Οικονομία

Έσοδα 3,5 δισ. ευρώ απέφερε στο Δημόσιο η αποκρατικοποίηση των τραπεζών

Έσοδα 3,5 δισ. ευρώ απέφερε στο Δημόσιο η αποκρατικοποίηση των τραπεζών

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, moneyreview.gr

Στα 3,5 δισ. ευρώ ανέρχονται έως σήμερα τα έσοδα του δημοσίου από τις αποκρατικοποιήσεις στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, μετά και την τελευταία συναλλαγή πώλησης του 10% της Εθνικής τράπεζας, που απέφερε συνολικά 690,1 εκατ. ευρώ.

Στα 3,5 δισ. ευρώ ανέρχονται έως σήμερα τα έσοδα του δημοσίου από τις αποκρατικοποιήσεις στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, μετά και την τελευταία συναλλαγή πώλησης του 10% της Εθνικής τράπεζας, που απέφερε συνολικά 690,1 εκατ. ευρώ. Η τελική τιμή διάθεσης των μετοχών της Εθνικής ορίστηκε στα 7,55 ευρώ και είναι κατά 42% υψηλότερα σε σχέση με την έκδοση που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο.

Εκτός από το 10% της Εθνικής τράπεζας, το δημόσιο εισέπραξε:

• 1,07 δισ, ευρώ από την πώληση του 22% της Εθνικής τράπεζας τον Νοέμβριο του 2023 σε τιμή 5,30 ευρώ ανά μετοχή. Η υπερκάλυψη στο σύνολο της προσφοράς, δηλαδή τόσο στο διεθνές όσο και στο ελληνικό βιβλίο ανήλθε στις 8,04 φορές, προσελκύοντας ισχυρότατο ενδιαφέρον από κορυφαίους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή ήταν η δεύτερη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε μέσω placement, από τότε που η ιρλανδική κυβέρνηση πούλησε μερίδιο 3,4 δισ. ευρώ στην Allied Irish Bank το 2017 (με τότε discount 43%).

• 1,35 δισ. ευρώ από την πώληση του 27% της τράπεζας Πειραιώς τον Μάρτιο του 2024 στην τιμή των 4 ευρώ ανά μετοχή. Η συναλλαγή αποτέλεσε την πλέον επιτυχημένη διάθεση μετοχών μέσω δημόσιας προσφοράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη ιστορικά ιδιωτικοποίηση μέσω δευτερογενούς τοποθέτησης στη χώρα μας, με υπερτίμημα 0,35% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος την προηγούμενη ημέρα ανακοίνωσης της προσφοράς, κάτι που δεν είχε προηγούμενο διεθνώς. Η υπερκάλυψη της διάθεσης της συμμετοχής στην Τράπεζα Πειραιώς ήταν 8 φορές για τη συνολική προσφορά.

• 293,5 εκατ. ευρώ από την πώληση του 9% της Alpha Bank στην Unicredit. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μετά από την ολοκλήρωση διαγωνιστικής διαδικασίας όπου το ΤΧΣ δεν έλαβε ανταγωνιστική προσφορά από άλλο επενδυτή. Η UniCredit αγόρασε το σύνολο της συμμετοχής σε τιμή 1,39 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή σε υπερτίμημα (premium) κατά 9,4%.

• 93,7 εκατ. ευρώ από την πώληση ποσοστού 1,4% στην Eurobank τον Οκτώβριο του 2023, μέσω της διαδικασίας επαναγοράς μετοχών. Η Eurobank αποτέλεσε έτσι την πρώτη συστημική ελληνική τράπεζα μετά την χρηματοοικονομική κρίση που πέρασε πλήρως στον ιδιωτικό τομέα. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μετά από την αρχική δεσμευτική προσφορά της Eurobank, για την απόκτηση των μετοχών της μέσω στοχευμένης επαναγοράς μετοχών και την παράλληλη ολοκλήρωση διαγωνιστικής διαδικασίας. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε στην τιμή των 1,8 ευρώ ανά μετοχή, που συμπεριελάμβανε premium της τάξης του 18,4% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος πριν την έναρξη της ανταγωνιστικής διαδικασίας και 27,3% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σύμφωνα με πηγές του ΤΧΣ με τη νέα εξαιρετικά επιτυχημένη διάθεση ποσοστού 10% των μετοχών της Εθνικής, το Ταμείο ολοκληρώνει με απόλυτη επιτυχία τον κύκλο αποεπένδυσης του από τις συστημικές τράπεζες και μάλιστα ένα τουλάχιστον χρόνο από την καταληκτική ημερομηνία που προέβλεπε ο νόμος του. Η ολοκλήρωση του προγράμματος αποεπένδυσης από το ΤΧΣ σηματοδοτεί την έναρξη του νέου κεφαλαίου στο οποίο εισέρχεται ο τραπεζικός τομέας της χώρας, αφήνοντας πλέον οριστικά πίσω του την αστάθεια και την αβεβαιότητα της προηγούμενης δεκαετίας και όντας θωρακισμένος κεφαλαιακά, εύρωστος και ανταγωνιστικός, με ισχυρές προοπτικές επενδυσιμότητας και ανάπτυξης είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε όλες τις μελλοντικές προκλήσεις και να διαδραματίσει ουσιαστικό του ρόλο στήριξης της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.

Να σημειωθεί ότι το δημόσιο ελέγχει πλέον το 8,39% της Εθνικής τράπεζας και η συμμετοχή αυτή θα περάσει από τα τέλη του χρόνου στο Υπερταμείο, καθώς το ΤΧΣ καταργείται ένα χρόνο πριν την καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης από τις τράπεζες, που με βάση το νόμο έχει οριστεί το τέλος του 2025. Σε ότι το ποσοστό που εξακολουθεί να ελέγχει το δημόσιο στην Εθνική τράπεζα, υπάρχει δέσμευση ότι αυτό δεν θα μεταβιβαστεί για 12 μήνες από σήμερα. Το δημόσιο ελέγχει επίσης το 72,5% της Attica Bank, το οποίο αναμένεται να μειωθεί κοντά στο 35% μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την έκδοση warrants.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments