Οικονομία

UniCredit: «Πατάει γκάζι» η ανάπτυξη στην Ελλάδα – Στο 2,3% φέτος

UniCredit: «Πατάει γκάζι» η ανάπτυξη στην Ελλάδα – Στο 2,3% φέτος

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, protothema.gr

Το β' τρίμηνο ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ εξέπληξε θετικά για άλλη μια φορά, χάρη στην επιτάχυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας

H ιταλική τράπεζα UniCredit αυξάνει την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ του 2024 από 1,9% σε 2,3% το 2024 (έναντι 2,0% το 2023) λόγω μιας ισχυρότερης από την αναμενόμενη μεταφερόμενης επίδρασης, ενώ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή της στο 1,7% το 2025.

«Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ εξέπληξε, για άλλη μια φορά, προς τα πάνω το β’ τρίμηνο, καθώς αυξήθηκε κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση (qoq) μετά από +0,8% qoq προηγουμένως, χάρη στην επιτάχυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας εν μέσω υγιούς εγχώριας και παγκόσμιας ζήτησης. Η αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας μεταφράστηκε σε έντονη συσσώρευση αποθεμάτων τελικών, ημιτελών και ενδιάμεσων προϊόντων και σε σημαντική αύξηση των εισαγωγών, από τις οποίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η βιομηχανική παραγωγή. Η καθαρή επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ ήταν σταθερά θετική», επισημαίνει ο ιταλικός οίκος.

Οι έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι πιθανό να επιβραδύνθηκε το καλοκαίρι, καθώς η μειωμένη ζήτηση για τα ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα άρχισε να τροφοδοτεί τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής. Η ανάπτυξη των υπηρεσιών πιθανότατα επίσης αμβλύνθηκε, αν και πιθανότατα συνέχισε να παραμένει σε αξιοπρεπή επίπεδα χάρη στην ανθεκτικότητα των τομέων που σχετίζονται με τον τουρισμό.

«Αναμένουμε, επομένως, μια ήπια φάση το γ’ τρίμηνο, ακολουθούμενη από μια μέτρια εκ νέου επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο…»

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments