Πολιτική

Μάριος Θεμιστοκλέους: Σήμερα το ΕΣΥ έχει το περισσότερο προσωπικό από την ίδρυσή του

Μάριος Θεμιστοκλέους: Σήμερα το ΕΣΥ έχει το περισσότερο προσωπικό από την ίδρυσή του

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)

Δημιουργήσαμε ένα πολύ ευνοϊκότερο πλαίσιο για τους γιατρούς

«Τα ράντζα δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση τη δημόσια εικόνα των νοσοκομείων του ΕΣΥ», τόνισε προ ολίγου ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και τους δημοσιογράφους κ. κ. Γ. Παγάνη και Α. Γιάμαλη, ο υφυπουργός Υγείας επισήμανε, σε έναν πρώτο χρόνο, πως «τα προβλήματα δεν αποτελούν τη γενική εικόνα του ΕΣΥ. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, που ακολουθούμε με βάση τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Ράντζα υπάρχουν σε ελάχιστα νοσοκομεία. Στο Αττικόν, στο Γεννηματάς, στο Λαϊκό. Και τα ράντζα στο Αττικόν δεν είναι γενική εικόνα. Στα 146 νοσοκομεία της χώρας, ράντζα υπάρχουν στο Αττικόν, από την ίδρυσή του. Και ως προς τις ελλείψεις σε προσωπικό, σήμερα το ΕΣΥ έχει το περισσότερο προσωπικό που είχε ποτέ. Γράφτηκε πως προσπαθούμε να επιβάλουμε ομερτά. Αν είχαμε ομερτά, δεν θα απαντούσαμε με συγκεκριμένα στοιχεία.

Για τις ελλείψεις σε προσωπικό, έχουμε αυξήσει το προσωπικό κατά 10% σε όλες τις κατηγορίες. Υπάρχουν νοσοκομεία που φτάνουν να έχουν εκατοντάδες γιατρούς σε σχέση με περισσότερα χρόνια. Πρόβλημα αντιμετωπίζουμε σε νοσοκομεία της περιφέρειας και ιδίως σε ορισμένες ιατρικές ειδικότητες. Αναφέρομαι κυρίως σε παθολόγους, ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές. Η έλλειψη παθολόγων είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Το ίδιο πρόβλημα, σημειώνω, αντιμετωπίζει και η Αμερική».

Αναφερόμενος, εν συνεχεία, στην υψηλή ιδιωτική δαπάνη για την υγεία στην Ελλάδα, ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους είπε πως «η ιδιωτική δαπάνη κυμαινόταν από την ίδρυση του ΕΣΥ στο 35 – 36%. Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης. Σήμερα, έχουμε καταφέρει να έχουμε μικρότερη ιδιωτική δαπάνη στην υγεία. Οι ιδιωτικές δαπάνες είναι εγγενές συστατικό του ΕΣΥ, από τη στιγμή που δημιουργήθηκε. Και για να μειωθεί η ιδιωτική δαπάνη, πρέπει να αυξηθεί η δημόσια δαπάνη στην υγεία. Όμως, πρέπει να λέμε από πού θα βρεθούν τα χρήματα για την υγεία. Για παράδειγμα, μπορεί να πει κάποιος να μηδενίσουμε τη φαρμακευτική συμμετοχή και από αυτό να κερδίσουμε 700 εκατομμύρια ευρώ. Ή κάποιος άλλος μπορεί να πει ότι τα χρήματα θα βρεθούν από τη μείωση των αμυντικών και στρατιωτικών δαπανών. Το σίγουρο όμως είναι ότι πρέπει να λέμε από πού θα βρεθούν τα χρήματα για τη χρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία.

Ωστόσο, έχουμε επιτύχει ορισμένα σημαντικούς στόχους στην υγεία. Έχουμε άνοιγμα στο ιδιωτικό έργο, έχουμε απογευματινά χειρουργεία, έχουμε αύξηση του επιδόματος στις άγονες περιοχές, που ο παθολόγος θα παίρνει επιπλέον 600 ευρώ το μήνα και οι ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών φορέων εκφράζουν ικανοποίηση, εκτός από ορισμένα συνδικαλιστικά σωματεία. έχουμε αυτοτελή φορολόγηση. Έτσι ο γιατρός έχει ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο για να επιλέξει το ΕΣΥ. Για παράδειγμα, το Νοσοκομείο της Κω είναι μια δύσκολη επιλογή για τον γιατρό. Με βάση το νέο πλαίσιο, που επιτρέπει την παροχή ιδιωτικού έργου, οι γιατροί έχουν πολύ ισχυρό κίνητρο να επανέλθουν στα νοσοκομεία. Στα κεντρικά νοσοκομεία της χώρας τα προβλήματα είναι πολύ λιγότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας», κατέληξε ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments