People

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, έγινε 100 ετών

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, έγινε 100 ετών

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, lifo.gr

Έχει δηλώσει ότι θέλει να ζήσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, για να μπορέσει να ψηφίσει την Κάμαλα Χάρις για πρόεδρο

Ο Τζίμι Κάρτερ έχει καταφέρει κάτι που κανένας άλλος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει πετύχει – γιορτάζει σήμερα τα 100ά γενέθλιά του.

Ο Κάρτερ, ο οποίος υπηρέτησε μια θητεία στον Λευκό Οίκο, πέτυχε το ορόσημο την Τρίτη στην πατρίδα του, το Πλέινς της Τζόρτζια, όπου λαμβάνει φροντίδα σε ειδικό ξενώνα τους τελευταίους 19 μήνες.

Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος, ο οποίος έχει γίνει όλο και πιο αδύναμος τους τελευταίους μήνες, είπε σε συγγενείς του ότι θέλει να μείνει ζωντανός μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, όταν θα ξεκινήσει η πρόωρη ψηφοφορία στην πολιτεία της Τζόρτζια, ώστε να μπορέσει να ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές του 2024. «Προσπαθώ μόνο να καταφέρω να ψηφίσω την Καμάλα Χάρις», είπε ο Κάρτερ, όπως ο διηγήθηκε ο εγγονός του, Τζέισον Κάρτερ, στο The Atlanta Constitution.

Πρώην αγρότης φιστικιών και βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού, ο Κάρτερ έχει ζήσει σχεδόν έξι χρόνια περισσότερο από έναν άλλο πρώην πρόεδρο που αψηφούσε τον χρόνο, τον Τζορτζ W Μπους, τον Ρεπουμπλικανό που ήταν 94 και 171 ημερών όταν πέθανε, στις 30 Νοεμβρίου 2018.

Στα 100α γενέθλιά του δεν είχε μαζί του την αγάπη της μακροχρόνιας ζωής του, τη σύζυγό του, Ρόζαλιν Κάρτερ, η οποία πέθανε τον περασμένο Νοέμβριο σε ηλικία 96 ετών. Η τελευταία τους δημόσια εμφάνιση μαζί ήταν τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν εθεάθησαν σε ένα μαύρο SUV στο Plains Peanut Festival.

Ο Κάρτερ έκλεισε τα 100ά γενέθλιά του 10 ημέρες αφότου γιορτάστηκε η ζωή και η κληρονομιά του με μια συναυλία με αστέρια στο Fox Theatre στην Ατλάντα που περιλάμβανε παραστάσεις του «Love Shack» από τους B-52 της Georgia και διασκευές μερικών από τα πιο γνωστά τραγούδια από τους The Allman Brothers, ένα ροκ συγκρότημα του Νότου που συγκέντρωσε χρήματα για την επιτυχημένη προεδρική εκστρατεία του Κάρτερ το 1976. Η ανάμειξη αυτού που ήταν τότε ένα από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα στην εκστρατεία του Κάρτερ, χάρισε στον περίφημο υποψήφιο το απίθανο παρατσούκλι του «προέδρου του ροκ εν ρολ».

Ο Κάρτερ υπηρέτησε μια θητεία στον Λευκό Οίκο, από το 1977 έως το 1981, κατά τη διάρκεια της οποίας προήδρευσε στις Συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ που τερμάτισαν χρόνια σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, κατέστησαν τα ανθρώπινα δικαιώματα αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και υιοθέτησε σκληρή γραμμή κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Αφού έχασε την επανεκλογή του από τον Ρόναλντ Ρίγκαν, ο Κάρτερ βοήθησε να μετατραπεί το Habitat for Humanity σε μια παγκόσμια δύναμη για το καλό. Και ίδρυσε το Κέντρο Κάρτερ για να προωθήσει και να επεκτείνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια προσπάθεια που του χάρισε το Νόμπελ Ειρήνης το 2002.

Η προώθηση της δημοκρατίας ήταν, από πολλές απόψεις, έργο ζωής του Κάρτερ.

Ένα χρόνο αφότου οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την πιστοποίηση της εκλογής του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Κάρτερ έγραψε σε ένα άρθρο γνώμης στους New York Times ότι «οι υποστηρικτές του ψέματος ότι οι εκλογές έχουν κλαπεί έχουν καταλάβει ένα πολιτικό κόμμα και πυροδότησαν τη δυσπιστία στο εκλογικό μας σύστημα».

«Πάντα κύριος, ο Κάρτερ δεν ανέφερε ονομαστικά τον Τραμπ στο άρθρο του εκείνο», επισημαίνει στο αφιέρωμά του για τον Κάρτερ, το δίκτυο NBC News.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments