Nέα της αγοράς

Στροφή από Μακρόν: Στηρίζει την επιβολή έξτρα φόρου στις μεγάλες εταιρείες

Στροφή από Μακρόν: Στηρίζει την επιβολή έξτρα φόρου στις μεγάλες εταιρείες

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, newmoney.gr

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους περίπου 60 δισ. ευρώ

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όπως φαίνεται άφησε τη φιλοεπιχειρηματική του στάση καθώς ενέκρινε έναν προσωρινό φόρο στις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, υποστηρίζοντας τη στρατηγική της νέας κυβέρνησής του, η οποία δεν είναι άλλη από την αντιμετώπιση του ελλείμματος και τη μείωση του χρέους της χώρας.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη σχέδια για περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα. Σχεδόν 20 δισ. ευρώ θα προκύψουν από την ενίσχυση των κρατικών εσόδων, με αυξήσεις φόρων για πλούσιους ιδιώτες και μεγάλες εταιρείες, καθώς και με αύξηση της πράσινης φορολογίας, αναφέρεται στο Bloomberg.

Το στίγμα έδωσε πρώτα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ κατά την πρώτη του ομιλία στο κοινοβούλιο. Αντιμετωπίζοντας μια σοβαρή δημοσιονομική κρίση, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει νέους φόρους για να μειώσει το αυξανόμενο έλλειμμα, το οποίο έχει πλέον ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ. Σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού για το 2025, που θα παρουσιαστεί σύντομα, περιλαμβάνει αύξηση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και πιθανές επιπλέον φορολογήσεις στις επαναγορές μετοχών.

«Η έκτακτη φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι κάτι που γίνεται κατανοητό από τις μεγάλες εταιρείες, αν πρόκειται για ένα έτος, δεδομένου του επιπέδου των προσπαθειών που πρέπει να καταβληθούν», δήλωσε ο Μακρόν σε συζήτηση με τη Stephanie Flanders του Bloomberg στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Διαλόγου του Βερολίνου. «Αλλά θα πρέπει να είναι περιορισμένη, δεν πρέπει να ξεχνάμε την πραγματικότητα της οικονομίας μας, την πραγματικότητα της ανταγωνιστικότητας και της θέσης μας».

Πάντως, όπως δήλωσε και ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού Laurent Saint-Martin οι προσωρινοί φόροι που θα βοηθήσουν στη συγκράτηση των ανεξέλεγκτων δημόσιων οικονομικών της χώρας θα πλήξουν μόνο τα πολύ πλούσια νοικοκυριά και τις μεγαλύτερες εταιρείες.

Η έγκριση ενός τέτοιου είδους φόρου από τον Μακρόν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα προηγούμενα επτά χρόνια της προεδρίας του με την φιλοεπιχειρηματική του πολιτική που βασιζόταν στην αποφυγή αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης, ωστόσο τώρα βρίσκεται σε… αδιέξοδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments