Πολιτική

Κασσελάκης – Φάμελλος: Τα δυνατά σημεία και οι μέθοδοι των δύο μονομάχων

Κασσελάκης – Φάμελλος: Τα δυνατά σημεία και οι μέθοδοι των δύο μονομάχων

Πηγή Φωτογραφίας: [363811] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι μέθοδοι των δυο διαφαινόμενων διεκδικητών της ηγεσίας

Δύο δημοσκοπήσεις (Opinion Poll και Palmos Analysis) που δημοσιεύθηκαν χθες και αφορούσαν μεταξύ άλλων τη μάχη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνησαν γενικά στο εξής συμπέρασμα: ο Σωκράτης Φάμελλος έχει προσελκύσει συντριπτικά θετικές αντιδράσεις από το σύνολο των πολιτών. Ο Σωκράτης Φάμελλος έλαβε τις θετικότερες γνώμες από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων. Ωστόσο, όσο το ακροατήριο μικραίνει και περιορίζεται στα όρια του ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ, η εικόνα αντιστρέφεται και ο Στέφανος Κασσελάκης επικρατεί.

Οι δύο εταιρείες δημοσκοπήσεων χρησιμοποίησαν ελαφρώς διαφορετικές μεθόδους για να αποτυπώσουν τις τρέχουσες τάσεις. Δηλαδή, και οι δύο εταιρείες διερεύνησαν τις απόψεις του γενικού κοινού στο σύνολό του, αλλά προσέγγισαν ελαφρώς διαφορετικά το κοινό του «ΣΥΡΙΖΑ», προκειμένου να διαπιστώσουν τις προθέσεις των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στην Κουμουνδούρου. Ωστόσο, καμία από τις δύο δημοσκοπήσεις δεν έδειξε αξιοσημείωτες διαφορές, οπότε παγιώθηκε μια ενιαία εικόνα για τους υποψήφιους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σωκράτης Φάμελλος φαίνεται να είναι δημοφιλής στους πολίτες, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης έχει κερδίσει τις καρδιές όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες ευρωεκλογές ή δήλωσαν ότι σκοπεύουν να τον ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Αυτή η διαφορά δύναμης δεν είναι ανεξήγητη: ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του στη δίνη των εσωτερικών συγκρούσεων τους τελευταίους μήνες και είναι απολύτως φυσικό ότι όσοι έχουν πιο ευνοϊκή άποψη για τον πρώην πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη θα ακολουθήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειονότητα όσων εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ πήγαν σε αναποφάσιστους ψηφοφόρους ή απείχαν, ενώ ελάχιστοι πέρασαν σε άλλα κόμματα. Αυτή η εικόνα παραμένει ίδια και σήμερα, αλλά το ερώτημα είναι αν οι δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μετακίνηση πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοσκόπηση της Palmos Analysys έδειξε δυσοίωνα αποτελέσματα για την Κουμουνδούρου. Όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες ευρωεκλογές ρωτήθηκαν αν θα συμμετείχαν στην εκλογή νέου προέδρου: το 51% απάντησε θετικά και το 46% αρνητικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι δεν ενδιαφέρονται για την επερχόμενη νέα προεδρική εκλογή.

Όταν ερωτήθηκαν στην ίδια έρευνα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να ανακάμψει μετά την εκλογή νέου προέδρου, τα μηνύματα των πολιτών είναι ακόμη πιο απαισιόδοξα. Από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες ευρωεκλογές, το 42% απάντησε «όχι» και «μάλλον όχι», ενώ το 41% απάντησε «ναι» και «μάλλον ναι». Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι η απογοήτευση έχει ριζώσει στα ακροατήρια της αντιπολίτευσης και μπορεί να χάσουν ακόμη περισσότερη δύναμη στο μέλλον.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποκαρδιωτικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση καταγράφει την πέμπτη θέση με 7,7%, ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ενισχύεται από την εσωκομματική διαδικασία, κερδίζοντας 14%.

Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων φαίνεται να έχουν φτάσει στα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων, με κάθε υποψήφιο να προσαρμόζει την ομιλία του στους δικούς του στόχους. Ο Σωκράτης Φάμελλος μιλάει για την ανάγκη να «σοβαρευτεί» ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να απευθύνεται στο κοινό που κάποτε ψήφισε το κόμμα αλλά απογοητεύτηκε επιστρέφοντας «σπίτι του».

Ο Στέφανος Κασσελάκης, από την άλλη πλευρά, έχει επιλέξει να εστιάζει τις ομιλίες του στο εσωκομματικό ακροατήριο του κόμματος, συναντώντας βουλευτές μεσαίου επιπέδου και γράφοντας μόνο άρθρα για τον «μικρόκοσμο» του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές ότι ο Κασσελάκης έχει επενδύσει στη βάση του κόμματος, γι’ αυτό και το πρώτο του σύνθημα ήταν «ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments