Πολιτική

Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: [355269] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΝΤ. ΚΟΒΑΤΣΕΦΣΚΙ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Όσα ειπώθηκαν στο ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε χθες εκτάκτως

Η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι υπάρχει ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα για να αντιμετωπιστούν τυχόν παρενέργειες από τη σύρραξη που περιλαμβάνει το Ισραήλ, το Ιράν και τον Λίβανο.

Για τον σκοπό αυτό, το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε εκτάκτως χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με στόχο την περαιτέρω θωράκιση της χώρας και την προστασία της ακεραιότητας των Ελλήνων που διαμένουν στις εμπόλεμες περιοχές, κυρίως στον Λίβανο.

Η ΕΥΠ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Άμυνας, έχει συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στα πολεμικά μέτωπα. Εν τω μεταξύ, ξένοι υπήκοοι έχουν ήδη αρχίσει να εγκαταλείπουν τον Λίβανο, και η ελληνική κυβέρνηση έχει καταρτίσει σχέδιο για την απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών από την περιοχή, εφόσον χρειαστεί.

Στο ΚΥΣΕΑ, ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, παρουσίασαν τα στοιχεία της κατάστασης. Παράλληλα, επιτελάρχες του υπουργείου Άμυνας ανέφεραν όλα τα πιθανά σενάρια σχετικά με την εξέλιξη της σύρραξης στο πεδίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί θα αναχωρήσει ένα από τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C130 για να διευκολύνει την εκκένωση Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο.

Επιπλέον, άλλα δύο C130 θα παραμείνουν σε ετοιμότητα για να αναχωρήσουν αν χρειαστεί, ανάλογα με τα αιτήματα που θα υποβληθούν και εφόσον διακοπούν οι εμπορικές πτήσεις.

Εναλλακτικά, εξετάζεται το σχέδιο ναύλωσης αεροσκαφών, εφόσον αυξηθούν τα αιτήματα. Επιπλέον, αν χρειαστεί, θα διατεθούν και δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού για τη θαλάσσια μεταφορά πολιτών.

Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί 50 αιτήματα από Έλληνες που διαμένουν στον Λίβανο, σε σύνολο 3.600.

Επιπλέον, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, συζητήθηκε η ανάγκη για αυξημένη ετοιμότητα από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διασφαλιστεί η φύλαξη των στόχων που θεωρούνται ευάλωτοι, καθώς και των συνόρων.

Η κύρια ανησυχία αφορά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, γι’ αυτό και υπάρχει προετοιμασία για κάθε πιθανό σενάριο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σήμερα τον Έβρο, όπου αναμένεται να αναφερθεί στην επέκταση του φράχτη με τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε να ενταθούν οι εργασίες ώστε οι υπάρχουσες δομές στη χώρα μας, οι οποίες λειτουργούν με πληρότητα 50%, να είναι έτοιμες να υποδεχθούν μετανάστες στο 100% της χωρητικότητάς τους, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει με έμφαση ότι η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ, καθώς αυτές απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

«Η Ελλάδα», υπογράμμισαν κυβερνητικές πηγές, «στηρίζει τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments