Nέα της αγοράς

Νέο άλμα στην τιμή του πετρελαίου, έρχονται σημαντικές αυξήσεις στην αντλία – Οι εξαγωγές του Ιράν

Νέο άλμα στην τιμή του πετρελαίου, έρχονται σημαντικές αυξήσεις στην αντλία – Οι εξαγωγές του Ιράν

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI / picsbay

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν σχετικά με ένα χτύπημα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν

Πάνω από 11% είναι τα κέρδη για τη διεθνή τιμή του πετρελαίου σε λιγότερο από 48 ώρες, δηλαδή από την ώρα της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, και η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω χθες με τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, που ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι ενδεχόμενο χτύπημα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ.

Τις επόμενες ημέρες, η άνοδος αυτή αναμένεται να επηρεάσει και τις λιανικές τιμές, που τουλάχιστον επί του παρόντος βρίσκονται κοντά στα χαμηλά 3ετίας, αλλά αυτό αναπόφευκτα θα μεταβληθεί. Αναμένουμε να δούμε το μέγεθος της αύξησης.

Οι προβλέψεις των αναλυτών είναι δυσοίωνες, στην περίπτωση που το χτύπημα είναι τέτοιο που «διώξει» από την αγορά το ιρανικό πετρέλαιο, δημιουργώντας ένα σημαντικό κενό που θα κληθεί να καλύψει η αγορά, αυξάνοντας τη ζήτηση με μειωμένη προσφορά.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις συνεχίζονται, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι, εάν η κατάσταση εκτραχυνθεί, η τιμή δεν αποκλείεται να εκτιναχθεί ακόμη και στα 200 ή 250 δολάρια το βαρέλι, ειδικά στην περίπτωση που κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ.

Χθες, το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, καθώς οι traders εκτίμησαν ότι το Ισραήλ μπορεί να απαντήσει με αντίποινα στη βιομηχανία πετρελαίου του Ιράν.

Η τιμή του αμερικανικού West Texas Intermediate αυξήθηκε έως και 5,5%, φτάνοντας τα 74 δολάρια το βαρέλι, μετά από δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι μια τέτοια κίνηση είναι υπό συζήτηση. Παράλληλα, το Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, σημείωσε άνοδο πάνω από 5%, φτάνοντας στα 77,65 δολάρια το βαρέλι.

Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν το Ισραήλ σε επίθεση κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν, ο Μπάιντεν απάντησε: «Το συζητάμε».

Προβλέψεις για την πορεία του πετρελαίου και η ισραηλινή απάντηση

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments