Nέα της αγοράς

Metlen: Ολοκληρώνεται deal για εξαγορά φωτοβολταϊκών 1,4 GW από την Westbridge

Metlen: Ολοκληρώνεται deal για εξαγορά φωτοβολταϊκών 1,4 GW από την Westbridge

Πηγή Φωτογραφίας: [354058] 26ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECONOMIST "ANTITHESES, TRANSFORMATION, ACHIEVEMENTS IN A CHANGING WORLD" (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η εν λόγω συναλλαγή, η οποία περιλαμβάνει τα έργα Georgetown , Sunnynook, Dolcy, Eastervale και Red Willow, έχει συνολική χωρητικότητα 1,4 GW

Ολοκληρώνεται η πώληση πέντε ηλιακών έργων κλίμακας κοινής ωφέλειας που βρίσκονται στην Αλμπέρτα του Καναδά, από την Westbridge Renewable Energy Corporation στη Metlen Energy & Metals.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Westbridge, η εν λόγω συναλλαγή, η οποία περιλαμβάνει τα έργα Georgetown , Sunnynook, Dolcy, Eastervale και Red Willow, έχει συνολική χωρητικότητα 1,4 GW.

Στόχος της εταιρείας είναι να εξασφαλίσει μη περιοριστικές ταμειακές ροές για να επιδιώξει τις αναπτυξιακές της φιλοδοξίες στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η σχετική συμφωνία είχε ανακοινωθεί από την Mytilineos (η οποία εν συνεχεία μετονομάστηκε στη Metlen) τον Ιούνιο του 2023.

Βασικά έργα στην Αλμπέρτα

Η πώληση αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Westbridge να επικεντρώσει τις επενδύσεις της σε έργα με υψηλές δυνατότητες απόδοσης, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τους κινδύνους που συνδέονται με τις εξελίξεις μεγάλης κλίμακας. Το έργο της Georgetown ήταν το πρώτο που μεταφέρθηκε στη Metlen τον Δεκέμβριο του 2023, επιτρέποντας στη Westbridge να ανακτήσει 40 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστότητα. Τα άλλα τέσσερα έργα, Sunnynook, Dolcy, Eastervale και Red Willow, βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία λήψης των αντίστοιχων εγκρίσεών τους.

Το έργο Sunnynook, χωρητικότητας 332 MWdc, έλαβε πρόσφατα την άδεια διασύνδεσής του τον Αύγουστο του 2024. Το έργο Dolcy έχει λάβει έγκριση από την Επιτροπή Utilities της Alberta (AUC) για μια ηλιακή εγκατάσταση 300 MWac σε συνδυασμό με ένα σύστημα αποθήκευσης 200 MWh. Οι Eastervale και Red Willow αναμένουν τις απαραίτητες επικυρώσεις από τις ρυθμιστικές αρχές, με τις αποφάσεις να αναμένονται το τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Στρατηγική τοποθέτηση σε βασικές αγορές

Η Westbridge  αναφέρει ότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων της Alberta στη Metlen Energy & Metals αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής χρηματοδότησης μέσω εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στη Westbridge να μεγιστοποιήσει τους πόρους της, ενώ μειώνει την έκθεσή της σε ρυθμιστικούς και λειτουργικούς κινδύνους που σχετίζονται με έργα πριν από την κατασκευή. Απελευθερώνοντας κεφάλαια μέσω αυτών των πωλήσεων, η εταιρεία ενισχύει την ικανότητά της να επενδύει σε αγορές υψηλής ανάπτυξης όπως το Τέξας και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένει ευνοϊκό.

Η στρατηγική της Metlen

Η εν λόγω συναλλαγή είναι η πρώτη τέτοιου είδους για την Mytilineos στη Βόρεια Αμερική, σε συνέχεια της διεθνούς στρατηγικής της Εταιρείας για αναζήτηση ευκαιριών σε χώρες και περιοχές με υψηλό εμπορικό ενδιαφέρον και φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Καναδάς ανακοίνωσε πρόσφατα ειδικά κίνητρα για επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες όπως απευθείας επιχορηγήσεις ή πίστωση φόρου για επενδύσεις σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, οι οποίες μπορούν να παρέχουν έως και 30 % επί των επιλέξιμων κεφαλαιουχικών δαπανών ορισμένων έργων παραγωγής ενέργειας που παράγονται από ανανεώσιμες πηγές για τη στήριξη της «πράσινης» μετάβασης σε όλες τις επαρχίες του Καναδά. Η επένδυση κεφαλαίου περιλαμβάνει την εν λόγω πίστωση (περίπου 430 εκατ. CAD βάσει του επιλέξιμου κεφαλαίου των έργων).

Η επιλογή της Alberta είναι ιδανική, καθώς η περιοχή επωφελείται από την υψηλότερη ηλιακή ακτινοβολία στον Καναδά, που απαιτείται για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων. Επιπρόσθετα, η Alberta είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Βόρεια Αμερική και έχει στόχο να επιτύχει 30% παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας («ΑΠΕ» έως το 2030. Ταυτόχρονα, έχει θεσπίσει μια εξορθολογισμένη διαδικασία αδειοδότησης που ευνοεί τον επιχειρηματικό σχεδιασμό.

H Mytilineos εισήλθε στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πριν από 8 έτη και έχει πλέον καθιερωθεί διεθνώς ως ο πλέον ολοκληρωμένος developer έργων σε ολόκληρο το φάσμα των ΑΠΕ (ηλιακά, αιολικά και αποθήκευσης ενέργειας). Το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Εταιρείας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο ανέρχεται σε 10,5 GW. Με την ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής, η συνολική ισχύς του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Εταιρείας θα υπερβαίνει τα 11,9 GW.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments