Ιός Μάρμπουργκ: Τι είναι και πώς μεταδίδεται
Ο χθεσινός αποκλεισμός σιδηροδρομικού σταθμού στο Αμβούργο λόγω κρούσματος ύποπτου για τον ιό του Μαρβούργου προκάλεσε εύλογη απορία για την ταυτότητά του.
Τι είναι ο ιός του Μαρβούργου ;
Ο ιός του Μαρβούργου προέρχεται από την ίδια οικογένεια με τον Εμπολα. Προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και έχει μέσο ποσοστό θνησιμότητας 50%, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αν και τα ποσοστά θνησιμότητας έφθασαν ως και 88% σε προηγούμενα κρούσματα.
Αυτή τη στιγμή, το επίκεντρο της προσοχής του ΠΟΥ βρίσκεται στη Ρουάντα όπου καταγράφεται ξέσπασμα του θανατηφόρου ιού με 36 κρούσματα και 11 θανάτους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο κίνδυνος της επιδημίας είναι «πολύ υψηλός» στη Ρουάντα, «υψηλός» στην ευρύτερη αφρικανική περιοχή και «χαμηλός» παγκοσμίως.
Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν ξαφνικό υψηλό πυρετό και ακραίο πονοκέφαλο, έμετο, διάρροια και, εν τέλει, ανεξέλεγκτη αιμορραγία.
Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας -από όπου πήρε και το όνομά του- και στο Βελιγράδι της Σερβίας το 1967.
Θεωρείται ότι ένα εργαστηριακό πείραμα με αφρικανικούς πράσινους πιθήκους από την Ουγκάντα ήταν αυτό που οδήγησε σε ανθρώπινες μολύνσεις. Από τότε, υπήρξαν ξεσπάσματα και σποραδικά κρούσματα στην Αγκόλα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κένυα, τη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα.
Πώς εξαπλώνεται;
Ο ιός του Μαρβούργου εξαπλώνεται στους ανθρώπους ύστερα από την παρατεταμένη έκθεσή τους σε ορυχεία ή σπηλιές όπου ζουν οι Φρουτονυχτερίδες Ροζέτους (Rousettus).
Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μεταξύ ανθρώπων, μέσω άμεσης επαφής με τα σωματικά υγρά ήδη μολυσμένων ατόμων ή με επιφάνειες και υλικά μολυσμένα από τα εν λόγω υγρά, όπως το αίμα.
Υπάρχει εμβόλιο;
Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια ή θεραπείες για τον ιό του Μαρβούργου, αλλά υπάρχουν πολλά πρότζεκτς για τα οποία θα μπορούσαν σύντομα να ξεκινήσουν δοκιμές.
Η ομάδα που ανέπτυξε το εμβόλιο AstraZeneca για τον κορωνοϊό στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκίνησε επίσης μια δοκιμή για εμβόλιο κατά του συγκεκριμένου ιού.
Επικίνδυνα τελετουργικά
Η Ρουάντα ιχνηλατεί περίπου 300 επαφές γνωστών κρουσμάτων. Περίπου το 70% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε δύο εγκαταστάσεις υγείας στην πρωτεύουσα, Κιγκάλι, αν και έχουν αναφερθεί κρούσματα από επτά από τις 30 περιφέρειες της χώρας.
Εκτός από την εξάπλωση σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, η ασθένεια μπορεί επίσης να εξαπλωθεί κατά τη διάρκεια κηδειών ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο, κυρίως μέσω σωματικής επαφής με τους νεκρούς στα τελετουργικά ορισμένων πολιτισμών κατά τη διάρκεια της ταφής.
Αρχίζει να εξαπλώνεται ο ιός;
Ναι. Το 2021, η Γουινέα ανέφερε το πρώτο κρούσμα στη Δυτική Αφρική. Το 2022, η Γκάνα ανακοίνωσε την πρώτη της σχετική επιδημία και αναλόγως έπραξαν Τανζανία και Ισημερινή Γουινέα το 2023.
Πρόκειται για γενικά μικρές επιδημίες που τέθηκαν υπό έλεγχο με λήψη μέτρων δημόσιας υγείας. Οι επιστήμονες είπαν ότι η αυξημένη συχνότητα των κρουσμάτων φαίνεται να συνδέεται με την ανθρώπινη διείσδυση σε βιοκοινότητες ζώων.
Πηγή: Reuters
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας