Πολιτική

Κυβέρνηση: Σε εγρήγορση για πιθανή έξαρση του μεταναστευτικού

Σε ετοιμότητα ο κυβερνητικός μηχανισμός

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν θέσει την Αθήνα σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας, καθώς είναι αδύνατο να προβλεφθούν οι αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η πιθανή διάχυση της σύρραξης σε γεωπολιτικό, ανθρωπιστικό και οικονομικό επίπεδο.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σειράς συσκέψεων, με το ΚΥΣΕΑ να συνεδριάζει εκτάκτως υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, προκειμένου να αξιολογήσει τα δεδομένα που έχουν προκύψει μέχρι τώρα και να επεξεργαστεί τα πιθανά σενάρια που θα κληθεί να διαχειριστεί η χώρα. Στην αρχική φάση, η ετοιμότητα εστιάζει στα σχέδια εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από την περιοχή, ενώ σε δεύτερο χρόνο αναζωπυρώνεται η ανησυχία για νέα μεταναστευτικά κύματα που ενδέχεται να προκύψουν. Κανείς δεν υποτιμά τις επιπτώσεις – άμεσες και μακροπρόθεσμες – στην οικονομία, με την τιμή του πετρελαίου να έχει ήδη αρχίσει να αυξάνεται ραγδαία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και αξιολόγηση της κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και τα πιθανά σενάρια αύξησης των μεταναστευτικών ροών στο προσεχές διάστημα, ως άμεση συνέπεια των δραματικών γεγονότων στη Μέση Ανατολή. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης συναγερμού ότι στην ανακοίνωση για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τονίζεται ότι «οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, ενισχύουν τους ελέγχους και τη συνεργασία για την ανταλλαγή πληροφοριών».

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι λαμβάνονται προληπτικά όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η χώρα να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είτε από τα χερσαία είτε από τα θαλάσσια σύνορά της, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κάποια αλλαγή στην κατάσταση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Η ανησυχία, ωστόσο, υπάρχει, με τον υπουργό Μετανάστευσης να έχει δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι αν υπάρξει γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή, τότε θεωρείται βέβαιο ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα αφίξεων.

Ένας από τους βασικούς λόγους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα του μεταναστευτικού στον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί τον ρόλο της Τουρκίας ως κρίσιμο και τη συνεργασία με την Άγκυρα σε αυτό το ζήτημα ως θεμελιώδη.

Εάν υπάρξει αναζωπύρωση των μεταναστευτικών ροών αυτή την περίοδο, κατά την οποία πολλές ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν πολιτικές αντίθετες με τις συμφωνίες της ΕΕ, ακόμη και κλείνοντας τα σύνορά τους, είναι προφανές ότι η Αθήνα θα βρεθεί σε μια δύσκολη θέση, χωρίς την υποστήριξη της Ευρώπης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει να θέσει το ζήτημα στην επερχόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς η Αθήνα έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της στις γερμανικές αποφάσεις, πολύ πριν την αναζωπύρωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας έχουν ήδη ετοιμάσει επιχειρησιακά σχέδια για τη μεταφορά Ελλήνων πολιτών, καθώς και για την παροχή ελληνικής βοήθειας στην απομάκρυνση ξένων υπηκόων, εφόσον ζητηθεί. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιήσει τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για να υποστηρίξει τους Έλληνες που βρίσκονται στο Λίβανο, ενώ δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 είναι σε ετοιμότητα για να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο, αν χρειαστεί.

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται και Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν πολίτες, δεδομένου ότι στην περιοχή διαμένουν πάνω από 3.000 Έλληνες. Η Αθήνα έχει ήδη αποστείλει ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για τον απεγκλωβισμό Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο