βία από τις σουνιτικές παρατάξεις που υποστηρίζει η Τουρκία στο Αφρίν

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Ο πρόεδρος του Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου Σλέιμαν Όσο δήλωσε στο Al-Monitor ότι ο διάλογος με τους αντιπάλους της ομάδας του, το Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), είναι ακόμη δυνατός.

Η κυριότερη συριακή-κουρδική συμμαχία της αντιπολίτευσης που αποτελεί μέρος της υποστηριζόμενης από την Τουρκία σουνιτικής αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι παγώνει τις δραστηριότητές της στο πλαίσιο της ομάδας. Το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο (KNC), το οποίο συγκεντρώνει 17 συροκουρδικά κόμματα και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, δήλωσε ότι έλαβε την απόφαση αυτή αφού ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός απέτυχε τόσο να αποτρέψει όσο και να τερματίσει τις συστηματικές παραβιάσεις εναντίον των εθνοτικών κουρδικών αδελφών του στο Αφρίν. Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων στο εσωτερικό της ήδη κατακερματισμένης σουνιτικής αντιπολίτευσης, με το KNC να επαναλαμβάνει το διάλογο με τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ συροκουρδικούς εχθρούς της Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας, Σλέιμαν Όσο, στο Al-Monitor σε αποκλειστική συνέντευξη.

Το SNC δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα του KNC για συνάντηση, πόσο μάλλον να αντιμετωπίσει τα παράπονά του.

Το KNC ανέστειλε τις δραστηριότητές του μια φορά στο παρελθόν στο πλαίσιο του συνασπισμού κατά του Άσαντ το 2019 και τις επανέλαβε μόνο μετά από δεσμεύσεις του SNC ότι τα παράπονά του θα αντιμετωπιστούν. Δεν έγινε τίποτα και οι παραβιάσεις μόνο αυξήθηκαν, δήλωσε ο Όσο, προσθέτοντας ότι το KNC θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να επαναλάβει τις συνομιλίες ενότητας με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ με την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας. Η αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση διοικεί -από τη σχεδόν πλήρη αποχώρηση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος το 2012- τις κατά πλειοψηφία κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας και ορισμένες περιοχές της αραβικής πλειοψηφίας, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της χώρας.

Το άμεσο έναυσμα για την τρέχουσα κρίση ήταν η δολοφονία στις 15 Σεπτεμβρίου στο Αφρίν μιας Κούρδισσας, της Ναζίλα Τόλα, η οποία ήταν μεταξύ δεκάδων διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την επιβολή εισφοράς από τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία παρατάξεις στην ελαιοκαλλιέργεια, με τους ιδιοκτήτες να πρέπει να πληρώνουν εκβιαστικά 8 δολάρια ανά δέντρο. Οι φερόμενοι ως δράστες ήταν μέλη της Ταξιαρχίας Σουλεϊμάν Σαχ (Amshat), μιας σουνιτικής αραβικής φράξιας που υποστηρίζεται από την Τουρκία και είναι διαβόητη για τη βίαιη εγκληματικότητα της, όπως έχει καταγράψει στο παρελθόν το Al-Monitor. Οι φατρίες έχουν οικειοποιηθεί τα σπίτια χιλιάδων Κούρδων που εκτοπίστηκαν από τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και αρνούνται να τα επιστρέψουν, δήλωσε ο Όσο.

Τον Αύγουστο του 2023, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την Ταξιαρχία Σουλεϊμάν Σαχ και μια άλλη σουνιτική φατρία, τη Μεραρχία Χαμζά, για αυτό που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «τη σχέση τους με σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στη βόρεια Συρία, συμπεριλαμβανομένων απαγωγών, σοβαρής σωματικής κακοποίησης και βιασμών». Η κυβέρνηση Μπάιντεν χαρακτήρισε επίσης τον ηγέτη της Σουλεϊμάν Σαχ Μοχάμεντ Αλ-Τζασίμ, γνωστότερο ως Αμπού Άμσα, και τον αδελφό του, Γαλίντ, μαζί με τον ηγέτη της Μεραρχίας Χάμζα Σαϊφ Μπουλάντ Αμπού Μπάκρ για το ρόλο τους στις καταχρήσεις.

Ωστόσο, ο Σουλεϊμάν Σαχ συνεχίζει να συμμετέχει στο εκτελεστικό συμβούλιο του SNC και τον Αύγουστο, ο Τζασίμ έγινε δεκτός από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος της Τουρκίας, το οποίο συμμαχεί επισήμως με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το KNC ζητά την αποπομπή του Σουλεϊμάν Σαχ από το SNC, χωρίς αποτέλεσμα, και διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για τη συμπεριφορά της παράταξης. Σε μια περαιτέρω κλιμάκωση, μια άλλη σουνιτική αντάρτικη φράξια, η Faylaq al-Sham, έχει καταλάβει περιουσίες Κούρδων στο Jinderes, το οποίο επίσης κατέχει η Τουρκία, δήλωσε στο Al-Monitor ο Καμιράν Χάκο, ένα άλλο ηγετικό στέλεχος του KNC.

Η δυναμική είναι διαφορετική αυτή τη φορά, σημείωσε ο Όσο. Η Τουρκία, η οποία ουσιαστικά κυβερνά το Αφρίν και άλλα κομμάτια της βόρειας Συρίας, επιδιώκει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Όσο αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει επιρροή στις ένοπλες ομάδες, αλλά ότι το KNC δεν είχε ακόμη ζητήσει επίσημα την παρέμβαση της Τουρκίας στην υπόθεση.

Ο Χάκο δήλωσε ότι οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία σουνιτικές φατρίες «επιδιώκουν να δημιουργήσουν γεγονότα στο έδαφος» και «να αρπάξουν όσο το δυνατόν περισσότερη περιουσία» ενόψει μιας πιθανής συμφωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού.

«Έχουμε αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα με την Τουρκία από την αρχή, επειδή γνωρίζουμε ότι το SNC δεν έχει τη δύναμη να επηρεάσει τη συμπεριφορά των φατριών», πρόσθεσε ο Χάκο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όσο και ο Χάκο πιστεύουν ότι υπάρχει μια ευκαιρία να ξαναρχίσουν το διάλογο με τον κύριο αντίπαλό τους, το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), το οποίο μοιράζεται την εξουσία στην Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES). Υπολογίζεται ότι 900 ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί στην υπό κουρδική διοίκηση ζώνη μαζί με τον στρατιωτικό βραχίονα της AANES, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Ο Όσο επεσήμανε ως βάση για νέες διαπραγματεύσεις ένα έγγραφο του 2021 που υπογράφηκε από τον αρχηγό των SDF Μαζλούμ Κομπάνε και τον Ντέιβιντ Μπράουνστιν, τον τότε απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη βορειοανατολική Συρία, στο οποίο οι πλευρές δεσμεύονταν να λειτουργήσουν ως εγγυητές για έναν νέο γύρο συνομιλιών για την ενότητα που θα ξεκινούσε «από το σημείο στο οποίο σταμάτησε».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκόλυνε τις συνομιλίες μεταξύ των πλευρών, οι οποίες ξεκίνησαν κυρίως με πρωτοβουλία του Κομπάνι λίγο μετά την επιχείρηση «Ειρηνική Άνοιξη» της Τουρκίας κατά των SDF τον Οκτώβριο του 2019, με τις ευλογίες του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ως αποτέλεσμα, η AANES έχασε σημαντικές εδαφικές εκτάσεις από την Τουρκία και τους σουνίτες αντάρτες πληρεξουσίους της. Ο Κομπάνε πίστευε ότι ο δρόμος προς την ειρήνη με την Άγκυρα ξεκινούσε μέσω της εξομάλυνσης των σχέσεων με το KNC.

Οι συνομιλίες κατέρρευσαν, ωστόσο, εν μέσω αμοιβαίων αλληλοκατηγοριών, με το PYD να κατηγορεί την Άγκυρα ότι τις σαμποτάρισε για να εμποδίσει τους Κούρδους να ενωθούν. Το KNC κατηγόρησε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) εν μέσω μιας σειράς εμπρηστικών επιθέσεων σε γραφεία μελών του από μια ομάδα νεολαίας που συνδέεται με το PKK. Ο Όσο δήλωσε ότι η AANES κρατούσε έξι μέλη της και ότι έπρεπε να απελευθερωθούν στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για διάλογο.

Εάν οι συνομιλίες που διεξάγονται με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ επαναληφθούν, θα μπορούσαν να έχουν δυνητικά ένα αποτέλεσμα που θα άλλαζε το παιχνίδι για τους Κούρδους της Συρίας, όπως μπορεί να συμβεί και για εκείνους που βρίσκονται πέρα από τα σύνορά της. Είναι μακρινό το ενδεχόμενο, αλλά «έχουμε την καλύτερη ευκαιρία για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη ενότητας που έχει παρουσιαστεί εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Χάκο στο Al-Monitor.

Οι ηγέτες του PYD κατηγορούν εδώ και καιρό το KNC ως «συνεργάτες» λόγω της συμμετοχής τους στο SNC και των στενών δεσμών τους με την Τουρκία. Η Άγκυρα συνεχίζει να στοχοποιεί το SDF, σκοτώνοντας τις δυνάμεις του σε στοχευμένες επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και καταστρέφοντας κρίσιμες υποδομές για να αποδυναμώσει την AANES, ενώ επιβλέπει μαζικές παραβιάσεις δικαιωμάτων από τις σουνιτικές παρατάξεις στο Αφρίν και σε άλλες περιοχές υπό τη στρατιωτική της κατοχή.

Στο Αφρίν, η κατά πλειοψηφία κουρδική περιοχή στη βόρεια Συρία, εισέβαλαν οι τουρκικές δυνάμεις τον Ιανουάριο του 2018 με τη σιωπηρή έγκριση της Ρωσίας. Έκτοτε αποτελεί το σκηνικό μαζικών καταχρήσεων, με χιλιάδες Κούρδους της περιοχής να έχουν εκτοπιστεί, βασανιστεί, απαλλοτριωθεί και απαχθεί από ένοπλες σουνιτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης που έχουν συμμαχήσει με την Άγκυρα.

Οι τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην περιοχή με το ίδιο σχεδόν πρόσχημα που έχει κάνει και αλλού στη βόρεια Συρία: Η συροκουρδική διοίκηση που διοικεί τις περιοχές συνδέεται με το παράνομο PKK, και το γεγονός ότι στους ηγέτες της περιλαμβάνονται άτομα όπως ο Κομπάνε, που στο παρελθόν πολέμησαν στο πλευρό των ανταρτών, αποτελεί θετική απόδειξη γι’ αυτό, λέει η Άγκυρα. Ως εκ τούτου, η συνεργασία του Πενταγώνου μαζί τους δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια προδοσία της Τουρκίας, ενός βασικού συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

Το PKK διεξάγει ένοπλη εκστρατεία κατά του τουρκικού κράτους από το 1984 και έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, καθώς και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι αξιωματούχοι της AANES και του Κομπάνε αρνούνται ότι το PKK κινεί τα νήματά τους και σε πολλές συνεντεύξεις τους στο Al-Monitor δήλωσαν ότι επιθυμούν ειρηνικές σχέσεις με την Τουρκία.

Ακολουθεί απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης, ελαφρώς επεξεργασμένη για λόγους σαφήνειας.

Al-Monitor: Ακούσαμε ότι το KNC είχε αποφασίσει να παγώσει τις δραστηριότητές του στο πλαίσιο του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Όσο: Θα διευκρινίσω ορισμένα σημεία. Όσον αφορά την απόφαση να αναστείλει το κουρδικό μπλοκ τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του στο πλαίσιο του συνασπισμού, ήρθε μετά την αύξηση των παραβιάσεων κατά του λαού μας στην περιοχή του Αφρίν την τελευταία περίοδο. Θέσαμε το θέμα αυτό στην προεδρία του συνασπισμού με επίσημη επιστολή και τους εξηγήσαμε ότι εμείς, το KNC, δεν μπορούμε να δεχτούμε την αύξηση αυτών των παραβιάσεων κατά του λαού μας και ζητήσαμε συνάντηση μαζί τους. Επίσης, οι εκπρόσωποί μας εντός του συνασπισμού έθεσαν αυτά τα ζητήματα περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του πολιτικού σώματος και στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του συνασπισμού. Δυστυχώς, η ηγεσία του συνασπισμού δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα του KNC και οι παραβιάσεις αυτές δεν σταμάτησαν. Στην πραγματικότητα, αυτές οι παραβιάσεις κατά του λαού μας αυξήθηκαν.

Al-Monitor: Θα μπορούσατε, πρώτα απ’ όλα, να μας πείτε πότε στείλατε την επιστολή στο SNC;

Όσο: Πριν από περίπου 20 ημέρες.

Al-Monitor: Όταν στείλατε την επιστολή, δεν απάντησαν ποτέ;

Όσο: Το SNC δεν απάντησε ποτέ στην επιστολή που τους στείλαμε. Ζητήσαμε μια συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του KNC και της ηγεσίας του SNC για να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα και την αύξηση των παραβιάσεων. Μέχρι τώρα δεν έχουν απαντήσει στην επιστολή μας.

Al-Monitor: Μπορείτε να περιγράψετε τις παραβιάσεις; Τι πραγματικά συμβαίνει στο Αφρίν;

Όσο: Αυτές οι παραβιάσεις έχουν διάφορες πτυχές. Εμποδίζοντας τον γηγενή κουρδικό πληθυσμό να επιστρέψει στα σπίτια του – αυτή είναι μια πτυχή. Ορισμένες από τις οικογένειες που θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στις περιοχές του Χαλεπιού ή της Σάχμπα δεν τους επιτρέπεται να ανακτήσουν την κατοχή των σπιτιών τους. Λένε ότι αυτά τα σπίτια είναι σπίτια μελών του PKK. Αυτές οι παρατάξεις έχουν μια κατηγορία go-to εναντίον του λαού μας: Όποιον θέλουν να εκδικηθούν, τον κατηγορούν ότι είναι μέλος του PKK. Λάβετε υπόψη ότι εμείς, ως KNC, και το PKK είμαστε σε δύο διαφορετικές πλευρές, αλλά εξακολουθούν να τους κατηγορούν ότι ανήκουν στο PKK.

Επίσης, επιβάλλουν επιπλέον φόρους στα ελαιόδεντρα, που φτάνουν τα 8 δολάρια ανά δέντρο. Και επιβάλλουν τέλη και φόρους σε όποιον θέλει να σκάψει αρτεσιανά πηγάδια στη γεωργική του γη. Φόροι έχουν επιβληθεί και στους ιδιοκτήτες σπιτιών. Κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού χρεώνεται με 100 ή 200 δολάρια. Και παίρνουν γεωργική γη από τους πολίτες με τη βία.

Για παράδειγμα, αν είμαι ιδιοκτήτης ενός ελαιώνα με χιλιάδες δέντρα, αλλά δεν ζω στην περιοχή του Αφρίν – ας πούμε ότι έχω μετακομίσει στην Ευρώπη ή οπουδήποτε αλλού – εξακολουθούν να επιβάλλουν φόρο 8 δολαρίων για κάθε δέντρο, παρόλο που υπάρχουν άνθρωποι που είναι επίσημα εντεταλμένοι από τους απόντες ιδιοκτήτες να διαχειρίζονται τις καλλιέργειες.

Αυτές οι παραβιάσεις έχουν πολλές μορφές και εμείς, ως ΚΝΚ, δεν μπορούμε να δεχτούμε τη συνέχιση αυτών των παραβιάσεων σε βάρος του λαού μας. Από το 2018, όταν αυτές οι φατρίες εισήλθαν στην περιοχή του Αφρίν, αυτές οι παραβιάσεις δεν έχουν σταματήσει. Την τελευταία περίοδο, οι παραβιάσεις αυτές έχουν ακόμη και αυξηθεί.

Επιβάλλουν γελοία τέλη και φόρους στους Κούρδους πολίτες και όποιος δεν τα πληρώνει κατηγορείται ότι είναι μέλος του PKK ή των SDF. Έχει γίνει η κατηγορία για όποιον Κούρδο πολίτη υπερασπίζεται το σπίτι του ή όποιον αρνείται να πληρώσει αυτούς τους φόρους.

Al-Monitor: Ποιος καταλαμβάνει αυτά τα σπίτια;

Όσο: Όταν αυτοί οι άνθρωποι επέστρεψαν στο Αφρίν ή στα χωριά τους, τα σπίτια τους καταλήφθηκαν από Άραβες εποίκους που είχαν καταφύγει σε αυτές τις περιοχές. Τους εμπόδισαν να ανακτήσουν την κατοχή αυτών των σπιτιών, λέγοντας ότι αυτά τα σπίτια ήταν σπίτια του ΡΚΚ ή ότι οι άνθρωποι ήταν συνδεδεμένοι με το ΡΚΚ. Αυτές οι κατηγορίες είναι αβάσιμες.

Al-Monitor: Επί του παρόντος, πόσα κόμματα υπάρχουν στο KNC και συμφωνούν όλα τα μέλη του KNC με την απόφασή σας;

Όσο: Υπάρχουν 17 πολιτικά κόμματα στο KNC- είναι όλα κουρδικά κόμματα. Εκφράζουμε την άποψη του KNC και είμαστε ενωμένοι στις αποφάσεις μας και στην πολιτική μας κατεύθυνση. Το KNC δεν είναι μόνο πολιτικά κόμματα. Υπάρχουν στο συμβούλιο ορισμένα μέλη της κοινωνίας των πολιτών εκτός από ορισμένα εθνικά ανεξάρτητα στελέχη.

Al-Monitor: Επιστρέφοντας στο τι συνέβη στο Αφρίν, αυτό που ακούσαμε ήταν ότι το SNC και η τουρκική κυβέρνηση προσπαθούσαν να παρουσιάσουν τα προβλήματα εκεί ως κάποιου είδους διαμάχη μεταξύ δύο οικογενειών. Είναι αυτό ψέμα;

Όσο: Αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτή η αφήγηση προέρχεται από την παράταξη Amshat, η οποία κατέστειλε ειρηνικές διαδηλώσεις γυναικών που ζητούσαν την απελευθέρωση των οικογενειών τους που είχαν φυλακιστεί. Είχαν συλληφθεί επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν το ποσό των 8 δολαρίων ανά δέντρο. Αρνήθηκαν να πληρώσουν αυτό το ποσό και ένοπλοι άνδρες που πρόσκεινται στην Amshat τις συνέλαβαν. Οι γυναίκες πραγματοποίησαν ειρηνικές διαμαρτυρίες μπροστά από το σημείο όπου κρατούνταν στο χωριό Kahkhera για να ζητήσουν την απελευθέρωσή τους και οι διαμαρτυρίες αυτές καταστάλθηκαν. Τις χτύπησαν και αρκετές από τις γυναίκες τραυματίστηκαν.

Al-Monitor: Συμμετείχαν τουρκικά στρατεύματα στη βία;

Όσο: Όχι, οι παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν από παρατάξεις που συνδέονται με το SNC – από τις ταξιαρχίες Hamza και Amshat.

Al-Monitor: Όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι το πραγματικό αφεντικό στο Αφρίν. Στείλατε επιστολή στο SNC – κάνατε κάποια προσπάθεια να μιλήσετε με τις τουρκικές αρχές και να ζητήσετε την παρέμβαση ή τη βοήθειά τους;

Όσο: Μέχρι τώρα, δεν έχουμε έρθει σε επαφή με την Τουρκία. Έχουμε συζητήσει το θέμα στο πλαίσιο του SNC. Είναι ευθύνη της ηγεσίας του SNC να αντιμετωπίσει και να σταματήσει αυτές τις παραβιάσεις. Όσον αφορά την Τουρκία, δεν έχουμε έρθει σε επαφή μαζί της ούτε έχουμε συναντηθεί μαζί της σχετικά με το θέμα αυτό.

Al-Monitor: Γιατί όχι;

Όσο: Επειδή γνωρίζουμε ότι όταν πρόκειται για τις ταξιαρχίες Hamza και Amshat, η Τουρκία έχει ρόλο σε αυτό – έχει επιρροή στις ένοπλες ομάδες. Αλλά θεωρούμε ότι το θέμα είναι ένα θέμα εντός του SNC και το συζητήσαμε εντός του SNC. Εάν το SNC δεν μπορεί να βρει λύση σε αυτά τα ζητήματα, σίγουρα το κουρδικό μπλοκ δεν μπορεί να επιστρέψει στις συνεδριάσεις του SNC και τότε θα ενημερώσουμε την Τουρκία ότι δεν θα συμμετέχουμε σε αυτές τις συνεδριάσεις. Και θα τους ζητήσουμε να βάλουν τέλος σε αυτές τις παραβιάσεις. Αλλά μέχρι στιγμής, το θέμα είναι εντός του SNC – μεταξύ εμάς και του SNC.

Al-Monitor: Αλλά θα έπρεπε η Τουρκία να βρίσκεται στο Αφρίν καθόλου;

Όσο: Προς το παρόν, συζητάμε το θέμα στο πλαίσιο του SNC. Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να ζητήσουμε από την Τουρκία να παρέμβει. Το θέμα παραμένει εντός του SNC. Κατά την εκτίμησή μας, η ηγεσία του SNC έχει ρόλο να πιέσει τις παρατάξεις να σταματήσουν αυτές τις παραβιάσεις, αλλά δεν θα διστάσουμε να ενημερώσουμε την τουρκική πλευρά για την ανάγκη να σταματήσουν αυτές οι παραβιάσεις. Πιστεύουμε ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί μέσω του SNC. Το SNC έχει ασφαλώς ενημερώσει τους Τούρκους ότι το κουρδικό μπλοκ έχει σταματήσει να συμμετέχει στις συνεδριάσεις.

Al-Monitor: Τι θα χρειαστεί για να ξαναρχίσετε να συμμετέχετε σε αυτές τις συναντήσεις;

Όσο: Όταν το κουρδικό μπλοκ αποσύρθηκε, είπαμε ότι δεν θα επιστρέψουμε στις συνεδριάσεις του SNC μέχρι να σταματήσουν αυτές οι παραβιάσεις – οι παραβιάσεις σε όλες τις μορφές τους. Εκτός από την απομάκρυνση αυτών των ένοπλων ομάδων από τις κατοικημένες περιοχές, υπάρχουν ένοπλες ομάδες σε όλες τις κατοικημένες περιοχές. Αυτές είναι οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις: η παύση των παραβιάσεων και το ζήτημα της παρουσίας εκπροσώπων από αυτές τις παρατάξεις που διαπράττουν τις παραβιάσεις. Πιστεύουμε ότι οι μορφές αυτές που υπερασπίζονται τις παραβιάσεις – η παρουσία τους στις συνεδριάσεις του SNC είναι λανθασμένη και θα πρέπει να τους επιβληθούν κυρώσεις και να τιμωρηθούν ή να περιοριστούν.

Al-Monitor: Γνωρίζουμε λοιπόν ότι έχουν σχέση όχι μόνο με την Τουρκία αλλά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχετε ζητήσει βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες; Ο απεσταλμένος για τη Συρία, για παράδειγμα – έχετε μιλήσει μαζί του; Ζητήσατε την παρέμβασή του;

Όσο: Όσον αφορά τις ΗΠΑ, οι ΗΠΑ μας ενημέρωσαν ότι οι εκπρόσωποί μας στο SNC ενημέρωσαν την αμερικανική πλευρά για το τι συμβαίνει στο Αφρίν και τους ενημέρωσαν ότι αποφασίσαμε να σταματήσουμε να συμμετέχουμε στις συνεδριάσεις του SNC μέχρι να σταματήσουν αυτές οι παραβιάσεις. Και τους ενημερώσαμε ότι υπήρξε μια αύξηση αυτών των παραβιάσεων στις κουρδικές περιοχές του Αφρίν και στις συνδεδεμένες περιοχές – και είπαμε στις ΗΠΑ για τον κίνδυνο αυτής της κατάστασης, αν συνεχιστεί ως έχει, και αν οι Τούρκοι και το SNC δεν βάλουν τέλος σε αυτές τις παραβιάσεις, δεν θα επιστρέψουμε στο SNC.

Al-Monitor: Και τι είπαν οι Αμερικανοί;

Όσο: Οι ΗΠΑ μας ενημέρωσαν ότι θα θέσουν το θέμα αυτό στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών (όταν ο εκτελών χρέη αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Μπας συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα στις 17 Σεπτεμβρίου). Αλλά μέχρι τώρα, δεν είχαμε καμία απάντηση από την αμερικανική πλευρά για το θέμα αυτό.

Al-Monitor: Έχουμε λοιπόν αυτή τη φρικτή κατάσταση στο Αφρίν. Γιατί σας πήρε τόσο καιρό να κάνετε αυτό το βήμα, δεδομένου του όγκου της εγκληματικής δραστηριότητας και των βιασμών, των βασανιστηρίων, των απαγωγών γυναικών;

Όσο: Μπορούμε να το προσεγγίσουμε αυτό από μια άλλη οπτική γωνία. Λαμβάνοντας υπόψη την παρουσία μας εντός της συριακής αντιπολίτευσης – είτε εντός του SNC είτε εντός της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων – πιστεύουμε στην επίλυση του κουρδικού ζητήματος στο πλαίσιο του συριακού κράτους ή στο πλαίσιο της Συρίας με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και είμαστε μέρος της συριακής αντιπολίτευσης. Κατά την πρόσφατη περίοδο, δεδομένου ότι υπήρξε αυξανόμενη συζήτηση για προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και του καθεστώτος, κατά την περίοδο αυτή αυξήθηκαν οι παραβιάσεις. Αυτή η αύξηση μας ώθησε να τους πούμε να «σταματήσουν». Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε αυτές τις παραβιάσεις. Ο λαός μας δεν μπορεί να συνεχίσει να αντέχει αυτές τις παραβιάσεις, ειδικά καθώς αυξήθηκαν πρόσφατα. Η κατάσταση έφτασε σε ένα σημείο όπου ο λαός μας δεν μπορούσε να αντέξει την αύξηση των παραβιάσεων.

Al-Monitor: Αυτό μας φέρνει στο αιώνιο ζήτημα της κουρδικής ενότητας. Γνωρίζουμε ότι έχετε προβλήματα με το PYD και την Επαναστατική Νεολαία ή Ciwanen Soreshger. Τους κατηγορείτε για επιθέσεις στα γραφεία σας και άλλες παραβιάσεις εναντίον σας. Αλλά πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να ξαναρχίσετε το διάλογο μαζί τους και ότι οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτό ξανά; Είναι ο στρατηγός Μαζλούμ, κατά την εκτίμησή σας, ένα σοβαρό πρόσωπο που πράγματι επιθυμεί ειρηνικές σχέσεις μαζί σας, και ότι μπορεί να υπάρχει ευκαιρία γι’ αυτό τώρα; Είπατε ότι προσπαθήσατε με τους άλλους ανθρώπους. Είπατε ότι το κάνετε αυτό για τους Κούρδους. Γνωρίζουμε ότι η αραβική αντιπολίτευση δεν θέλει καν να ακούσει τη λέξη «Κούρδος».

Όσο: Όσον αφορά τις ενδοκουρδικές διαπραγματεύσεις, όπως γνωρίζετε, το 2020 υπήρξαν συνομιλίες μεταξύ του KNC και του PYD υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και με εγγυήσεις από τον διοικητή των SDF Μαζλούμ. Κατά την εκτίμησή μας, οι συνομιλίες ήταν καλές και καταφέραμε να πετύχουμε ένα πολιτικό έγγραφο που θεωρήσαμε ως βάση για άλλες συμφωνίες. Πετύχαμε μεγάλη πρόοδο σε άλλα σημεία, όπως οι κουρδικές αναφορές, η τροποποίηση του κοινωνικού συμβολαίου και η εταιρική σχέση μεταξύ του KNC και του PYD.

Δυστυχώς, μετά την παρέμβαση του PKK, αυτές οι διαπραγματεύσεις ματαιώθηκαν επιτιθέμενοι και καίγοντας 45 γραφεία του KNC. Εκείνη την περίοδο, η αμερικανική ομάδα επέστρεψε επίσης στην Ουάσιγκτον. Νομίζω ότι το PKK κατάλαβε ότι υπήρχε σοβαρότητα στην επίτευξη συμφωνίας και στην επίλυση των εκκρεμών προβλημάτων μεταξύ μας, γι’ αυτό και παρενέβη με αυτόν τον τρόπο για να ματαιώσει τη διαπραγμάτευση. Το εκτελεστικό εργαλείο του PKK σε αυτές τις παραβιάσεις ήταν η Επαναστατική Νεολαία την οποία αναφέρατε. Αυτοί ήταν που έκαψαν τα γραφεία και δυστυχώς το SDF δεν μπόρεσε να τερματίσει αυτές τις δραστηριότητες που διέπραξε η Επαναστατική Νεολαία.

Ωστόσο, ένας νέος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη βορειοανατολική Συρία, ο Ντέιβιντ Μπροστειν υπέγραψε ένα έγγραφο που εγγυάται την επανάληψη του κουρδοκουρδικού διαλόγου το 2021. Το έγγραφο αυτό είχε έξι σημεία, το πρώτο από τα οποία ήταν η συνέχιση από εκεί που είχαν μείνει οι προηγούμενες συνομιλίες. Μπορώ να σας δώσω ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο αυτού του εγγράφου, το οποίο δεν είχε δημοσιευτεί προηγουμένως στα μέσα ενημέρωσης, αλλά διέρρευσε.

Και ναι, νομίζω ότι ο Μαζλούμ ήθελε σοβαρά να επιτύχουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, αλλά η παρέμβαση του ΡΚΚ το εμπόδισε. Ο Ντέιβιντ και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ που ήρθε μετά από αυτόν δεν μπόρεσαν να φέρουν το KNC και το PYD σε ένα τραπέζι συζητήσεων. Εκείνη την εποχή, ο Μαζλούμ ομοίως παραδέχτηκε ότι δεν μπορούσε να φέρει τα δύο κόμματα σε ένα τραπέζι όσο υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ τους σε άλλα μέρη του Κουρδιστάν. Εκείνη την εποχή, είπαμε ότι ήταν λάθος να συνδέσουμε τον κουρδοκουρδικό διάλογο με άλλες διαφωνίες στο ιρακινό Κουρδιστάν, το Ιράν και την Τουρκία. Εμείς, οι Κούρδοι της Συρίας, πρέπει να συμφωνήσουμε και οι συμφωνίες μας μπορεί να αντανακλούν θετικά στις σχέσεις μεταξύ του Ιρακινού Κουρδιστάν και του PKK.

Al-Monitor: Αφήνοντας στην άκρη το παρελθόν, επαναλαμβάνω, πιστεύετε ότι υπάρχει τώρα η ευκαιρία και η ανάγκη να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος, δεδομένου ότι τα πράγματα δεν έχουν λειτουργήσει τόσο καλά στο εσωτερικό του SNC;

Όσο: Σε κάθε διαπραγμάτευση, πρέπει να υπάρχει μια θετική ατμόσφαιρα για την επανάληψη. Το KNC έχει ακόμα έξι κρατούμενους στις φυλακές του PYD και δεν γνωρίζουμε την τύχη τους και πρέπει να απελευθερωθούν. Πρόσφατα, συναντηθήκαμε δύο φορές με τον απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, τον κ. Σκοτ Μπολζ. Και πριν από δύο ημέρες, συναντηθήκαμε με τον νέο απεσταλμένο του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών στη βορειοανατολική Συρία. Αισθανθήκαμε κάποια σοβαρότητα σε αυτούς για την επανάληψη αυτών των διαπραγματεύσεων. Μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνίες όταν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι είναι σοβαροί στο να ασκήσουν πίεση στο PYD και τις SDF. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, ως KNC, είναι προς το συμφέρον μας να καταλήξουμε σε μια συμφωνία προς όφελος του λαού μας και να παράσχουμε ένα κατάλληλο μοντέλο στη Συρία, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει ένα μπλοκάρισμα στην πολιτική λύση στη Συρία. Μπορούμε να παράσχουμε ένα καλό μοντέλο ως Κούρδοι όταν συμφωνούμε μεταξύ μας και συμμετέχουμε στη διαχείριση των περιοχών μας μόνοι μας. Τότε, μπορούμε να διεξάγουμε δημοκρατικές εκλογές.

Al-Monitor: Η απελευθέρωση αυτών των ατόμων είναι ο μόνος όρος; Υπάρχουν άλλοι όροι που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Όσο: Δεν πρόκειται για όρους, αλλά για τη δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας. Μία από τις υποθέσεις των διαπραγματεύσεων είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρά βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Al-Monitor: Αυτό που ακούσαμε από την αμερικανική πλευρά ήταν ότι το KNC και οι Τούρκοι ήταν επίσης εν μέρει, μερικοί θα έλεγαν ακόμη και κυρίως, υπεύθυνοι για τη διακοπή των συνομιλιών για την ενότητα.

Oso: Εμείς λέμε ότι η επιτυχία των κουρδοκουρδικών διαπραγματεύσεων δεν θα στρέφεται κατά οποιασδήποτε γειτονικής χώρας, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει μια θετική και ασφαλή ατμόσφαιρα μεταξύ εμάς και των γειτονικών χωρών, όπως η Τουρκία, και θα λάβουμε υπόψη τις τουρκικές ανησυχίες σε οποιαδήποτε συμφωνία. Οι Τούρκοι δεν ήταν υπεύθυνοι για την προηγούμενη κατάρρευση.

Al-Monitor: Πιστεύετε ότι η Τουρκία και ο Άσαντ μπορούν να συνάψουν ειρήνη;

Όσο: Όσον αφορά το ζήτημα της εξομάλυνσης με το συριακό καθεστώς, είτε πρόκειται για την Τουρκία είτε για κάποιες αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες, πιστεύουμε ότι η εξομάλυνση των δεσμών αυξάνει την αδιαλλαξία του καθεστώτος και την απόρριψη των πολιτικών λύσεων για τη συριακή κρίση και του επιτρέπει να αρνηθεί να συμμορφωθεί με την απόφαση 2254 των Ηνωμένων Εθνών. Το καθεστώς δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις τουρκικές απαιτήσεις σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων. Η Αμερική έχει αποσαφηνίσει τη θέση της ότι δεν αποσύρεται από τις περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας λόγω του κινδύνου επιστροφής του ISIS. Όσο παραμένει η Αμερική, το συριακό καθεστώς δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους τουρκικούς όρους της από κοινού κατάρρευσης της AANES.

Al-Monitor: Πιστεύετε ότι οι Αμερικανοί θα παραμείνουν στη Συρία;

Όσο: Κατά την εκτίμησή μας, το ζήτημα της αμερικανικής παρουσίας στη Συρία συνδέεται με πολλά θέματα. Σχετίζεται με τους Αμερικανούς στο Ιράκ, τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα και πολλά ζητήματα στην περιοχή. Όσο δεν επιλύονται αυτά τα ζητήματα, οι Αμερικανοί δεν θα φύγουν από τη Συρία, αλλά δεν θα παραμείνουν στη Συρία μακροπρόθεσμα.

Υπάρχει και μια άλλη απειλή: η ύπαρξη ιρανικών πολιτοφυλακών και ο κίνδυνος που εγκυμονούν για τις αμερικανικές βάσεις σε περιοχές όπως η Ντέιρ Εζόρ και άλλα μέρη. Η πολιτική ατμόσφαιρα δεν ευνοεί προς το παρόν οποιαδήποτε αμερικανική αποχώρηση από την περιοχή.

Al-Monitor: Θα μπορούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν με την Τουρκία αντί των SDF για την καταπολέμηση του ISIS;

Όσο: Όχι, οι SDF έχουν γίνει μια στρατιωτική δύναμη. Ακολουθεί την Αμερική, ενώ η Τουρκία είναι μια χώρα με τα δικά της συμφέροντα. Νομίζω ότι υπάρχει συντονισμός μεταξύ τους για την καταπολέμηση του ISIS και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά δεν θα αντικαταστήσουν τις SDF με την Τουρκία. Από την άλλη πλευρά, αυτό συνδέεται με τις επιδόσεις των SDF. Εάν δεν ακολουθήσει τις αμερικανικές οδηγίες σχετικά με την παρουσία του PKK, αυτό αποτελεί ντροπή για την Αμερική. Οι SDF υποτίθεται ότι πρέπει να δράσουν σε αυτό το θέμα.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments