Πολιτική

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο του σημερινού ΚΥΣΕΑ

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο του σημερινού ΚΥΣΕΑ

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στη Μέση Ανατολή

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν φέρει την Αθήνα σε κατάσταση –αν και άτυπη– συναγερμού. Σήμερα στις 4:30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η απόφαση για τη συνεδρίαση ελήφθη από τον πρωθυπουργό χθες το βράδυ στις 08:00, με αφορμή την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και τις συνέπειες που αυτή επιφέρει.

Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Χούπης. Επιπλέον, λόγω των συνθηκών, είναι πιθανό να κληθεί και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Πέντε κύρια θέματα αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή κλειστή συνεδρίαση, των πρακτικών της οποίας η δημοσιοποίηση είναι απαγορευμένη.

Το πρώτο και πιο σημαντικό ζήτημα αφορά την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης στη Μέση Ανατολή, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών που συλλέγει η Αθήνα μέσω των πρεσβειών και προξενείων της στην περιοχή, καθώς και από άλλες πηγές πληροφόρησης.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος, η πιθανότητα το Ιράν να κλιμακώσει τις επιθέσεις του κατά του Ισραήλ με επιπλέον μέσα, πέρα από την εκτόξευση πυραύλων, αποτελεί μια κρίσιμη παράμετρο στην πολύπλοκη εξίσωση της περιοχής.

Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με την υποστήριξη που θα χρειαστεί να προσφέρει η Ελλάδα σε συμμάχους και φίλες χώρες για την απομάκρυνση πολιτών από την περιοχή, με προτεραιότητα την αποφυγή κινδύνου για Έλληνες πολίτες, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Ήδη, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο κ. Δένδιας, μετά από αίτημα του Κύπριου ομολόγου του σε τηλεφωνική επικοινωνία, έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες.

Ένα τρίτο ζήτημα αφορά τις διπλωματικές και άλλες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η χώρα μας ενόψει της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται. «Η κύρια επιδίωξή μας πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση πριν η σύρραξη επεκταθεί», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του. Όπως επισήμανε, «η Ελλάδα ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική που στηρίζεται σε αρχές, είναι αξιόπιστος συνομιλητής, διατηρεί διάλογο με όλες τις πλευρές και παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που αναμένεται να συζητηθεί είναι το μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς η κλιμάκωση μιας ήδη υπάρχουσας κρίσης μπορεί να οδηγήσει σε νέες, αυξημένες ροές προς την Ευρώπη, με την Ελλάδα και την Ιταλία να είναι οι πρώτοι προορισμοί. Στον Λίβανο, όπως επισημαίνει άλλος κυβερνητικός παράγοντας, ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών διαθέτει ευρωπαϊκά διαβατήρια και μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα, ωστόσο υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Σύριοι και Ιρακινοί πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα και ενδέχεται να αναγκαστούν να μετακινηθούν.

Ένα πέμπτο και τελευταίο θέμα που συζητείται στο ΚΥΣΕΑ αφορά, όπως επισημαίνει ο Κώστας Παπαχλιμίντζος για τα “Παραπολιτικά”, τις δύο ελληνικές φρεγάτες στην ευρύτερη περιοχή: Η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», η οποία έφτασε χθες στην Ερυθρά Θάλασσα και έχει κρίσιμο ρόλο στην επιχείρηση «Ασπίδες» καθώς και στη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, η οποία είναι απαραίτητο να διατηρηθεί, και η φρεγάτα «ΕΛΛΗ», που συμμετέχει στην επιχείρηση «UNIFIL» του ΟΗΕ, στην θαλάσσια περιοχή έξω από τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments