Κόσμος

O «μεγάλος φόβος» του Ισραήλ – Γιατί το Ιράν «ανησυχεί τους Ισραηλινούς όσο καμία άλλη απειλή»

O «μεγάλος φόβος» του Ισραήλ – Γιατί το Ιράν «ανησυχεί τους Ισραηλινούς όσο καμία άλλη απειλή»

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, protothema.gr

Η ανάλυση του ανταποκριτή του Sky News στη Μέση Ανατολή

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στο Ισραήλ και την απάντησή του μετά την ευρεία πυραυλική επίθεση αυτής της εβδομάδας που εξαπέλυσε το Ιράν.

Ο ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή, Alistair Bunkall, σημειώνει ότι η απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν θα έρθει πιθανότατα «μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα». Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η Τεχεράνη «θα πληρώσει» για τις ενέργειές της, προσθέτοντας ότι το Ιράν «δεν καταλαβαίνει» την «αποφασιστικότητα του Ισραήλ να ανταποδώσει» στους εχθρούς του.

«Έχουμε δει το Ιράν, και τη Χεζμπολάχ σε έναν βαθμό, να βαθμονομούν και να καθυστερούν τις απαντήσεις τους», λέει ο Bunkall.

«Οι Ισραηλινοί, νομίζω, είναι πιο διατεθειμένοι να κάνουν κάτι νωρίτερα παρά αργότερα», συμπληρώνει.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το Ιράν «ανησυχεί τους Ισραηλινούς όσο καμία άλλη απειλή», προσθέτει ο Bunkall.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο «μεγάλος φόβος» του Ισραήλ είναι ότι οι εχθροί του θα εξαπολύσουν ακόμη μεγαλύτερες πυραυλικές επιθέσεις που θα μπορούσαν να υπερκεράσουν το αμυντικό του σύστημα Iron Dome.

«Οι Ιρανοί θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να το πετύχουν αυτό», λέει ο Bunkall. «Νομίζω ότι αυτό προσπαθούσαν να κάνουν» με την τελευταία τους επίθεση.

Σημειώνεται πως το πολύτιμο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, το Iron Dome, τίθεται σε λειτουργία όταν η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αεροπορικές επιθέσεις. Το σύστημα χρησιμοποιεί ραντάρ για τον εντοπισμό και την αναχαίτιση ρουκετών, πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το Iron Dome αναπτύχθηκε από την κρατική ισραηλινή εταιρεία Rafael Advanced Defence Systems με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Αποτελείται από μια σειρά κινητών μονάδων που ρυμουλκούνται από φορτηγά και είναι τοποθετημένες σε όλη τη χώρα.

Όταν τα ραντάρ τους εντοπίζουν μια απειλή, οι πληροφορίες αποστέλλονται σε ένα «κέντρο διαχείρισης μάχης» όπου το στρατιωτικό προσωπικό την αναλύει, προβλέποντας την πορεία και το σημείο πρόσκρουσής της, και αποφασίζει ποιος εκτοξευτής πυραύλων θα χρησιμοποιηθεί για την αναχαίτισή της.

Οι αντιπύραυλοι εκτοξεύονται στη συνέχεια απευθείας στην απειλή -ή κοντά σε αυτήν-, ώστε τα θραύσματα να την εξουδετερώσουν.

Ο θόλος αυτός, γνωστός ως Kippat Barzel στα εβραϊκά, αντιδρά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και είναι επανδρωμένος 24 ώρες το 24ωρο. Αρχικά είχε σχεδιαστεί για να προστατεύει πόλεις και στρατηγικές τοποθεσίες από πυραύλους με βεληνεκές από 2,5 έως 43 μίλια, αλλά πιστεύεται ότι έχει επεκταθεί.

Έχει εμποδίσει περισσότερο από το 90% των ρουκετών που εκτοξεύονται προς το Ισραήλ, ενώ το 2017 αναπτύχθηκε μια ναυτική έκδοση για την προστασία πλοίων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο αριθμός των ισραηλινών νεκρών στον τρέχοντα πόλεμο με τη Χαμάς έχει παραμείνει χαμηλός, ενώ εκείνοι στη Γάζα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Αν και εξαιρετικά αποτελεσματικό, δεν είναι τέλειο. Ο θόλος έχει ένα σημείο κορεσμού στο οποίο θα υπερφορτωθεί, αλλά αυτό το ακριβές επίπεδο είναι άγνωστο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments