Πολιτική

Πώς “διαβάζει” η κυβέρνηση τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Πώς “διαβάζει” η κυβέρνηση τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, thestival.gr

Ανησυχία για τη διάχυση των συγκρούσεων στην περιοχή

Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή και ανησυχία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη. Ο πρωθυπουργός, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, αναφέρθηκε στη διάδοση των εχθροπραξιών στον Λίβανο και στις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι «οι εξελίξεις αυτές μας ανησυχούν όλους πολύ».

Αναφορικά με τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή, τόνισε ότι «σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και έχουμε ήδη καταρτίσει σχέδιο εκκένωσης, αν χρειαστεί». Επιπλέον, ανέφερε ότι «είμαστε σε επικοινωνία με όλους τους εταίρους μας για την ενδεχόμενη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο Λίβανο». Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική βασισμένη σε αρχές, είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής που διατηρεί διάλογο με όλες τις πλευρές και παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την κυβέρνηση σε αυτή τη συγκυρία είναι η επίδραση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή στο μεταναστευτικό ζήτημα. Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή, ο υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η ελληνική πολιτική στο μεταναστευτικό κινείται σε σωστή κατεύθυνση, ωστόσο προειδοποίησε ότι «καμία στρατηγική δεν θα έχει αποτέλεσμα αν αύριο υπάρξει μια μεγάλη ανάφλεξη στο Λίβανο».

Επιπλέον, αναμένεται ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, καθώς η Αθήνα επιθυμεί να διατηρήσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Η συζήτηση γύρω από το μεταναστευτικό έχει επανέλθει στο προσκήνιο, ιδίως μετά την απόφαση της Γερμανίας να υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για το ενδεχόμενο να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε αυτό το περίπλοκο γεωπολιτικό πλαίσιο, η Αθήνα επιδιώκει να διατηρήσει ανοιχτούς τους δίαυλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, ενώ ταυτόχρονα έχει αναπτύξει στρατηγικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (σημείωση: για έκτη φορά μέσα σε 14 μήνες), κατά την οποία συζητήθηκε ο οδικός χάρτης για τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, εκτός απροόπτου, τον Νοέμβριο θα διεξαχθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, ενώ τον Ιανουάριο προγραμματίζεται μια ακόμη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα στον ελληνοτουρκικό διάλογο. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να εργαστεί για την επίλυση του μοναδικού εκκρεμούς σημαντικού ζητήματος με τη γείτονα: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Επιπλέον, επισήμανε ότι «δεν έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε αυτή τη διαφορά για περισσότερα από 40 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αναπόφευκτο να παραμείνει άλυτη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments