Nέα της αγοράς

Ιράν: Επίθεση του Ισραήλ σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις θα μπορούσε να «εκτοξεύσει» το πετρέλαιο

Ιράν: Επίθεση του Ισραήλ σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις θα μπορούσε να «εκτοξεύσει» το πετρέλαιο

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ιράν: Επίθεση του Ισραήλ σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις θα μπορούσε να «εκτοξεύσει» το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν λόγω των ανησυχιών για περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν λόγω των ανησυχιών για περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν περαιτέρω σήμερα λόγω των φόβων ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα κλιμακωθεί μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν κατά του Ισραήλ, με το αμερικανικό αργό να κινείται ανοδικά σήμερα κατά 2,2% στα 71 δολάρια το βαρέλι και το αργό τύπου μπρεντ να ξεπερνάει τα 75 δολάρια ανά βαρέλι με άνοδο 2%.

Η Τεχεράνη ανέφερε νωρίς σήμερα ότι η επίθεση τελείωσε -εκτός αν υπάρξει περαιτέρω πρόκληση- ενώ το Ισραήλ ουσιαστικά σηματοδότησε ότι θα εγγυηθεί μια τέτοια «πρόκληση», καθώς ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε ότι το Ιράν «θα πληρώσει» για την επίθεση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει προγραμματίσει συνεδρίαση για να συζητήσει τα τελευταία γεγονότα στη Μέση Ανατολή αργότερα σήμερα. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Η δράση μας ολοκληρώνεται εκτός εάν το ισραηλινό καθεστώς αποφασίσει να προσκαλέσει περαιτέρω αντίποινα. Σε αυτό το σενάριο, η απάντησή μας θα είναι ισχυρότερη», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί στο Χ, σύμφωνα με το Oil Price.

Σε απάντηση, ο Ισραηλινός Νετανιάχου δήλωσε: «Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε – και θα το πληρώσει». Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Danny Danon, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης: «Θα δράσουμε. Το Ιράν θα νιώσει σύντομα τις συνέπειες των πράξεών του. Η απάντηση θα είναι οδυνηρή», όπως αναφέρει το Reuters.

Πώς αντιδρούν οι αγορές

Αυτό υποδηλώνει ότι η πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός είναι μακρινή και ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών είναι σημαντικός, προσφέροντας στήριξη στις τιμές του πετρελαίου. Παρόλα αυτά, η άνοδος είναι αργή και σχετικά μέτρια μέχρι στιγμής.

Καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να κλιμακωθεί περαιτέρω, ο δημοσιογράφος του Sky News, James Sillars αναφέρει πώς αντέδρασε η αγορά πετρελαίου στην επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ.

Μέχρι χθες το απόγευμα το πετρέλαιο διαπραγματεύονταν σε χαμηλά επίπεδα λόγω των ενδείξεων για χαμηλή ζήτηση.

Όμως η είδηση ότι το Ιράν επιτέθηκε κατά του Ισραήλ με πυραυλικά πλήγματα αναστάτωσε τις αγορές και το αργό τύπου Brent αυξήθηκε περισσότερο από 3% χθες το β΄ραδυ.

Το βαρέλι σημείωσε περαιτέρω άνοδο 1,6% στις συναλλαγές στην Ασία σήμερα το πρωί. Ο κίνδυνος ισραηλινών αντιποίνων κατά του Ιράν για την πραγματοποίηση της πυραυλικής επίθεσης έχει αυξήσει το ασφάλιστρο κινδύνου, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της αγοράς.

Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται λίγο κάτω από τα 75 δολάρια, έχοντας διαμορφωθεί στα 71 δολάρια στις αρχές της προηγούμενης ημέρας.

Σχολιαστές πρόσθεσαν ότι οι αδύναμες προοπτικές της ζήτησης παρέμεναν ένας μεγάλος ασφυκτικός βραχνάς για την τιμή, δεδομένου ότι παρέμενε πολύ κάτω από τα επίπεδα των 90 δολαρίων που παρατηρήθηκαν τον Απρίλιο, όταν το Ιράν εκτόξευσε μια σειρά από πυραύλους στο Ισραήλ.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας αντανακλάται στον FTSE 100 κατά το άνοιγμα της αγοράς.

Οι πετρελαιοπαραγωγοί ήταν μεταξύ των κερδισμένων, καθώς ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,3% και διαμορφώθηκε στις 8.302 μονάδες.

Πού θα μπορούσαν να «σκαρφαλώσουν» οι τιμές πετρελαίου Οι αναλυτές της αγοράς πετρελαίου βλέπουν τώρα μια πραγματική απειλή για τις προμήθειες αργού μετά την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, κλιμακώνοντας τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Οι ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές μπορεί σύντομα να γίνουν στόχος για το Ισραήλ, δήλωσαν αναλυτές στο CNBC.

«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί τελικά να επηρεάσει την προσφορά πετρελαίου», δήλωσε ο Saul Kavonic, ανώτερος ενεργειακός αναλυτής της MST Marquee. «Το σενάριο για μια ουσιαστική διαταραχή στον εφοδιασμό πετρελαίου είναι πλέον άμεσο», επεσήμανε.

Αυτές οι τελευταίες εξελίξεις θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο «κόπωσης από τον γεωπολιτικό κίνδυνο», κατά την οποία οι έμποροι απομάκρυναν τις απειλές για διαταραχές του εφοδιασμού πετρελαίου που προέρχονται από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και από την Ουκρανία, είπε.

Μέχρι και το 4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου κινδυνεύει, καθώς η σύγκρουση περικλείει πλέον άμεσα το Ιράν, και μια επίθεση ή αυστηρότερες κυρώσεις θα μπορούσαν να στείλουν τις τιμές και πάλι στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, πρόσθεσε ο Kavonic.

Aσφάλιστρο κινδύνου

Η πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ «εκτίναξε» τις τιμές του ασφαλίστρου κινδύνου στις αγορές πετρελαίου, καθώς το ενδεχόμενο στρατιωτικής κλιμάκωσης θέτει υπό αμφισβήτηση ζωτικές ροές από την κορυφαία πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του κόσμου.

Παρόλα αυτά, αναλυτές και έμποροι λένε ότι η αγορά δεν έχει αποτιμήσει πλήρως τον κίνδυνο περαιτέρω επιθέσεων στις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ή την ιδέα ότι η Τεχεράνη μπορεί να προσπαθήσει να αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ -κάτι με το οποίο έχει απειλήσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια των ετών χωρίς να το πράξει στην πραγματικότητα. Ενώ πολυάριθμες πρόσφατες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις δεν οδήγησαν τελικά σε διακοπή της τροφοδοσίας πετρελαίου, η προσοχή μετατοπίζεται τώρα στην επόμενη κίνηση του Ισραήλ.

«Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πόσο μακριά μπορεί να εξαπλωθεί αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Trafigura Group, Saad Rahim, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg. «Ποια είναι η αντίδραση τώρα από το Ισραήλ, ποια είναι η αντίδραση του Ιράν στη συνέχεια, αρχίζουν να εμπλέκονται και άλλοι παίκτες;», διερωτάται.

Πηγή: economistas.gr–Βασίλης Καλτσάς

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments