Μάριος Θεμιστοκλέους: Οι πιο σύγχρονες θεραπείες στο πρώτο ολοκληρωμένο κέντρο καρκίνου
Πηγή Φωτογραφίας: [370341] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Γεγονός θα είναι σύντομα στη χώρα μας η δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου κέντρου καρκίνου, στο οποίο θα παρέχονται οι πιο πρόσφατες θεραπείες, σύμφωνα με όσα δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Ιδιαίτερα, παραχωρώντας συνέντευξη στην εκπομπή «Σε Διάδραση» του Πρώτου Προγράμματος και την δημοσιογράφο κ. Αρετή Μπίτα, ο υφυπουργός Υγείας τόνισε αρχικά πως «αυτό το εγχείρημα περιλαμβάνει μια διαδρομή του ασθενή-αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον όρο της διαδρομής και ειδικά κυρίως-έχετε πει και την πρόληψη που ισχύει-από τη διάγνωση, τη θεραπεία και ακολούθως μετά τη θεραπεία, έτσι ώστε ο ασθενής να μπορεί να του παρέχονται οι καλύτερες υπηρεσίες, οι πιο καινούργιες και σύγχρονες θεραπείες σε ένα καθοδηγούμενο περιβάλλον».
«Και να το κάνω λίγο πιο διαφορετικό για να το καταλάβετε», έσπευσε να συμπληρώσει ο κ. Θεμιστοκλέους: «Φανταστείτε κάποιον ασθενή που είναι σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της διάγνωσης του καρκίνου, που είναι σοκ για τον ίδιο και την οικογένειά του, να πάει στον πρώτο γιατρό, να κάνει το χειρουργείο και να του πει ξέρεις τώρα πρέπει να πας στον ογκολόγο για να δούμε αν χρειάζεται άλλη θεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Στον Άγιο Σάββα αυτό που κάνουμε- και να το τυποποιήσουμε και σε όλα τα υπόλοιπα κέντρα στη χώρα – είναι ότι ο ασθενής να μπορεί να πηγαίνει από καθοδηγούμενος από γιατρό σε γιατρό, από στάδιο σε στάδιο, έτσι ώστε να μην ψάχνεται ή να πω και ότι κάποιες άλλες φορές ένας καρκινοπαθής χρειάζεται να εξεταστεί από μία άλλη ειδικότητα, να μην την ψάχνει ο ίδιος σε έναν χώρο που όλοι αυτοί που θα πρέπει να είναι στη θεραπεία του καρκίνου, δεν είναι μόνο γιατροί, είναι και άλλες ειδικότητες, έχουν και υποστηρικτικές θεραπείες, ψυχολόγοι, ακόμη και διατροφολόγοι να μπορούν σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια του ασθενούς να τα βρίσκει μπροστά του, να τον καθοδηγούμε σε αυτό έτσι ώστε να μην ταλαιπωρείται».
Όπως συμπλήρωσε ο υφυπουργός Υγείας, «θα υπάρχουν λοιπόν, τα συμβούλια, η πολυσυλλεκτική αντιμετώπιση του ασθενούς που αυτό σημαίνει, πρώτον σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι εξατομικεύουμε την αντιμετώπιση γιατί δεν είναι μόνο θεραπεία, είναι αντιμετώπιση και εξατομικεύουμε σε κάθε ένα. Ακόμη και οι ιατρικές θεραπείες, πλέον φτάνουν σε αυτό το επίπεδο της εξατομίκευσης, αλλά βλέπουμε τον ασθενή και όχι την ασθένεια. Είναι πολύ διαφορετικό να αντιμετωπίζουμε όχι, παραδείγματος χάριν, τον καρκίνο του τραχήλου, αλλά πχ την Μαρία, αν μου επιτρέπετε να χρησιμοποιήσω ένα όνομα που έχει αυτό τον καρκίνο. Άρα, εξατομικευμένη θεραπεία. Και έχουμε τις ομάδες οι οποίες συνεργάζονται, συζητούν για τον ασθενή έτσι ώστε να μπορέσουν να του δώσουν ό, τι καλύτερο στη θεραπεία και να τον υποστηρίξουν σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια».
Ερωτηθείς, στη συνέχεια σχετικά με το τι σημαίνει το να έχουμε το πρώτο ολοκληρωμένο κέντρο καρκίνου μέσα στον «Άγιο Σάββα» υπογράμμισε «σημαίνει πως μπαίνουμε σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που συνεργάζονται όλες οι χώρες και για να φτάσουμε στον Άγιο Σάββα να το κάνουμε αυτό και να μιλάμε για τη διαπίστευση που θα έχουμε τον Ιούνιο, γνωρίζουμε τι θα πρέπει να κάνουμε και να εφαρμόσουμε και σε άλλα κέντρα στη χώρα μας και κυρίως στην περιφέρεια, έτσι ώστε να μειώσουμε αυτή την ταλαιπωρία των ασθενών. Είναι πολύ σημαντικό και για το σύστημα υγείας, γιατί πλέον παίζει να το πω με άλλους όρους, τη μεγάλη κατηγορία, με ποδοσφαιρικούς όρους είναι σαν να παίζουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ, στην αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών και με αυτό θα το προτυποποιήσουμε, έτσι ώστε να μεταφερθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Μιλάμε λοιπόν, για νέα πρωτόκολλα όσον αφορά στη συνολική ολιστική αντιμετώπιση του καρκινοπαθή. Όπως στο ιατρικό κομμάτι, το χειρουργικό, είμαστε ήδη στην πρώτη γραμμή, αλλά πλέον μιλάμε για μια ολιστική και εξατομικευμένη θεραπεία στους ασθενείς».
Αναφορικά, τέλος, με το θέμα που αφορά τη μείωση των αναμονών, δεν παρέλειψε να τονίσει πως «οι αναμονές στη χώρα μας είναι για χειρουργική αντιμετώπιση ογκολογικών ασθενών, δεν έχουμε αναμονή, όπως ούτε για χημειοθεραπεία, δεν έχουμε αναμονή. Υπάρχει όμως, ένα θέμα στις ακτινοθεραπείες το οποίο έχουμε καταφέρει να το περιορίσουμε πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια με την προσθήκη νέων ακτινών-θεραπευτικών μηχανημάτων και με τη δυνατότητα που έχουμε δώσει στους ασθενείς να αντιμετωπίζονται στον ιδιωτικό τομέα χωρίς επιβάρυνση όπως επίσης έχουμε καταφέρει να μειώσει τον χρόνο στις πολύ δύσκολες περιπτώσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να βρει κάποιος πρόσβαση στην ακτινοθεραπεία σε πολύ λίγες μέρες. Είναι στους δύο μήνες. Σας δίνω και τα στοιχεία που είναι εντός του ευρωπαϊκού στόχου που είναι αποδεκτός, αλλά υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο με την προσθήκη άλλων θεραπευτικών μηχανημάτων. Έχουμε δημιουργία καινούργιου ογκολογικού κέντρου στη Λαμία που θα έχει δύο ακτίνων-θεραπευτικά μηχανήματα. Έχουμε στο Σωτηρία εξίσου με δύο ακτίνων-θεραπευτικά μηχανήματα και με την προσθήκη ακτίνων θεραπευτικών μηχανημάτων σε άλλα νοσοκομεία πιστεύουμε ότι σε δύο περίπου χρόνια από σήμερα θα είμαστε σε πολύ καλούς χρόνους αναμονής και στην ακτινοθεραπεία, από τις καλύτερες σχεδόν, θα είμαστε στο μέσο όρο και λίγο καλύτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε ο υφυπουργός Υγείας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας