Οι απώλειες της Χεζμπολάχ ενισχύουν την Τουρκία έναντι του Ιράν
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr
Παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του Ισραήλ, η Τουρκία ήταν μετρημένη στην αντίδρασή της στα πλήγματα που δέχθηκε η σιιτική μαχητική ομάδα, η οποία οπλίζεται και χρηματοδοτείται από την Τεχεράνη, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του ηγέτη της Χασάν Νασράλα.
«Ο αποκεφαλισμός της Χεζμπολάχ μειώνει την επιρροή του περιφερειακού αντιπάλου της Τουρκίας, του Ιράν, και δεν είναι κάτι για το οποίο η Τουρκία θα έκλαιγε», δήλωσε ο Ασλί Αϊντίντασμπας, ειδικός σε θέματα Τουρκίας στο Ινστιτούτο Brookings, μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης.
Ο Ερντογάν “χλιαρός” για τη Χεζμπολάχ
Ο σουνίτης Ερντογάν έχει καταγγείλει με αμείλικτο τρόπο το Ισραήλ από την έναρξη της καταστροφικής του επίθεσης στη Γάζα πέρυσι, μετά από μια φονική επίθεση της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς.
Αλλά δεν έχει αντιδράσει άμεσα στις πρόσφατες απώλειες της Χεζμπολάχ δημοσίως – αν και ο υπουργός Εξωτερικών του Φιντάν “χαιρέτισε” τον Νασράλα μετά τη δολοφονία του.
«Αν αυτό μεταφραστεί σε μια πιο μακροπρόθεσμη αποδυνάμωση του Ιράν και των συμμαχικών σιιτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, αυτό θα ανοίξει πραγματικά το δρόμο για την Τουρκία να διαδραματίσει έναν πιο κυρίαρχο ρόλο» στη Συρία και το Ιράκ, δήλωσε ο Γκονιούλ Τολ, διευθυντής Τουρκίας του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, ενός ερευνητικού κέντρου στην Ουάσιγκτον.
Η επιρροή της Τουρκίας στη Συρία
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία είναι ικανοποιημένη από την οπισθοδρόμηση της Χεζμπολάχ και, κατ’ επέκταση, του Ιράν, κυρίως λόγω της υποστήριξής τους προς τον Μπασάρ αλ Άσαντ, ηγέτη της γειτονικής Συρίας.
Η Τουρκία και η Χεζμπολάχ «δύσκολα βρίσκονται στην ίδια σελίδα όταν πρόκειται για περιφερειακά ζητήματα, ιδίως στη Συρία, όπου η τελευταία υποστηρίζει το καθεστώς και είναι συνένοχη στα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει ο Άσαντ», δήλωσε ο Οζγκούρ Ουνλουχισαρτζικλί του German Marshall Fund, ενός αμερικανικού think tank.
Ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ του Άσαντ και των αντιπάλων του έχει αποσταθεροποιήσει τα νότια σύνορα της Τουρκίας, ωθώντας εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της.
«Από τουρκικής πλευράς, το Ιράν και η Χεζμπολάχ είναι οι λόγοι που η Συρία βρίσκεται στην κακή κατάσταση που βρίσκεται», δήλωσε ο Ουνλουχισαρτζικλί.
Φιλοπαλαιστινιακός, όχι υπέρ της Χεζμπολάχ
Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για «γενοκτονία» των Παλαιστινίων κατά την επίθεσή του στη Γάζα και χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εγκληματία πολέμου.
Ο Νετανιάχου έχει απορρίψει τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να συντρίψει την ισλαμιστική ομάδα Χαμάς στην περιοχή για να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις και να απελευθερώσει τους ομήρους που έχουν καταληφθεί από τους μαχητές.
Οι αναλυτές λένε ότι η συμπάθεια της Τουρκίας για τους Παλαιστίνιους – οι οποίοι όπως και ο Ερντογάν είναι σουνίτες μουσουλμάνοι – δεν επεκτείνεται στην υποστήριξη του Ιράν, της Χεζμπολάχ και άλλων σιιτών συμμάχων τους στην περιοχή, όπως οι Χούθι στην Υεμένη και οι φατρίες στο Ιράκ.
«Αν και οι απόψεις στην Τουρκική Δημοκρατία ποικίλλουν σχετικά με τον θάνατο του Νασράλα και τις απώλειες της Χεζμπολάχ, είναι προφανές ότι η Τουρκική Δημοκρατία ανησυχεί λιγότερο για αυτές τις απώλειες σε σύγκριση με εκείνες της Χαμάς», δήλωσε ο Ουνλουχισαρτζικλί, χρησιμοποιώντας την επίσημη τουρκική ονομασία της χώρας.
Προοπτικές ασφάλειας της Γάζας
Παρατηρητές λένε ότι ο Ερντογάν θέλει να αναδειχθεί σε ηγέτη μεταξύ των σουνιτικών κρατών — κυρίως όσον αφορά τη μελλοντική ασφάλεια της Γάζας.
Φιλοξένησε τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τον Σεπτέμβριο και πιθανότατα συζήτησαν «έναν ευρύτερο συντονιστικό ρόλο» για τις χώρες τους στη Γάζα μετά τη σύγκρουση, δήλωσε ο Σινάν Τσιντντί, ειδικός σε θέματα τουρκικής πολιτικής στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα την Ουάσιγκτον.
Οι αναλυτές λένε ότι οι λεονταρισμοί του Ερντογάν κατά του Ισραήλ μπορεί να έχουν θέσει σε κίνδυνο τον πιθανό ρόλο του ως μεσολαβητή στην περιοχή.
Αλλά σε άλλα μέτωπα, «η Άγκυρα είναι πολύ προσεκτική σε αυτά που λέει και κάνει, καθώς οι σχέσεις της με το Ιράν είναι πάντα ευαίσθητες», δήλωσε ο Αϊντίντασμπας.
«Η Τουρκία ανησυχεί σαφώς για ακόμη μεγαλύτερη περιφερειακή κλιμάκωση και έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, με απρόβλεπτες συνέπειες. Θα κάνει ό,τι μπορεί για να μείνει έξω».
Πηγή: Al Monitor
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας