Policy Briefs

Ενρίκο Λέτα: Η Ευρώπη γίνεται μια οικονομική αποικία των ΗΠΑ

Ενρίκο Λέτα: Η Ευρώπη γίνεται μια οικονομική αποικία των ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Enrico Letta, ο έλεγχος των Ηνωμένων Πολιτειών στα τραπεζικά δεδομένα των ευρωπαίων πολιτών και η κυριαρχία τους στα παγκόσμια συστήματα πληρωμών είναι σημάδια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μετατρέπεται σταδιακά σε «οικονομική αποικία» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Enrico Letta, ο έλεγχος των Ηνωμένων Πολιτειών στα τραπεζικά δεδομένα των ευρωπαίων πολιτών και η κυριαρχία τους στα παγκόσμια συστήματα πληρωμών είναι σημάδια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μετατρέπεται σταδιακά σε «οικονομική αποικία» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Enrico Letta, του οποίου η πρόσφατη έκθεση για την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά αναμένεται να επηρεάσει έντονα την πολιτική συζήτηση της ΕΕ κατά τη νομοθετική περίοδο 2024-2029, προειδοποίησε επίσης ότι η άρνηση των κρατών μελών να εγκαταλείψουν τον έλεγχο των εθνικών τραπεζικών τομέων τους για να προωθήσουν μια διασυνοριακή ευρωπαϊκή αγορά κινδύνευε να επιδεινώσει την οικονομική υποταγή της Ευρώπης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Νομίζω ότι σταδιακά γινόμαστε αποικία από οικονομική άποψη », δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το think tank Bruegel , το οποίο ειδικεύεται στις πολιτικές της ΕΕ.

«Αυτό που μου φαίνεται παράξενο είναι ότι σε όλα τα κράτη μέλη [της ΕΕ] υπάρχει αγώνας αγώνα για να υψωθεί η εθνική μας σημαία. [Αλλά αυτό ισοδυναμεί με] να υψώνουμε τη δική μας σημαία ως αποικίες», πρόσθεσε.

«Έτσι πρέπει να εργαστούμε στο πλευρό μας και να αφήσουμε το καθεστώς αποικίας, για παράδειγμα, του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να κάνουμε [περισσότερη] ενοποίηση. »

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχούν στην αγορά πληρωμών και χρηματοοικονομικών δεδομένων Ο Ιταλός πολιτικός, ο οποίος σήμερα προεδρεύει στο Ινστιτούτο Jacques Delors στο Παρίσι, τόνισε το γεγονός ότι οι ψηφιακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές πραγματοποιούνται επί του παρόντος σχεδόν αποκλειστικά μέσω αμερικανικών πλατφορμών, είτε πραγματοποιούνται μεταξύ ευρωπαϊκών είτε αμερικανικών κομμάτων.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο έλεγχος των συστημάτων ψηφιακών πληρωμών από αμερικανικές εταιρείες τους επιτρέπει όχι μόνο να χρεώνουν υψηλές χρεώσεις για την επεξεργασία συναλλαγών που πραγματοποιούνται στην ΕΕ, αλλά και να οικειοποιούνται τα προσωπικά δεδομένα των ευρωπαίων πολιτών, εξήγησε ο Enrico Letta.

«Οι αμερικανικές πλατφόρμες που βασίζονται σε δεδομένα κατέχουν όλα τα δεδομένα μας και είμαστε αποικία για αυτές », είπε.

Η έκθεση του Enrico Letta για την ενιαία αγορά της ΕΕ, που ανατέθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής και δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, καλεί τους ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής να υποστηρίξουν μια ευρωπαϊκή αγορά για τον χρηματοπιστωτικό τομέα — έναν από τους βασικούς κλάδους που δεν αντιμετωπίστηκε κατά τη δημιουργία της ενιαίας αγοράς τη δεκαετία του 1990, με τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια. Ο Enrico Letta πρότεινε ιδίως τη συγκέντρωση της χρηματοπιστωτικής εποπτείας και την εναρμόνιση των φορολογικών καθεστώτων και των καθεστώτων αφερεγγυότητας.

Τα σχόλια του Enrico Letta την Τετάρτη έρχονται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τη φθίνουσα ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως περιγράφεται στην έκθεση ανταγωνιστικότητας του Mario στην ΕΕ, η οποία επίσης ανατέθηκε από την Ursula von der Leyen και δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο.

Σε παρόμοιο τρόπο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει επανειλημμένα αναφέρει τον περασμένο χρόνο ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει «υποτέλεια» των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω της αδυναμίας της να απομακρυνθεί από την πολιτική της Ουάσιγκτον προς την Ταϊβάν, ένα αυτόνομο νησί που η Κίνα θεωρεί μέρος. της επικράτειάς του.

Επιπλέον, ορισμένοι αναλυτές ισχυρίστηκαν πρόσφατα ότι η πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα ενίσχυε επίσης την υπόθεση για τον τερματισμό της υπερβολικής εξάρτησης των κρατών μελών της ΕΕ από τις Ηνωμένες Πολιτείες για θέματα γεωπολιτικής ασφάλειας.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πριν από τη διατλαντική ολοκλήρωση Ο Ενρίκο Λέτα, ωστόσο, τόνισε ότι δεν υπήρχε «τίποτα αντιαμερικανικό» στην ανάλυσή του και στη χρήση του όρου «αποικία» .

Η δική του έκθεση ζητά μια «  διατλαντική ενιαία αγορά  » — η ανάπτυξη της οποίας, γράφει, «δεν είναι χωρίς προκλήσεις», αλλά έχει μια σειρά «δυνητικών οφελών όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την παγκόσμια επιρροή .

Ωστόσο, την Τετάρτη προειδοποίησε ότι η επιδίωξη μιας ενιαίας αγοράς κοινής για την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι δυνατή μόνο εάν τα κράτη μέλη εργαστούν για να ενοποιήσουν τους δικούς τους τραπεζικούς τομείς και, γενικότερα, αποποιηθούν την οικονομική τους κυριαρχία.

Ο Ιταλός ανέφερε επίσης ότι η ανάπτυξη μιας τέτοιας διατλαντικής ενιαίας αγοράς θα γινόταν πολύ πιο δύσκολη εάν ο Ντόναλντ Τραμπ, αντί ο σημερινός αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, εκλεγόταν πρόεδρος τον Νοέμβριο.

«Δεν νομίζω ότι με τον Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν δυνατό να υπάρξει κάποια ενιαία [διατλαντική] αγορά. Νομίζω ότι με την Kamala Harris, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση […] Αλλά φυσικά [μπορούμε] να ανοίξουμε τη συζήτηση μόνο εάν δεν είμαστε πλέον αποικία. »

Ο Ενρίκο Λέτα ανέφερε επίσης την απροθυμία της Γερμανίας να επιτρέψει στην Commerzbank, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, να εξαγοραστεί από την ιταλική τράπεζα UniCredit, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τραπεζικού εθνικισμού μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Υποστήριξε επίσης ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και τα μέσα ενημέρωσης που αποκαλούν την προτεινόμενη συγχώνευση «διασυνοριακή» είναι μια σοβαρή εσφαλμένη ονομασία και αποκαλύπτει λανθάνουσες εθνικιστικές συμπάθειες.

«Σταματήστε να μιλάτε για διασυνοριακές συγχωνεύσεις, γιατί δεν υπάρχουν σύνορα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης », επέμεινε. «Δεν πρόκειται για διασυνοριακή συγχώνευση, γιατί είναι ευρωπαϊκά σύνορα. »

«Πρόκειται για μια διευρωπαϊκή συμφωνία », κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments