Διεθνή

Οι ΗΠΑ βάζουν φρένο στον Νετανιάχου

Οι ΗΠΑ βάζουν φρένο στον Νετανιάχου

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Οι ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν καταφέρει αυτή την φορά παρά την ένταση και τις μάχες που μαίνονται εντός Λιβάνου να βρουν την «κερκόπορτα» που θα κάμψει το «αδιάλλακτο» του Νετανιάχου

Ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως έχει βρει τη «χρυσή τομή» με το Ισραήλ και για πρώτη φορά φαίνεται πως θα καταφέρει να «περιορίσει» σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο την απάντηση του Τελ Αβίβ, στην πρόσφατη επίθεση της Τεχεράνης πριν η κατάσταση εκτραχυνθεί.

Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Χαραμίδης για το “Πρώτο Θέμα”, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεδομένα θα διαδραματίσουν σημαντικότατο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν τα πράγματα στην κρίση που μαίνεται στην Μέση Ανατολή. Το πλαίσιο που επιχειρεί να προτάξει ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να έχει στον πυρήνα του την «λογική» και όχι τα «άκρα». Ο Αμερικανός πρόεδρος τις τελευταίες 48 ώρες έχει απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, πάντοτε λακωνικά, αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στη Μέση Ανατολή. Και στις δύο περιπτώσεις – απαντήσεις ο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει αφενός πως τα πυρηνικά της Τεχεράνης δεν είναι στόχος και σε δεύτερο χρόνο πως οι πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν δεν είναι εκτός κάδρου.

Οι ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν καταφέρει αυτή την φορά παρά την ένταση και τις μάχες που μαίνονται εντός Λιβάνου να βρουν την «κερκόπορτα» που θα κάμψει το «αδιάλλακτο» του Νετανιάχου και έχουν ήδη στήσει το πλαίσιο της κοινής απάντησης προς το Ιράν. Μέχρι πριν από μερικές ώρες παρέμενε θολό και αβέβαιο τι θα επιλέξει να χτυπήσει το Ισραήλ. Σήμερα φαίνεται πως υπάρχει επί της αρχής ένα πλαίσιο κάτι το οποίο μπορεί να μην επιλύει τον γόρδιο δεσμό της κρίσης αλλά δεδομένα φέρνει το ενδεχόμενο ενός ολομέτωπου πολέμου ένα βήμα – και όχι περισσότερο – μακριά.

Αν και τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο σε καταστάσεις παρόμοιας έντασης και πυκνότητας γεγονότων, το βασικό ερώτημα σήμερα φαίνεται πως έχει «μεταλλαχθεί» από το «πότε θα ξεκινήσει ο μεγαλύτερος πόλεμος στην περιοχή» σε «πώς έχει καταφέρει η αμερικανική διπλωματία να επιβάλλει ένα μέτρο στο χάος».

Δεν είναι γνωστό και ίσως να μην γίνει και τα επόμενα χρόνια, τι έχει συμφωνηθεί σε ανώτατο επίπεδο ανάμεσα σε Ισραήλ και ΗΠΑ – Μπάιντεν και Νετανιάχου αλλά θα πρέπει να πιστωθεί στον Αμερικανό πρόεδρο πως παρά τη μακρά λίστα αποτυχημένων προσπαθειών να μεταπείσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για μία σειρά από κρίσιμα δεδομένα στην κρίση που μαίνεται εδώ και έναν χρόνο σήμερα δείχνει να έχει έναν κάποιο έλεγχο.

Είναι δεδομένο πως η Ουάσιγκτον δεν έχει ούτε διάθεση ούτε και την πρόθεση να μετατρέψει το Τελ Αβίβ από στενότατο εταίρο σε «αντ’ αυτού» στην περιοχή. Ο Τζο Μπάιντεν αντιλαμβάνεται πως για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο της κρίσης φέρει ευθύνη και ο ίδιος προσωπικά καθώς με δική του υπογραφή και μάλιστα από την θέση του Αντιπροέδρου τα 8 χρόνια της Προεδρίας Ομπάμα οι ΗΠΑ μετατόπισαν το ενδιαφέρον τους προς την Ασία αφήνοντας ένα κρίσιμο κενό στην περιοχή.

Το τι τελικά θα συμβεί παραμένει εξόχως παρακινδυνευμένο να το προβλέψει κάποιος, η επιλογή πάντως της κυβέρνησης Νετανιάχου να μην προσθέσει περαιτέρω ένταση ή να μην αμφισβητήσει τις δηλώσεις Μπάιντεν ίσως δείχνουν τον δρόμο. Είναι άλλωστε μία «win – win » συνθήκη για το Τελ Αβίβ η επιχείρηση απάντησης στην Τεχεράνη να έχει και την αμερικανική υπογραφή.

Πηγή: Protothema

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments