Πολιτική

Γρίφος η παρουσία των Σαμαρά – Καραμανλή στη γιορτή της ΝΔ

Γρίφος η παρουσία των Σαμαρά – Καραμανλή στη γιορτή της ΝΔ

Πηγή Φωτογραφίας: [368540] 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Δεν τοποθετούνται στενοί συνεργάτες των δύο πρώην πρωθυπουργών

Η «γέφυρα» που έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους προκατόχους του Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων της κεντροδεξιάς παράταξης και η πρόσκληση που τους απηύθυνε τηλεφωνικά, καθυστερεί μέχρι την Παρασκευή για να δούμε αν οι πρώην πρωθυπουργοί αποφασίσουν να δώσουν το “παρών».

Είναι η στιγμή που η γαλάζια, κεντροδεξιά παράταξη επιστρέφει στο ιστορικό και εμβληματικό κτίριο της οδού Ρηγίλλης για τα 50α γενέθλιά της, αλλά μέχρι να γραφτεί αυτό το κείμενο, και πιθανότατα όχι μέχρι την τελευταία στιγμή, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν θα ανακοινώσουν την πρόθεσή τους να το κάνουν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσκαλέσει Σαμαρά και Καραμανλή στην εκδήλωση μνήμης ήταν ένα τέλος στο ψυχρό κλίμα που επικρατούσε μεταξύ τους, ειδικά μετά την κριτική που άσκησε από το βήμα της εκδήλωσης στο Πολεμικό Μουσείο τον περασμένο Ιούνιο, μετά τις ευρωεκλογές, ως ενωτικό Το χαρακτήρισε ως μια χειρονομία, μια «χείρα φιλίας». Έκτοτε, αναγνωρίζεται ευρέως ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται ίσως στο πιο ψυχρό τους στάδιο και μια νέα κίνηση συμφιλίωσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα μπορούσε να εξομαλύνει τις άκρες. Το ερώτημα τόσο για το Μέγαρο Μαξίμου όσο και για την Πειραιώς είναι αν υπάρχει αντίστοιχη διάθεση από την πλευρά των δύο πρώην πρωθυπουργών.

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη «ευγενική και ειδική μεταχείριση λόγω της ιδιότητάς τους ως πρώην πρωθυπουργών», αλλά σχολίασε ότι «ο καθένας έχει τις δικές του ευθύνες και δεν έχουμε κρατήσει λίστα απουσιών, ποιος ήρθε και ποιος όχι».

Εν τω μεταξύ, στελέχη τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Κώστα Καραμανλή απέφυγαν να δώσουν θετικές ή αρνητικές απαντήσεις για το αν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα παρευρεθούν ή όχι, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη, όταν ρωτήθηκαν επίμονα. Άφηναν όλα τα ενδεχόμενα για την τελευταία στιγμή. Πάντως, γαλάζιοι σύμβουλοι πιστεύουν ότι ειδικά ο Κώστας Καραμανλής δεν θα επέλεγε να απουσιάσει, καθώς η διακυβέρνηση του 2004 και οι προεκλογικές του εκδηλώσεις είναι συνδεδεμένες με τα ιστορικά κτίρια της Ρηγίλης και βαθιά χαραγμένες στη μνήμη των οπαδών της κεντροδεξιάς παράταξης. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι ακόμη και αν παρευρίσκονταν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, αυτό δεν θα αποτελούσε «σπάσιμο του πάγου» ούτε θα έλυνε τις διαφωνίες που χαρακτηρίζουν τους τρεις αρχηγούς της ΝΔ.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός έστειλε πρόσκληση στα στελέχη και τους υπουργούς της ΝΔ, ολοκληρώνοντας τις συστάσεις, και ενόψει των εκδηλώσεων μνήμης είπε: «Την Παρασκευή θα φορέσουμε τα κομματικά μας καπέλα και το σύνθημά μας: “Θα πάμε όλοι μαζί στις Ρηγίλλης”. Με αφορμή τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, θα κάνουμε μια μεγάλη εκδήλωση μνήμης για να κάνουμε τη δύναμη του χθες τη δύναμή μας σήμερα και την ελπίδα μας για το αύριο.

Πάμε Ρηγίλλης” καλεί και το σποτ που κυκλοφόρησε για την επετειακή εκδήλωση, όπου ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στις 20.00, έξω από τα ιστορικά γραφεία του κόμματος. Ένα σποτ που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και περιλαμβάνει τις φωτογραφίες του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή και όλων των πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της ΝΔ. “Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου γιορτάζουμε τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της παράταξής μας. Στις 20:00 θα είμαστε όλοι στη Ρηγίλλης!” αναφέρει το μήνυμα της ΝΔ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments