Πολιτική

Μάριος Θεμιστοκλέους: Θα μειώσουμε την αναμονή για χειρουργείο στους 4 μήνες [vid,pics]

Μάριος Θεμιστοκλέους: Θα μειώσουμε την αναμονή για χειρουργείο στους 4 μήνες [vid,pics]

Πηγή Φωτογραφίας: (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)//Μάριος Θεμιστοκλέους: Θα μειώσουμε την αναμονή για χειρουργείο στους 4 μήνες [vid,pics]

Έρχονται 200 νέα ασθενοφόρα

Στη δραστική μείωση του χρόνου αναμονής για την πραγματοποίηση μιας χειρουργικής επέμβασης, σε ένα χρόνο από σήμερα, επέμεινε ιδιαίτερα ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Απαντώντας, πιο συγκεκριμένα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ, ο υφυπουργός Υγείας τόνισε πως «φέτος, υπάρχει διπλάσιος αριθμός ασθενοφόρων στη Χαλκιδική. Μιλάμε 14 ασθενοφόρα και 7 μηχανές και δεκαπεντάλεπτο ο χρόνος παρέμβασης. Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για 200 νέα ασθενοφόρα, μέχρι τέλος του 2025. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η γραφειοκρατία του δημοσίου τομέα, αλλά έχει να κάνει με την καθυστέρηση στα συνεργεία. Τα νέα ασθενοφόρα θα αντικαταστήσουν νεότερους τύπους, που πρέπει να αποσυρθούν. Και στις δυο τελευταίες προκηρύξεις, υπάρχουν προβλέψεις για μόνιμο προσωπικό του ΕΚΑΒ. Οι προσλήψεις γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, εκτός από το επικουρικό προσωπικό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το ΕΚΑΒ εντοπίζεται στις απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και σε αστικά κέντρα. Και η Αθήνα αντιμετωπίζει ζήτημα λόγω του μεγάλου αριθμού κλήσεων και σε αυτό βοηθούν οι μηχανές. Σε κάθε περίπτωση, για να πάρουμε νέα ασθενοφόρα, θα πρέπει να αλλάξουμε τον κανονισμό του ΕΚΑΒ».

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στα  νοσοκομεία, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε πως «έχουμε αύξηση των γιατρών στην περιφέρεια. Σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία έχουμε περισσότερο προσωπικό. Μέσα σε ένα χρόνο προχωρήσαμε σε σημαντικές αλλαγές. Έχουμε τη δυνατότητα για ιδιωτικό έργο των γιατρών, έχουμε τα απογευματινά χειρουργεία, έχουμε αυξήσει το επίδομα στα νοσοκομεία της περιφέρειας και έχουμε και αυτοτελή φορολόγηση εφημεριών. Άρα έχουν γίνει πολλές σημαντικές ενέργειες, έτσι ώστε να μη βγαίνουν άγονες οι προσκλήσεις, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές.

Ως προς τους αναισθησιολόγους, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα, γιατί οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες. Έχουμε πάντως 100 περισσότερους αναισθησιολόγους σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια. Σε δυο χρόνια θα έχει λυθεί το πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους».

Σε σχέση με τις αναμονές στα χειρουργεία, επισημάνθηκε ότι «σύντομα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων. Μέσα σε ένα χρόνο, έχουμε ως στόχο να μην υπάρχει αναμονή πάνω από τέσσερις μήνες. Ο μέσος όρος αναμονής σήμερα είναι κάτω από δώδεκα μήνες. Η αναμονή εξαρτάται ανάλογα το νοσοκομείο και το περιστατικό. Για παράδειγμα, στο ογκολογικό και στο βαρύ περιστατικό δεν έχουμε αναμονή. Πέντε τύποι χειρουργείων παρουσιάζουν τον υψηλότερο δείκτη αναμονής. Αυτά τα χειρουργεία είναι ο καταρράκτης, χωληκεκστομή, αρθροπλαστική γόνατος, ισχύου και βουβωνοκήλη. Πάντως, έχουν ήδη μειωθεί οι λίστες, έχουμε μειώσει τις αναμονές. Θα προβούμε σε ακριβέστερες ανακοινώσεις, όταν παρουσιάσουμε το πρόγραμμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων».

Αναφορικά με τα απογευματινά χειρουργεία, ο Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως «οι συμμετοχές που έχουμε για τα απογευματινά χειρουργεία, είναι πολύ καλές. 50 νοσοκομεία έχουν δηλώσει συμμετοχή. Έχουν γίνει πάνω από 5.000 χειρουργεία στη χώρα. Έχει στηθεί όλος ο μηχανισμός για να γίνουν και τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Η δημιουργία απογευματινών χειρουργείων καθυστέρησε κάπου 35 χρόνια. Βέβαια, θυμόμαστε πως κάποιοι υποστήριζαν πως ο θεσμός θα αποτύχει. Όμως, τα απογευματινά χειρουργεία λειτουργούν πολύ καλά. Κι αυτό είναι απάντηση που έρχεται από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Οι ίδιοι οι γιατροί συμμετέχουν. Το απογευματινό χειρουργείο εξυπηρετεί τον πολίτη. Αυξάνει τους ανθρώπους, που μπορούμε να χειρουργήσουμε. Όταν χειρουργείς το απόγευμα. Δημιουργείς χώρο για το πρωί, για τα τακτικά περιστατικά. Είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε όλα τα συστήματα υγείας. Όλα τα συστήματα υγείας έχουν απογευματινά χειρουργεία και ιδιωτικό έργο των γιατρών».

Απαντώντας σε ερώτημα για τις υποδομές στο ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας είπε πως «έχουν δοθεί 500 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω στα νοσοκομεία. Για παράδειγμα, το νοσοκομείο της Έδεσσας έχει πάρει 60% περισσότερη βοήθεια τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Προβλήματα υπάρχουν, αλλά γίνεται μια πολύ συστηματική προσπάθεια.

Και ως προς την αποκέντρωση στο χώρο της υγείας, αυτή θα γίνει. Δεν χρειάζεται να αμφιβάλλουμε για όλα. Μην ξεχνάμε πως τα ίδια έλεγαν για τα απογευματινά χειρουργεία και το αφορολόγητο των εφημεριών. Και όμως έγιναν πράξη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments