Πολιτική

Μητσοτάκης: Δέσμη 19 νέων μέτρων για τη στήριξη του Έβρου [vid]

Μητσοτάκης: Δέσμη 19 νέων μέτρων για τη στήριξη του Έβρου [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΒΡΟΥ (Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ EUROKINISSI)

Ξεπερνούν τα 2,83 δισεκατομμύρια ευρώ οι πόροι που θα διατεθούν έως το 2030 για το πρόγραμμα Evros Meta

Δέσμη 19 νέων μέτρων για τη στήριξη του Έβρου κατά την περίοδο 2025-27 παρουσιάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ορεστιάδας, με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για τον Έβρο».

Οι νέες πρωτοβουλίες έρχονται να προστεθούν στο Σχέδιο Ανάπτυξης Έβρου, στο Σχέδιο Στήριξης και Αποκατάστασης που εφαρμόζεται μετά την πυρκαγιά του 2023 και στο πρόγραμμα έργων και μελετών Evros Meta, με αποτέλεσμα οι πόροι που διατίθενται για την ακριτική περιοχή με ορίζοντα το 2030 να ξεπερνούν συνολικά τα 2,83 δισεκατομμύρια ευρώ.

H τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Σεβασμιώτατοι, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχοι, αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, κυρίες και κύριοι,Πράγματι, αγαπητέ Σταύρο, σήμερα είναι μία ωραία ημέρα για τον βόρειο Έβρο, για τον Έβρο, για τη Θράκη συνολικά. Θέλω να σας πω καταρχάς πόσο ικανοποιημένος είμαι που το σχέδιο το οποίο παρουσιάσαμε σήμερα είναι αποτέλεσμα μιας παραγωγικής και ουσιαστικής διαβούλευσης, η οποία έγινε με όλους τους τοπικούς φορείς.

Δεν είναι τυχαίο ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην Ορεστιάδα και όχι στην Αλεξανδρούπολη, γιατί με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να σηματοδοτήσουμε την ξεχωριστή προτεραιότητα την οποία δίνει η κυβέρνηση στην αναπτυξιακή δυναμική του κεντρικού και του βόρειου Έβρου.

Θυμάστε ότι πριν από έναν χρόνο και κάτι βρεθήκαμε πάλι εδώ, μετά από μία καταστροφική πυρκαγιά, τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απότοκο της κλιματικής κρίσης. Και θυμάμαι τότε στα μάτια πολλών συμπολιτών σας τον φόβο, την απογοήτευση, τη δυσπιστία κατά το πόσο αυτά τα οποία τους λέγαμε τότε ότι θέλουμε να κάνουμε θα μπορούσαν τελικά να υλοποιηθούν, την αμφισβήτηση ότι η κυβέρνηση είχε τελικά τη βούληση να περάσει από τις γενικές επικοινωνιακές εξαγγελίες στην υλοποίηση ενός πλέγματος συγκεκριμένων μέτρων.

Σήμερα πιστεύω ότι έχετε κάθε λόγο να είστε πιο αισιόδοξοι και να αισθάνεστε και τη φροντίδα της κυβέρνησης, αλλά και την ασφάλεια την οποία πρέπει να αισθάνεστε, ως πολίτες που φυλάτε τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Δεν είμαστε, όμως, εδώ μόνο για να μιλήσουμε για τον τρόπο με τον οποίον ο Έβρος θα γιατρέψει τις πληγές του από μία περιβαλλοντική καταστροφή. Είμαστε εδώ και γιατί ακριβώς ο Έβρος είναι το ανατολικό σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Θυμήθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τις πολύ δύσκολες μέρες του Μαρτίου του 2020, όταν στην ουσία η απόφαση την οποία πήραμε τότε να προστατεύσουμε τα σύνορα της πατρίδας μας -και την υλοποιήσαμε με αποτελεσματικότητα και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή- υπήρξε ιστορική, διότι ουσιαστικά άλλαξε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά για τον τρόπο με τον οποίον η Ευρώπη φυλάει τα σύνορά της.

Και σήμερα η Ελλάδα είναι χώρα-πρότυπο στη φύλαξη των συνόρων, και των χερσαίων και των θαλασσίων, με υποδειγματική -και θέλω να το τονίσω αυτό- συνεργασία μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων, με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και με διαρκή πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία έτσι ώστε η φύλαξη των συνόρων να γίνεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική.

Διότι αυτή είναι μια υπόθεση η οποία δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας, αφορά και ολόκληρη την Ευρώπη. Και έχουμε κάθε λόγο, νομίζω, όλοι μας και πρώτα και πάνω απ’ όλα οι Εβρίτισσες και οι Εβρίτες, να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό το οποίο πετύχαμε στην Ελλάδα και την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Ο τρίτος λόγος που είμαστε, όμως, εδώ στην Ορεστιάδα και όχι στην Αλεξανδρούπολη, έχει να κάνει με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε στην αρχή αυτής της μαραθώνιας συνεδρίασης -και θέλω να σας ευχαριστήσω για την υπομονή σας- ο Άκης Σκέρτσος σχετικά με τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments