Πολιτική

Μάριος Θεμιστοκλέους: Ολοκληρωμένο κέντρο αντιμετώπισης του καρκίνου στον Άγιο Σάββα [vid,pics]

Μάριος Θεμιστοκλέους: Ολοκληρωμένο κέντρο αντιμετώπισης του καρκίνου στον Άγιο Σάββα [vid,pics]

Πηγή Φωτογραφίας: (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Εξασφαλίζουμε την πρόσβαση των καρκινοπαθών στις πιο σύγχρονες θεραπείες

Στη δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου κέντρου αντιμετώπισης του καρκίνου, που θα λειτουργήσει στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, αναφέρθηκε προ ολίγου ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για αυτό το πρότυπο κέντρο, ο υφυπουργός Υγείας τόνισε πως «στην Ελλάδα οι καρκινοπαθείς έχουν μια πάρα πολύ καλή πρόσβαση στις νέες θεραπείες, δεν έχουμε αναμονή για χειρουργική θεραπεία, δεν έχουμε αναμονή για χημειοθεραπεία, έχουμε κάποια αναμονή σε πλαίσια της Ε.Ε. στη ακτινοθεραπεία. Αυτό όμως που δεν έχουμε είναι μια οργανωμένη φροντίδα, που ο ασθενής από την ώρα της διάγνωσης, καθόλη τη διάρκεια της αντιμετώπισής του αλλά και μετά, έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδρομή. Αυτό επιτυγχάνεται με αυτό που έχει γίνει εδώ στον Άγιο Σάββα με το ολοκληρωμένο κέντρο καρκίνου. Είναι στα πλαίσια ενός κοινοτικού προγράμματος που όλες οι χώρες θα πρέπει να έχουν τέτοιου είδους κέντρα. Έγινε μια πολύ συστηματική προσπάθεια τα τελευταία τρία χρόνια. Εντατικοποιήθηκε τον τελευταίο καιρό και κάτω από τις οδηγίες του κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Η κ. Μπαλαούρα που ήταν διοικήτρια τα προηγούμενα χρόνια και τώρα την έχουμε στην πρώτη υγειονομική περιφέρεια, εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις ο Άγιος Σάββας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ολοκληρωμένο κέντρο».

«Τι σημαίνει πρακτικά ολοκληρωμένο κέντρο;», συνέχισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. «Ας πάρουμε μια γυναίκα που έχει γυναικολογικό καρκίνο. Η γυναίκα θα απευθυνθεί στον Άγιο Σάββα. Θα της δοθούν όλες οι θεραπείες που χρειάζονται. Ένας ασθενής μπορεί να χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση ή χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Εδώ έχουμε τυποποιήσει όλες αυτές τις διαδικασίες. Για παράδειγμα, στο εμβολιαστικό στο παρελθόν, όλοι ήξεραν το κάθε μέρος του όλου συστήματος ήξερε τι πρέπει να κάνει και πώς πρέπει να το κάνει έτσι ώστε να δώσουμε τις καλύτερες υπηρεσίες. Αυτά ο Άγιος Σάββας θα πιστοποιηθεί έως τον Ιούνιο του 2025. Είναι πολύ σημαντική η πιστοποίηση από έναν ευρωπαϊκό οργανισμό και θα δώσουμε και υπηρεσίες στους καρκινοπαθείς και μετά τις θεραπείες. Αυτό ονομάζεται κέντρο επιβίωσης, όπου οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν και μετά τη θεραπεία αλλά και καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας την υποστήριξη σε όλη αυτή την πολύ δύσκολη διαδρομή. Στο προηγούμενο παράδειγμα, η ασθενής θα χρειαζόταν να εξεταστεί από κάποιο γιατρό. Όμως, στη χώρα μας, πολλές φορές ο ασθενής δυσκολεύεται ή δεν γνωρίζει ή ο ίδιος ψάχνει να βρει τους γιατρούς. Εδώ, κάθε ασθενής θα έχει σε αυτή τη διαδρομή την καθοδήγηση και δεν θα χρειάζεται ο ίδιος να ψάχνει και θα του εξασφαλίσουμε με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα πώς αντιμετωπίζεται από όλες τις ειδικότητες και όλες τις ομάδες που τον αφορούν, θα έχει όλο το υποστηρικτικό πλαίσιο. Αφού το ολοκληρώσουμε εδώ, θα μεταφερθεί και στην υπόλοιπη χώρα. Μαζί δίνουμε θεραπείες στα σπίτια των ασθενών. Αυτό είχε ξεκινήσει και πάλι από τον Άγιο Σάββα με το «οίκοθεν».

Ο Άγιος Σάββας έχει τη δυνατότητα από την αρχή και σε όλη τη διάρκεια του ασθενούς ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των θεραπειών. Σχετικά με τα φάρμακα, έχουν γίνει συγκεκριμένες κινήσεις από τον κ. Γεωργιάδη για τα φάρμακα. Εξασφαλίζουμε την πρόσβαση των ασθενών στις πολύ σύγχρονες θεραπείες και θα υπάρξει και η πλήρης αναβάθμιση των ψηφιακών συστημάτων, που είναι έργο του rrf, και αυτό θα δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στους επαγγελματίες υγείας, έτσι ώστε να κάνουμε μια πιο σωστή διαχείριση των καρκινοπαθών», ολοκλήρωσε ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments