Διεθνή

Το Ισραήλ στέλνει στρατεύματα στον Λίβανο, αλλά ο πραγματικός του στόχος είναι το Ιράν, γράφει το Politico

Το Ισραήλ στέλνει στρατεύματα στον Λίβανο, αλλά ο πραγματικός του στόχος είναι το Ιράν, γράφει το Politico

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Το Ισραήλ στέλνει στρατεύματα στον Λίβανο, αλλά ο πραγματικός του στόχος είναι το Ιράν, γράφει το Politico

Τα κάποτε μοιραία για τις εκλογές ποσοστά του Νετανιάχου στις δημοσκοπήσεις αυξάνονται μετά τη δολοφονία του Νασράλα

Οι ηγέτες του Ισραήλ πιστεύουν ότι έχουν τώρα μια μοναδική ευκαιρία για να αναδιαμορφώσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η οποία ξεπερνά κατά πολύ την καταστροφή της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, αναφέρει σε ανάλυσή του το Politico.

Ακόμη και πριν το Ισραήλ εξαπολύσει μια «περιορισμένη», όπως τη χαρακτήρισε, χερσαία επίθεση στον Λίβανο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατέστησε σαφές ότι ο απώτερος στόχος του είναι να υπονομεύσει την εξουσία της ιερατικής ηγεσίας της Τεχεράνης, αποπροσανατολίζοντας τους Ιρανούς που είναι οι χρηματοδότες, οι εκπαιδευτές και οι υποτιθέμενοι προστάτες τόσο της Χαμάς στη Γάζα όσο και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ.

Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές στα αγγλικά του Νετανιάχου προς τον «ευγενή περσικό λαό» στον οποίο υποσχέθηκε ότι η ημέρα που θα είναι ελεύθερος από την κυριαρχία των «τυράννων» και θα μπορεί να έχει ειρήνη με το Ισραήλ θα έρθει «πολύ πιο σύντομα από ό,τι νομίζουν», χωρίς να παραλείπει να προειδοποιήσει ότι «δεν υπάρχει κανένα μέρος στη Μέση Ανατολή που να μην μπορεί να φτάσει το Ισραήλ».

Για το Ιράν, σύμφωνα με το Politico, δεν πρόκειται για μια θεατρική κίνηση του Νετανιάχου, αλλά για μια υπόμνηση ότι το Ισραήλ δεν πολεμά απλώς την Τεχεράνη συντρίβοντας τους συμμάχους της -όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο και οι Χούτι στην Υεμένη-, αλλά δείχνει την υπεροχή του τόσο σε επίπεδο τεχνολογίας όσο και κατασκοπείας στο ιρανικό έδαφος.

Χερσαία επίθεση στον Λίβανο

Την Τρίτη σε μια ανάρτηση στο Χ, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανέφεραν ότι διεξάγουν «τοπικές και στοχευμένες χερσαίες επιδρομές με βάση ακριβείς πληροφορίες εναντίον τρομοκρατικών στόχων και υποδομών της Χεζμπολάχ» σε χωριά κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Οι IDF πρόσθεσαν ότι η χερσαία επιχείρησή τους στοχεύει σε στόχους «που βρίσκονται σε χωριά κοντά στα σύνορα και [οι οποίοι] αποτελούν άμεση απειλή για τις ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ». Το σχέδιο -το οποίο θα υποστηριχθεί από αεροπορικές επιδρομές και πυροβολικό- προετοιμάζεται εδώ και μήνες. Οι IDF δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο θα διαρκέσει. Οι έφεδροι καλούνται επίσης και κατευθύνονται προς τον βορρά.

Διαψεύδοντας τις αυξανόμενες διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, ο Νετανιάχου θα εντείνει την επίθεση κατά της Χεζμπολάχ, όπως δήλωσε ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος πριν από την εισβολή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Αυτό πιθανότατα θα περιλαμβάνει την εξαπόλυση μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης με στόχο τη συντριβή της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, αναγκάζοντάς τη να αποσύρει τις δυνάμεις της βόρεια του ποταμού Λιτάνι, 29 χιλιόμετρα από τα ισραηλινολιβανέζικα σύνορα, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ με την οποία ολοκληρώθηκε ο πόλεμος του Λιβάνου το 2006.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να σφυροκοπά τις αποθήκες όπλων, τα κέντρα εφοδιασμού και διοίκησης της Χεζμπολάχ βορειότερα και στην κοιλάδα Μπεκάα, ενώ θα συνεχίσει να στέλνει αποστολές δολοφονίας ανώτερων διοικητών της οργάνωσης. «Αυτή είναι η ευκαιρία μας να σπάσουμε τη Χεζμπολάχ, ώστε να μην μπορέσει ποτέ να ανακάμψει και να ασκήσει τη δύναμη που έχει στον Λίβανο», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Τα κάποτε μοιραία για τις εκλογές ποσοστά του Νετανιάχου στις δημοσκοπήσεις αυξάνονται μετά τη δολοφονία του Νασράλα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει κάθε πολιτικό κίνητρο γι’ αυτόν να παρατείνει την επίθεση και να αγνοήσει τις επανειλημμένες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός από τους δυτικούς συμμάχους και τις ομάδες βοήθειας, που φοβούνται την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στον Λίβανο, όπως αναφέρει το Politico.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments