Διεθνή

Ποια θα είναι η απάντηση του Ισραήλ;

Ποια θα είναι η απάντηση του Ισραήλ;

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Οι Ισραηλινοί δεν έχουν ανάγκη να υπερασπιστούν το γόητρό τους. Οι ικανότητές τους είναι αναγνωρισμένες παγκοσμίως.

Ανακοινώθηκε ότι ο συναγερμός στο Ισραήλ έληξε και οι πολίτες αρχίζουν να βγαίνουν από τα καταφύγιά τους. Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για την επίθεση του Ιράν, όπως είχε συμβεί και στις 14 Απριλίου, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή ενημέρωση μέσω τρίτων καναλιών επικοινωνίας. Αυτή τη φορά, ωστόσο, αναφέρεται ότι ο αριθμός των πυραύλων ήταν μεγαλύτερος σε σύγκριση με την προηγούμενη επίθεση. Το κρίσιμο για την αντίδραση του Ισραήλ θα είναι αν υπάρχουν θύματα μεταξύ των πολιτών και αν έχουν προκληθεί σοβαρές υλικές ζημιές. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των θυμάτων, αν υπάρχουν, ούτε το μέγεθος των υλικών καταστροφών. Οι κάτοικοι του Ισραήλ είναι καλά προετοιμασμένοι να αντιδρούν σε περιπτώσεις πυραυλικών επιθέσεων, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση των ανθρώπινων απωλειών.

Φαίνεται ότι το διακρατικό σύστημα αναχαίτισης των ιρανικών πυραύλων λειτούργησε, αν και δεν είναι γνωστό το ποσοστό των πυραύλων που αναχαιτίστηκαν, αυτών που πέτυχαν τον στόχο τους και αυτών που αστόχησαν. Αυτές οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές αργότερα.

Οι αντιδράσεις του Ισραήλ θα εξαρτηθούν από τις στρατηγικές του επιλογές. Εάν αποφασίσει να επικεντρωθεί στην εκκαθάριση του νοτιοανατολικού Λιβάνου, τότε πιθανόν να δώσει μια συμβολική απάντηση στο Ιράν, κλείνοντας έτσι το θέμα. Αν, ωστόσο, στοχεύσει σε ιρανικά εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου ή σε άλλους στρατηγικούς και οικονομικούς στόχους, τότε η κατάσταση θα εξελιχθεί σε ένα πιο σοβαρό επίπεδο.

Οι Ισραηλινοί δεν χρειάζεται να υπερασπιστούν το κύρος τους, καθώς οι ικανότητές τους είναι διεθνώς αναγνωρισμένες. Αντίθετα, η ηγεσία του Ιράν, μετά από τις συνεχείς ήττες που υπέστη, με κορυφαία την εξόντωση του Ισμαήλ Χανίγια στην πατρίδα του και την πρόσφατη του Νασράλα, έπρεπε να αποδείξει κάτι στους συμμάχους της, να δείξει ότι δεν τους έχει εγκαταλείψει.

Έτσι, ό,τι θα ακολουθήσει θα φέρει τη σφραγίδα του Νετανιάχου. Το Ιράν εκπλήρωσε το «καθήκον» του, και τώρα όλα θα εξαρτηθούν από τις προτεραιότητες του Ισραήλ, το οποίο σε θέματα εθνικής ασφάλειας δεν διαπραγματεύεται με φίλους και συμμάχους, αλλά αποφασίζει αυτόνομα. Με δεδομένο ότι το μέτωπο της Γάζας έχει κλείσει, θα αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης. Θεωρώ πιο πιθανό, με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, ότι το Ισραήλ θα επικεντρωθεί στην εξάλειψη των επιθετικών ικανοτήτων της Χεζμπολάχ, συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις εναντίον της μέσω αεροπορικών επιδρομών και στοχευμένων επιθέσεων.

Όσοι αφελώς αναφέρονται σε «πόρτες φρενοκομείου», ας κατανοήσουν ότι εκεί κάτω διεξάγεται πόλεμος και όλες οι πλευρές είναι ενήμερες για τους λόγους που πολεμούν. Τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία. Ακόμα και η Χαμάς είχε συγκεκριμένους στόχους στις 7 Οκτωβρίου 2023. Αν η σύγκρουση κλιμακωθεί, αυτό θα είναι αποτέλεσμα συνειδητών επιλογών που ακολουθούν μια λογική. Το αν αυτή η λογική θα αποδειχθεί σωστή ή λανθασμένη είναι ένα διαφορετικό θέμα, το οποίο θα αξιολογηθεί με αναδρομική κρίση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments