Πολιτική

ΝΔ: Street party στη Ρηγίλλης χωρίς Καραμανλή και Σαμαρά

ΝΔ: Street party στη Ρηγίλλης χωρίς Καραμανλή και Σαμαρά

Πηγή Φωτογραφίας: [352567] 14ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. / 1η ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Με σύνθημα "Πάμε Ρηγίλλης"

Στην οδό Ρηγίλλης, αριθμός 18, όπου για σχεδόν 40 χρόνια χτυπούσε η καρδιά της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, οι νεοδημοκράτες επιστρέφουν απόψε για να γιορτάσουν τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος που έχει διαμορφώσει τις πολιτικές εξελίξεις από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Με μια γιορτή μπροστά από την εμβληματική έδρα του κόμματος, που ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1974 από τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο σημερινός πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα απευθύνει χαιρετισμό στα στελέχη και τους φίλους του κόμματος, σε μια εκδήλωση με καθαρά πανηγυρικό και εορταστικό χαρακτήρα.

Η εκδήλωση δεν θα έχει διαχωρισμούς μεταξύ επισήμων και μη, καθώς στην αποψινή γιορτή, που προωθήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με το σύνθημα «Πάμε Ρηγίλλης», όλοι όσοι έχουν σηκώσει τη «γαλάζια» σημαία και έχουν αγωνιστεί για την παράταξη θα συγκεντρωθούν σε ένα μεγάλο αντάμωμα – παλαιοί και νέοι – για να θυμηθούν ιστορίες από την πολιτική πορεία μισού αιώνα της ΝΔ. Στον δρόμο μπροστά από τα ιστορικά πρώτα γραφεία της ΝΔ θα προβληθεί βίντεο με σημαντικές στιγμές της παράταξης, ενώ θα στηθούν καντίνες με ποτά και αναψυκτικά. Άλλωστε, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω, όταν τα στελέχη όλων των γενεών της ΝΔ θα βρίσκονται μπροστά από το κτίριο εντός του οποίου γράφτηκε η ιστορία της συντηρητικής και φιλελεύθερης παράταξης.

Αν οι τοίχοι του διατηρητέου ακινήτου των 775 τ.μ. μπορούσαν να μιλήσουν, θα διηγούνταν τις πιο συναρπαστικές ιστορίες. Από τις νίκες και τις ήττες μέχρι το μυθιστορηματικό παρασκήνιο των εκλογών των προεδρικών υποψηφίων της ΝΔ, καθώς και ατάκες που έχουν μείνει αξέχαστες από κορυφαίους πολιτικούς.

Η ιστορία αυτή έχει περάσει το κατώφλι της σιδερένιας πόρτας του νεοκλασικού, με συγκρούσεις που άφησαν το στίγμα τους, αλλά και αποφάσεις που καθόρισαν ανεξίτηλα την πολιτική σκηνή της χώρας. Εκεί, ο τότε πρόεδρος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πληροφορήθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα υποστήριζε τον Χρήστο Σαρτζετάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντί του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στο ίδιο μέρος, συναντήθηκαν ο τότε πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, ο επίτιμος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Τζαννής Τζαννετάκης, ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης και ο πρέσβης Πέτρος Μολυβιάτης, προκειμένου να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις.

Τα ιστορικά γραφεία της Ρηγίλλης εγκαινιάστηκαν στις 11 Ιουλίου 1975. Πριν από αυτό, στον ίδιο χώρο στεγαζόταν η Βασιλική Χωροφυλακή τη δεκαετία του 1960, ενώ κατά τη διάρκεια της χούντας το κτίριο χρησιμοποιήθηκε από την πρεσβεία της Αιγύπτου. Μετά την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποδέχθηκε την πρόταση του γενικού διευθυντή της ΝΔ, Τιμολέοντα Λούη, να μετατραπεί το ακίνητο σε στρατηγείο της νεοϊδρυθείσας παράταξης, αν και την ίδια περίοδο υπήρξε ενδιαφέρον και από την πρεσβεία της Βραζιλίας. Στην είσοδο του κτιρίου υπήρχε ένας κόκκινος διάδρομος, ενώ αριστερά βρισκόταν η αίθουσα συνεδριάσεων.

Η «Αίθουσα Κήπου», που βρισκόταν στην αυλή του κτιρίου, ήταν εντυπωσιακή, με μαρμάρινα τζάκια αριστερά και ένα μεγάλο τραπέζι. Σε αυτήν διεξήχθησαν οι περισσότερες προεδρικές εκλογές: Στις 9 Δεκεμβρίου 1981, ο Ευάγγελος Αβέρωφ ανέλαβε την ηγεσία της παράταξης, κερδίζοντας τον Κωστή Στεφανόπουλο. Στις 1 Σεπτεμβρίου 1984, την προεδρία ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, συγκεντρώνοντας 70 ψήφους έναντι 40 του Κωστή Στεφανόπουλου. Το 1993, τη θέση του προέδρου κατέλαβε ο Μιλτιάδης Έβερτ.

Ένδοξες στιγμές εκτυλίσσονταν στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, όπου βρισκόταν το γραφείο του προέδρου, με τους εκάστοτε αρχηγούς να χαιρετούν τους συγκεντρωμένους υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας. Μια ανεξίτηλη εικόνα στη μνήμη είναι αυτή του Κώστα Καραμανλή με τη σύζυγό του, Νατάσα Παζαΐτη, στις 7 Μαρτίου 2004, όταν οι ΟΝΝΕΔίτες φώναζαν «πάρτι, πάρτι, στις 7 του Μάρτη» και «να τος, να τος ο πρωθυπουργός», γιορτάζοντας τη θριαμβευτική νίκη της ΝΔ απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Ο μοναδικός αρχηγός που δεν φωτογραφήθηκε στο εμβληματικό μπαλκόνι μετά την εσωκομματική του νίκη απέναντι στη Ντόρα Μπακογιάννη ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία στη Ρηγίλλης, ανέβηκε τα «27 σκαλοπάτια της εξουσίας», αλλά βρήκε το γραφείο του προέδρου κλειδωμένο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments