Πολιτική

Μητσοτάκης: “Το 2025 η χώρα μας θα διαθέτει επιτέλους Κτηματολόγιο” [vid]

Μητσοτάκης: “Το 2025 η χώρα μας θα διαθέτει επιτέλους Κτηματολόγιο” [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: [372216] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

"Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη, για να βελτιώσει την παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης", σημείωσε ο πρωθυπουργός

Παρέμβαση στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά από δεκαετίες καθυστερήσεων, η κυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει την κτηματογράφηση έως το 2025.

Όπως επισήμανε αρχικά ο πρωθυπουργός, η μεταρρύθμιση για το Κτηματολόγιο είναι απαραίτητη και εκκρεμεί από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.«Είμαστε το μόνο κράτος χωρίς Κτηματολόγιο τον 21ο αιώνα. Το 2025 η χώρα μας θα διαθέτει επιτέλους Κτηματολόγιο», τόνισε.

«Πάνω στους ψηφιακούς χάρτες που έχουμε στη διάθεσή μας θα αποτυπώνονται όλα τα στοιχεία», είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως χάρη σ’ αυτά θα γνωρίζει κανείς πού και τι θα μπορεί να χτίζει.Στη συνέχεια, μίλησε για το πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», μέσω του οποίου επιχειρείται να ολοκληρωθεί ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός για το σύνολο της Επικράτειας.

Σύμφωνα με τα όσα επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε διορθωτικές κινήσεις στην ακίνητη περιουσία του, οι οποίες θα γίνονται ψηφιακά μέσω της αντίστοιχης πλατφόρμας. Εξήγησε πως θα πρόκειται για αλλαγές-διορθώσεις στα τετραγωνικά μέτρα ενός ακινήτου, όταν παρατηρείται διαφορά ανάμεσα στους αριθμούς που υπάρχουν στα συμβόλαια και στην πραγματικότητα.

«Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη, για να βελτιώσει την παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης. Η επόμενη μεγάλη πρόβλεψη είναι να δούμε ποιες άλλες διαδικασίες μπορούν να αυτοματοποιηθούν», σημείωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Ακόμα, ο πολίτης θα μπορεί να συμπληρώνει ή να αλλάζει στοιχεία που τον αφορούν στην πλατφόρμα metavoles.ktimatologio.gr, η οποία θα λειτουργήσει από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επιπλέον ότι δεύτερη ευκαιρία θα έχουν οι πολίτες εκείνουν που αμέλησαν να δηλώσουν τα ακίνητά τους. Πλέον θα μπορούν να τα δηλώσουν στο κτηματολογικό γραφείο.

«Η γραφειοκρατεία θα ξεχάσει την εικόνα που θυμάται από τα υποθηκοφυλακεία», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στη σημαντική συμβολή της πλατφόρμας gov.gr στον ψηφιακό ανασχηματισμό.

Υπενθυμίζεται ότι με την ανακοίνωση νομοτεχνικών βελτιώσεων από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστα Κυρανάκη, ολοκληρώθηκε χθες, Δευτέρα 30/09, στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η επεξεργασία του εν λόγω νομοσχεδίου.Υπέρ του νομοσχεδίου δήλωσε η ΝΔ. «Κατά» δήλωσαν ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας. Επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια δήλωσαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments