Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Ανακαινίζουμε 93 νοσοκομεία και 158 κέντρα υγείας [vid,pics]

Άδωνις Γεωργιάδης: Ανακαινίζουμε 93 νοσοκομεία και 158 κέντρα υγείας [vid,pics]

Πηγή Φωτογραφίας: (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)//Άδωνις Γεωργιάδης: Ανακαινίζουμε 93 νοσοκομεία και 158 κέντρα υγείας [vid,pics]

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει 500 εκατ. ευρώ για την κτιριολογική αναβάθμιση του ΕΣΥ

Την ξεχωριστή προτεραιότητα που δίνουν το υπουργείο Υγείας και ο πρωθυπουργός προσωπικά στην κτιριολογική ανακαίνιση των δημοσίων δομών υγείας, επέμεινε ιδιαίτερα ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας τόνισε εισαγωγικά πως «ελλείψεις γιατρών, χαμηλές αμοιβές και εντατική εργασία, αυτός είναι ο μέσος όρος της κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια συστήματα υγείας στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Euronews. Είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά, έχουμε απεργία στη Σουηδία, λόγω της πολύωρης εργασίας, λόγω της παραβίασης του ωραρίου. Άρα λογικό και επόμενο να αντιμετωπίζουμε προβλήματα και στην Ελλάδα. Άλλο η Στοκχόλμη και άλλο οι Κυκλάδες. Οι Κυκλάδες δεν είναι η πρώτη επιλογή των γιατρών.

Στη Σέριφο, που είναι νησί των Κυκλάδων, υπάρχει πρόβλημα νησιωτικότητας και θερινής περιόδου. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός αυξάνεται κατακόρυφα, έχουμε πενταπλασιασμό της κίνησης. Άρα, οι γιατροί έχουν εξαντλητική εργασία. Όμως το υπουργείο Υγείας λέει πως δίνουμε επιπλέον 2.000 ευρώ στους γιατρούς που θα θελήσουν να εργαστούν στη Σέριφο. Δηλαδή, δίνουμε πρόσθετα κίνητρα σε γιατρούς, προκειμένου να επιλέξουν τη Σέριφο. Και σημειώστε πως έχουμε 4 γιατρούς και 4 νοσηλευτές στη Σέριφο. Όμως, είναι αδύνατο να έχουμε τέτοια δομή και τέτοια στελέχωση στα 3.000 νησιά, που έχει η χώρα μας. Είναι πρακτικώς αδύνατο.

Φέτος, κάναμε τετράωρη σύσκεψη στη Σύρο με όλους τους φορείς, καταγράψαμε τα προβλήματα κάθε νησιού και δώσαμε λύσεις. Πλέον, δίνουμε 2100 ευρώ και 1800 ευρώ επιπλέον σε γιατρούς και σε νοσηλευτές που θα πάνε σε δημόσιο νοσοκομείο απομακρυσμένης περιοχής. Η νησιοτικότητα δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις, αλλά κάναμε ουσιαστικά βήματα προόδου».

Μιλώντας, εν συνεχεία, για την κτιριολογική κατάσταση των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ο Ά. Γεωργιάδης τόνισε πως «το ΕΣΥ αριθμεί 128 νοσοκομεία, άρα είναι ένας δαιδαλώδης οργανισμός και άρα, παρουσιάζει αναπόφευκτα ορισμένες δυσλειτουργίες. Ωστόσο, 93 από τα 128 νοσοκομεία ανακαινίζονται. 158 από τα 860 κέντρα υγείας ανακαινίζονται. Το ΕΣΥ δεν έχει ανακαινιστεί ποτέ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρήκε 500 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση. Στα τέλη του 2025, κτιριολογικά, θα είμαστε σε ακόμη πιο καλή κατάσταση»

Απαντώντας σε ερώτηση για τον υγειονομικό χάρτη, ο υπουργός Υγείας είπε πως «επί 25 χρόνια συζητάμε για τον υγειονομικό χάρτη, που χρειάζεται η χώρα. Είμαι αποφασισμένος να μην κρύψω το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Δεν τίθεται θέμα κλεισίματος κάποιου νοσοκομείου. Κανένα νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει. Υπάρχουν σκέψεις για συγχωνεύσεις νοσοκομειακών δομών. Έχουμε στο επίκεντρο συγκεκριμένα νοσοκομεία, αλλά προφανώς δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα δημοσίως».

Αναφορικά με την ιδιαίτερη περίπτωση της Δράμας, υποστηρίχθηκε ότι «κάναμε την περιοχή της Δράμας άγονη άλφα. Έτσι ο γιατρός που θα επιλέξει να δουλέψει στη Δράμα θα έχει συν 2100 ευρώ. Ο παθολόγος θα φτάσει να παίρνει 7.200 ευρώ».

Μιλώντας για τα ελικόπτερα για αεροδιακομιδή ασθενών, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «στο πρόγραμμα Αιγίς, προβλέπονται 6 έως 8 ελικόπτερα. Ή θα πηγαίνουμε τους ασθενείς στη Σύρο ή θα τους πηγαίνουμε στην Αθήνα».

Για τις Κυκλάδες, ο υπουργός Υγείας συμπλήρωσε πως «όλες οι κενές θέσεις θα πληρωθούν μέσα από νέες προκηρύξεις, με τα νέα κίνητρα. Πάρα πολλά νησιά στις Κυκλάδες είχαν πολύ καλή στελέχωση φέτος, πολύ καλύτερη από άλλες χρονιές».

Για τους καρκινοπαθείς στη Λέσβο, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε πως «υπάρχουν δυο ογκολόγοι στη Λέσβο. Στη Λέσβο γίνονται χημειοθεραπείες Όμως για ακτινοθεραπείες ο ασθενής πρέπει να έρθουν στην Αθήνα και τα οδοιπορικά καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ προβλέπει την κάλυψη των οδοιπορικών. Ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ προβλέπει αποζημίωση οδοιπορικών και διαμονή. Και ως προς τους ανασφάλιστους, είμαστε οι μοναδικοί στην Ευρώπη που παρέχουμε δωρεάν προσφυγή στις δημόσιες δομές υγείας. Ακολουθούμε μια πολιτική εξαιρετικά υπέρ των αδυνάτων. Τα χρήματα προέρχονται από τους φορολογούμενους».

Τέλος, σε σχέση με το νοσοκομείο Αλεξάνδρα Έλενα Βενιζέλου, ο Ά. Γεωργιάδης ανέφερε πως «ο προϋπολογισμός το 2019 ήταν στα 45 εκατ. και το 2024 ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου φτάνει στα 80 εκατ. Άρα ο προϋπολογισμός έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Δεν υπάρχει χειρουργική κλινική χωρίς αναμονή. Στο Αλεξάνδρα όμως πάμε καλύτερα ως προς το χρόνο αναμονής. Δεν μπορούμε να λέμε πως υπάρχει χειρουργική κλινική χωρίς καθυστέρηση. Μπορούμε όμως να λέμε πως μειώνουμε τους χρόνους αναμονής στις χειρουργικές κλινικές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments