Πολιτική

Μάριος Θεμιστοκλέους: Τον Νοέμβριο ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία [vid,pics]

Μάριος Θεμιστοκλέους: Τον Νοέμβριο ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία [vid,pics]

Πηγή Φωτογραφίας: (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Εξαπλασιάσαμε τις αποδοχές των ιατρών στις άγονες περιοχές

Μέσα στον επόμενο μήνα αρχίζουν να πραγματοποιούνται τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, σημείωσε ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ακριβέστερα, παραχωρώντας συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση και τους δημοσιογράφους κ. Γιάννη Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ, ο υφυπουργός Εργασίας επισήμανε, σε σχέση με τη δημιουργία του πρώτου ογκολογικού κέντρου του καρκίνου στον Άγιο Σάββα, ότι «κάναμε focus στη θεραπεία των ογκολογικών ασθενών. Στη χώρα μας έχουμε πολύ καλή αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών. Δεν έχουμε αναμονή για χημειοθεραπεία, δεν έχουμε αναμονή για χειρουργεία. Με το πρώτο ογκολογικό κέντρο κατά του καρκίνου ο ασθενής θα καθοδηγείται σε όλα τα στάδια. Για παράδειγμα, δεν θα λέμε στον ασθενή ότι χρειάζεται ακτινοθεραπεία και θα πρέπει να βρει μόνος του το ραντεβού. Όλη αυτή η διαδρομή, από τη διάγνωση και μετά, θα αλλάξει στη χώρα μας. Θα είναι ένα ολοκληρωμένο κέντρο κατά του καρκίνου και θα αποτελέσει την πυξίδα και για τα άλλα ολοκληρωμένα κέντρα που θα δημιουργηθούν».

Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με το αν χρειάζονται και άλλα ολοκληρωμένα κέντρα κατά του καρκίνου στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Υγείας είπε πως «χρειάζονται και άλλα ολοκληρωμένα κέντρα κατά του καρκίνου. Μειώσαμε το χρόνο αναμονής για την ακτινοθεραπεία. Προστίθενται επτά πρόσθετα μηχανήματα για την ακτινοθεραπεία. Οι ασθενείς αυτοί είναι πολύ ταλαιπωρημένοι. Πρόκειται για ένα σοκ στη ζωή τους και στους συγγενείς τους».

Αναφορικά με την αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, υποστηρίχθηκε ότι «οι αλλαγές που κάνουμε είναι σαν να προσπαθούμε να κάνουμε αλλαγές σε ένα αυτοκίνητο, που τρέχει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Θα αρχίσουμε να χτίζουμε αλλαγές πάνω στο υπάρχον σύστημα. Σε ένα περίπου χρόνου θα φτάσουμε σε μια σημαντική αλλαγή στις αναμονές στις εφημερίες. Αυτή τη στιγμή, ανακαινίζουμε τα ΤΕΠ. Αυτή η ανακαίνιση θα δυσκολέψει αναπόφευκτα τη μετάβαση στο νέο σύστημα, αλλά θα έχουμε καινούργιους κτιριακά χώρους σε ένα χρόνο από σήμερα. Συγκεκριμένα, θα έχουμε κάποιες αλλαγές στις ομάδες που εφημερεύουν. Επίσης, θα έχουμε 500 νέους τραυματιοφορείς στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Ακόμη, θα υπάρξει ένα ψηφιακό σύστημα που θα επιτρέψει και στους γιατρούς και σε εμάς να παίρνουμε πληροφορία, έτσι ώστε να μπορούμε να συντονίζουμε την εφημερία. Ο χρόνος αναμονής είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί ακριβώς. Για παράδειγμα, ένα επείγον περιστατικό μπορεί να έχει μηδέν αναμονή. Έχουμε το λεγόμενο triast και ο ασθενής που χαρακτηρίζεται με βάση το επείγον του περιστατικού».

Ερωτηθείς, εν συνεχεία, για τα απογευματινά χειρουργεία, ο κύριος Θεμιστοκλέους απάντησε πως «τα αποτελέσματα ξεπερνούν τους στόχους μας. Συμμετέχουν 50 νοσοκομεία. Και το σύστημα έχει ενημερωθεί επιχειρησιακά, για να μπορούμε να ξεκινήσουμε τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Θα ξεκινήσουν πιθανότατα το Νοέμβριο. Μιλάμε για περίπου 30.000 – 40.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Τα χρήματα προέρχονται από την Ε.Ε. Το παλαιότερο περιστατικό θα χειρουργηθεί πρώτο. Όποιος χειρουργός θέλει θα συμμετάσχει. Καταφέραμε να αυξήσουμε τα χειρουργεία φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, έχουμε περισσότερες νοσηλείες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά δείχνουν πως το ΕΣΥ έχει να παρουσιάσει ένα πολύ μεγάλο έργο, παρά τα όσα λέγονται».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους γιατρούς σε άγονες περιοχές, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως «τις επόμενες μέρες θα βγάλουμε τις προκηρύξεις για τις θέσεις ιατρών στις άγονες περιοχές. Πλέον, έχουμε εξαπλασιασμό στα λεφτά σε κάποιες ειδικότητες, αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών και δυνατότητα ιδιωτικού έργου. Έχει αλλάξει όλο το πλαίσιο, το πώς είναι συνθήκες σε σχέση με το πώς ήταν οι συνθήκες πριν από ένα χρόνο.

Ως προς τις ελλείψεις σε προσωπικό, το ΕΣΥ έχει το περισσότερο προσωπικό από την ίδρυσή του. Έχουμε αύξηση του ιατρικού προσωπικού κατά 10%. Έχουμε μια πολύ σημαντική και ισχυρή ενδυνάμωση του ΕΣΥ. 100 περισσότερους αναισθησιολόγους τα τελευταία χρόνια, ενώ αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τους παθολόγους, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην Ευρώπη και στην Αμερική».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments