Γεωπολιτικά

Τι επιλογές έχει το Ισραήλ για αντίποινα κατά του Ιράν;

Τι επιλογές έχει το Ισραήλ για αντίποινα κατά του Ιράν;

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, capital.gr

Ο Νετανιάχου πρέπει να αποφασίσει πώς θα απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ.

Μετά τη μεγαλύτερη πυραυλική επίθεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας από το Ιράν κατά του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, πιεζόμενος από τους οπαδούς του να προβεί σε δυναμικά αντίποινα, αλλά και παροτρύνοντας την αμερικανική κυβέρνηση να αποφύγει έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο.

Καθώς η ισραηλινή ηγεσία μελετά την απάντησή της στον καταιγισμό σχεδόν 200 βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν το βράδυ της Τρίτης, οι Ισραηλινοί σηματοδότησαν την έναρξη του νέου εβραϊκού έτους, του Rosh Hashanah, το βράδυ της Τετάρτης. Κανείς δεν λυπάται για το πέρασμα του περασμένου έτους, του πιο ταραχώδους στην ιστορία του, που ξεκίνησε με τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, τον πόλεμο που ακολούθησε με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ και κορυφώθηκε με την ιρανική πυραυλική επίθεση.

Η Χαμάς, η οποία παραβίασε τις άμυνες του Ισραήλ και οργίασε σε όλη τη συνοριακή περιοχή της Γάζας, αρχικά φάνηκε να είναι η πιο σημαντική και θανατηφόρα απειλή για το Ισραήλ. Αν και η Χεζμπολάχ θεωρούνταν πολύ πιο επικίνδυνη, υποβιβάστηκε σε δευτερεύοντα ρόλο, υποστηρίζοντας τη Χαμάς με συνεχείς διασυνοριακές επιθέσεις από το Λίβανο.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η τάση αντιστράφηκε. Η Χαμάς, η οποία είχε ηττηθεί σε μεγάλο βαθμό στη Γάζα, τέθηκε σε δεύτερη μοίρα. Η Χεζμπολάχ βρέθηκε στο επίκεντρο και το Ισραήλ πέτυχε μια σειρά εντυπωσιακών νικών εναντίον της οργάνωσης, αποδεκατίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της ηγεσίας της και προκαλώντας σοβαρές ζημιές στα οπλοστάσιά της.

Το βράδυ της Τρίτης, ο “χορηγός” της Χεζμπολάχ, το Ιράν, μπήκε στη μάχη. Η ισραηλινή αεράμυνα, με κάποια βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναχαίτισε τις περισσότερες. Ένας μικρός αριθμός προσγειώθηκε εντός του Ισραήλ, προκαλώντας ζημιές, αλλά με εξαίρεση έναν Παλαιστίνιο που σκοτώθηκε από πύραυλο που προσγειώθηκε κοντά στην Ιεριχώ, δεν υπήρξαν ισραηλινοί νεκροί. Ούτε ένα αεροπλάνο της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας δεν χτυπήθηκε, ούτε υποβαθμίστηκε κάποια στρατιωτική ικανότητα.

Το Ιράν βγάζει τα μεγάλα όπλα

Στην πρώτη επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ στις 14 Απριλίου, το Ιράν εκτόξευσε 110 βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά κυρίως πολύ πιο αργούς πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία αναχαιτίστηκαν σχεδόν όλα. Αυτή τη φορά, το Ιράν επέλεξε βαλλιστικούς πυραύλους που χρειάζονται 12 λεπτά για να καλύψουν την απόσταση μέχρι το Ισραήλ.

«Οι Ιρανοί γνωρίζουν πώς να μελετούν και να ερευνούν τα γεγονότα», δήλωσε στο Al-Monitor ανώτερη ισραηλινή πηγή ασφαλείας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Πήραν μαθήματα από την αποτυχία τους την προηγούμενη φορά και αποφάσισαν να επικεντρωθούν σε βαριούς και σχετικά ακριβείς πυραύλους που πετούν γρήγορα. Εκτόξευσαν μεγάλο αριθμό με την ελπίδα ότι κάποιοι από τους πυραύλους θα διέφευγαν από τα ισραηλινά συστήματα αναχαίτισης και θα έπλητταν τους στόχους τους».

Το Ιράν όντως κατάφερε να στείλει εκατομμύρια πανικόβλητους Ισραηλινούς σε καταφύγια βομβών, ενώ ο ουρανός πάνω από το Ισραήλ φωτίστηκε με λαμπερές διαδρομές φωτιάς από τα αναχαιτιστικά Arrow που έπεσαν πάνω στους εισερχόμενους πυραύλους σε πολύ μεγάλο ύψος.

«Φανταστείτε αν το Ιράν είχε ήδη πυρηνικές δυνατότητες και ένας από τους πυραύλους που διαπέρασαν την αεράμυνα έφερε πυρηνική κεφαλή», δήλωσε στο Al-Monitor ανώτερη ισραηλινή πολιτική πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά, δεν μπορούμε να αντέξουμε ούτε έναν πύραυλο να διεισδύσει στον χώρο μας. Μας παρουσιάζεται μια σπάνια, ιστορική ευκαιρία να ξανασχεδιάσουμε τον χάρτη της Μέσης Ανατολής, να απομακρύνουμε την ιρανική πυρηνική απειλή και να σταθεροποιήσουμε μια νέα και ενισχυμένη ισραηλινή αποτροπή για τις επόμενες γενιές».

Προφανώς, είναι πολύ πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Αφού συναντήθηκε με το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του σε ένα πρόσφατα εγκαινιασμένο υπόγειο καταφύγιο διοίκησης το βράδυ της Τρίτης, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος και θα το πληρώσει. «Το ιρανικό καθεστώς δεν καταλαβαίνει την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και να ξεπληρώσουμε τους εχθρούς μας», είπε και συνέχισε απαριθμώντας τα ονόματα των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ που δολοφονήθηκαν από το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. «Προφανώς υπάρχουν κάποιοι στην Τεχεράνη που δεν έχουν ακόμη καταλάβει. Θα το καταλάβουν», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Νετανιάχου ερμηνεύονται ως άμεση απειλή προς τους Ιρανούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος μεταφέρθηκε σε κρησφύγετο αμέσως μετά τη δολοφονία του Νασράλα από το Ισραήλ στις 27 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Κατά τη μελέτη της απάντησης του Ισραήλ, αφού συμβουλεύτηκε το υπουργικό του συμβούλιο, ο Νετανιάχου συμβουλεύτηκε έναν μικρότερο κύκλο έμπιστων. Μίλησε επίσης με τον Λευκό Οίκο για να εξετάσει αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν πρόθυμες να συμμετάσχουν σε αντίποινα κατά του Ιράν.

«Οι Αμερικανοί κατανοούν πλήρως ότι πρέπει να απαντήσουμε με μεγάλη δύναμη κατά του Ιράν», δήλωσε η ανώτερη ισραηλινή πολιτική πηγή, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν.

Οι τέσσερις επιλογές του Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει τέσσερις βασικές επιλογές:

Ένα είναι να επιτεθεί στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν, ένα σχετικά απλό έργο με δυνητικά σημαντικά αποτελέσματα, δεδομένης της συγκέντρωσης των περισσότερων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο νησί Kharg του Περσικού Κόλπου.

Μια δεύτερη επιλογή είναι να βλάψει σύμβολα της κυβέρνησης και του καθεστώτος, κυρίως αλλά όχι μόνο στην Τεχεράνη.

Το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να στοχεύσει ανώτερους Ιρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των ηγετών της δημοκρατίας.

Μια τέταρτη επιλογή θα ήταν η υλοποίηση του στόχου του Ισραήλ να επιτεθεί και να καταστρέψει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και υποδομές.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σε ολονύκτιες επαφές με το Ισραήλ, Αμερικανοί αξιωματούχοι προέτρεψαν το Ισραήλ να περιορίσει την απάντησή του σε διαστάσεις που θα επιτρέψουν στο Ιράν να το περιορίσει. Προφανώς απέκλεισαν την υποστήριξη για μια ισραηλινή επίθεση στην ιρανική πετρελαϊκή βιομηχανία, φοβούμενοι ότι θα είχε ως αποτέλεσμα την αμοιβαία ιρανική ζημιά στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου των εταίρων του Ισραήλ στην περιοχή και θα οδηγούσε σε μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση, αυξάνοντας το ενεργειακό κόστος δυνητικά επιζήμια για την προεδρική υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις εκλογές.

Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει ένα δίλημμα που λίγοι, αν όχι κανένας, από τους προκατόχους του αντιμετώπισαν. Μια ισχυρή στρατιωτική απάντηση που θα προκαλούσε σημαντική ζημιά στο ιρανικό καθεστώς και την οικονομία του θα κλιμάκωνε αναπόφευκτα τις εντάσεις ακόμη περισσότερο και θα διέτρεχε τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πολέμου. Από την άλλη πλευρά, ο Νετανιάχου δέχεται μεγάλη δημόσια πίεση να απαντήσει, η οποία τροφοδοτείται από τη δυναμική των πρόσφατων επιτυχιών του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Ο Νετανιάχου του 2024 είναι πιο τολμηρός από ποτέ, τολμώντας να προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες που σπάνια σκεφτόταν στο παρελθόν, όπως φάνηκε στην απόφαση να εξαπολύσει εισβολή στον Λίβανο. Είναι αποφασισμένος να σβήσει την ατίμωση της 7ης Οκτωβρίου με κάθε μέσο, υποστηρίζουν οι αντίπαλοί του.

Το ερώτημα είναι πώς θα το κάνει χωρίς να πάρει πολλά ρίσκα. Η υποκίνηση ενός ολοκληρωτικού πολέμου κατά του Ιράν θα ήταν ένα πρωτοφανές και κακοσχεδιασμένο ρίσκο. Παρόλα αυτά, το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να απορριφθεί. Το Ιράν, από την πλευρά του, ανακοίνωσε αργά την Τρίτη ότι, όσον αφορά το ίδιο, η πυραυλική επίθεση είχε ξεκαθαρίσει τον λογαριασμό με το Ισραήλ.

«Έσωσαν (το Ιράν) ό,τι είχε απομείνει από την τιμή τους στη Μέση Ανατολή», δήλωσε στο Al-Monitor υψηλόβαθμος διπλωματικός αξιωματούχος του Ισραήλ υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ωστόσο, ορισμένοι πόλεμοι ξεσπούν ακόμη και ενάντια στις επιθυμίες των αντιμαχόμενων μερών. Ο σημερινός παρ’ ολίγον πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Το νέο εβραϊκό έτος μπορεί λοιπόν να δει μια πολύ πιο επώδυνη ανταλλαγή χτυπημάτων μεταξύ των πλευρών ή μια σταδιακή αποκλιμάκωση και ηρεμία.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments