Παροχές με γνώμονα τη δημοσιονομική ισορροπία
Πηγή Φωτογραφίας: [371469] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Με την ολοκλήρωση δύο σημαντικών ορόσημων –της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, καθένα από τα οποία έχει τη δική του σημασία, το πρώτο για την εσωτερική πολιτική σκηνή και το δεύτερο για τη διεθνή εικόνα της χώρας– ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση εισέρχονται σε μια κρίσιμη φάση εφαρμογής πολιτικών που θα αποφέρουν μετρήσιμα αποτελέσματα, συμβάλλοντας έτσι σε μια αλλαγή κλίματος στην κοινή γνώμη. Ως βασικός οδηγός για τη λήψη αποφάσεων και την εφαρμογή μέτρων τίθεται η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, οι οποίοι έχουν επανέλθει στην ευρωζώνη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθόρισε τις προθέσεις του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό και διαρθρωτικό σχέδιο, το οποίο αποτελεί τη βάση του φετινού προϋπολογισμού. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «πολύ ενθαρρυντική πορεία για τα δημόσια οικονομικά της χώρας», όπως αποτυπώνεται στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο και όπως ο ίδιος παρουσίασε σε συναντήσεις με επενδυτές στη Νέα Υόρκη. Ειδικότερα, τόνισε την προοπτική σημαντικής περαιτέρω μείωσης του δημοσίου χρέους για την επόμενη τετραετία, με πρόβλεψη μείωσης κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, από 153,7% το 2024 στο 133,4% το 2028. Επίσης, ανέφερε τη σταθερή επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων γύρω στο 2,4%, κάτι που, όπως είπε, διαμορφώνει τον δημοσιονομικό χώρο για στοχευμένες και αυξημένες δαπάνες υπέρ των πολιτών στην επόμενη τετραετία, καθώς και ανάπτυξη 2,3% το 2025.
Στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο περιλαμβάνονται οι στόχοι για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αναμένεται να φτάσει τα 950€ το 2027, καθώς και για τον μέσο μισθό, που θα ανέρχεται στα 1600€. Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το Δημογραφικό, η στέγαση, η κλιματική κρίση, η υγεία, η εκπαίδευση, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Στο κυβερνητικό επιτελείο τονίζεται ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες με καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος, με τον κ. Μητσοτάκη να υπογραμμίζει τις προσπάθειες που έχουν γίνει για να ξεπεραστούν οι εποχές των δημοσιονομικών ανισορροπιών.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα «σταυρόλεξο» που πρέπει να επιλύσει τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να εφαρμόσει πολιτικές που θα οδηγήσουν σε βελτιώσεις. Κεντρικό ζήτημα είναι η τήρηση της «οροφής δαπανών», η οποία πλέον είναι θεσμοθετημένη. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή η προσέγγιση «μας επιτρέπει να υλοποιήσουμε το φιλόδοξο πρόγραμμα για το οποίο εκλεγήκαμε το 2023» τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, είναι κρίσιμη η επιτυχής συνέχιση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να προχωρήσουν μέτρα και μεταρρυθμίσεις με ορίζοντα την επόμενη τριετία.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο, επανήλθε η ατζέντα της καθημερινότητας, με κύριο θέμα τη βία κατά των ανηλίκων, η οποία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις το τελευταίο διάστημα. Μετά την εφαρμογή της σχολικής πλατφόρμας «Stop Bullying», ανακοινώθηκε η δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας, παρόμοιας με το panic button, για τους εφήβους που αισθάνονται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο εκτός σχολείου.
Στα ζητήματα της καθημερινότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ψήφο της Βουλής για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, η οποία θα διαρκέσει 25 χρόνια και θα έχει το υψηλότερο τίμημα στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ, φτάνοντας τα 3,27 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα από αυτή τη σύμβαση θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους, ενώ θα υπάρξει και μείωση των διοδίων από 2,8 σε 2,5 ευρώ για τους οδηγούς.
Επιπλέον, το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό μπαίνει σε φάση υλοποίησης, περιλαμβάνοντας μέτρα για τη στέγαση, επιδόματα για παιδιά, καθώς και τη σύγκλιση των παροχών για τρίτεκνους με αυτές των πολυτέκνων, μαζί με την αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας