Πολιτική

Τα μεταρρυθμιστικά ορόσημα της κυβέρνησης

Τα μεταρρυθμιστικά ορόσημα της κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: [369241] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τα πλάνα δράσης για τη βελτίωση της καθημερινότητας

Η πρώτη παρουσίαση των νέων μπλε φακέλων, που αποτελούν τον κυβερνητικό οδηγό για το 2025, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στη νέα πολιτική σεζόν, μετά τη ΔΕΘ. Σύμφωνα με τους κανόνες του «επιτελικού κράτους», τα τελικά σχέδια δράσης των υπουργείων θα εγκριθούν λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, ο κυβερνητικός οδικός χάρτης έχει ήδη διαμορφωθεί σε προσχέδια ανά τομέα, ύστερα από συνεννοήσεις μεταξύ του Μαξίμου, της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού της κυβέρνησης και των υπουργών.

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, παρουσίασε για πρώτη φορά αυτά τα σχέδια, αποκαλύπτοντας τις επόμενες κρίσιμες προτεραιότητες της γαλάζιας διακυβέρνησης: συνολικά 151 μεταρρυθμίσεις και 172 επενδύσεις.

Η πλειονότητα των παρεμβάσεων εστιάζει σε δύο από τις πέντε «Ελλάδες» που είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις το 2023, συγκεκριμένα στην «παραγωγική» και την «κοινωνική». Ωστόσο, έχουν προστεθεί νέοι οριζόντιοι στόχοι, όπως η καταπολέμηση της παραβατικότητας και της βίας, η στήριξη της οικογένειας και των νέων ζευγαριών, η κυβερνοασφάλεια, η προώθηση της ισότητας και η περιφερειακή ανάπτυξη.

Αναφορικά με τον τελευταίο στόχο, ο οποίος συνδέεται με το αφήγημα της «σύγκλισης» (τόσο της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους όσο και της περιφέρειας με την Αττική), είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το Υπουργικό Συμβούλιο ακολούθησε μια δεύτερη, εκτενή σύσκεψη προετοιμασίας της κυβερνητικής αποστολής στον Έβρο. Ο Πρωθυπουργός θα ξεκινήσει την Πέμπτη τις διαβουλεύσεις ανά περιφέρεια για τα «σχέδια ανάπτυξης», με έμφαση στον Βόρειο Έβρο.

Σε σχέση με τα μεταρρυθμιστικά ορόσημα, στο προσκήνιο αναδεικνύονται επιπλέον υπουργεία που σχετίζονται με την «καθημερινότητα», σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Για παράδειγμα, ο «μπλε φάκελος» του υπουργείου Οικογένειας περιλαμβάνει θέματα όπως το παρατηρητήριο για το Δημογραφικό, τις ανακοινώσεις της ΔΕΘ σχετικά με το Στεγαστικό (όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»), την εφ’ όρου ζωής αναγνώριση της ιδιότητας τριτέκνου, καθώς και την αναμόρφωση του πλαισίου για την ισότητα των φύλων στην εργασία, συμπεριλαμβανομένων των μισθών. Στον φάκελο της Δικαιοσύνης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως η λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας, η εφαρμογή νέου πλαισίου για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και η ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης. Επιπλέον, σημαντικές μεταρρυθμίσεις αφορούν δύο από τους κύριους τομείς της καθημερινότητας, την Παιδεία και την Υγεία.

Ο τομέας της Παιδείας περιλαμβάνει έναν νέο «εκπαιδευτικό χάρτη» που αφορά τη διαχείριση υποδομών και προσωπικού, την πλήρη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, τη δημιουργία ενός νέου ανώτατου ιδρύματος για τις Παραστατικές Τέχνες, καθώς και ένα εθνικό σχέδιο για την «ασφάλεια και εξυπηρέτηση των θεατών σε αθλητικές εκδηλώσεις». Επιπλέον, περιλαμβάνει ενιαία πρωτόκολλα λειτουργίας για τα σχολεία ειδικής αγωγής. Στον τομέα της Υγείας, ξεχωρίζουν η καθολική εφαρμογή του Προσωπικού Ιατρού, ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας μεταμοσχεύσεων, η ανάπτυξη μιας νέας ενιαίας εθνικής «πολιτικής φαρμάκου», η εισαγωγή απογευματινών χειρουργείων, η αξιολόγηση των επιδόσεων των νοσοκομείων και η αναδιάρθρωση του δικτύου αεροδιακομιδών.

Πάνω από 100 μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συνιστούν δεσμεύσεις στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο (σχετικά με το Στεγαστικό, την κλιματική κρίση κ.ά.), περιλαμβάνονται στους «μπλε φακέλους» που παρουσιάστηκαν χθες. Μεταξύ άλλων, το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και με τη θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, επέλεξε τον νομικό σύμβουλο και επιθεωρητή του ΑΣΕΠ, Παρασκευά Νομικό, για τη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments