Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Το διακύβευμα της Κυριακής

ΠΑΣΟΚ: Το διακύβευμα της Κυριακής

Πηγή Φωτογραφίας: [371830] ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Κ.Π.Ε. ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Την Κυριακή θα μας είναι γνωστό το δίδυμο της τελικής αναμέτρησης

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στον πρώτο γύρο της εκλογής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή, δεν θα γνωρίζουμε ποιο πρόσωπο θα αναλάβει την προεδρία του κόμματος μέχρι το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου. Θα έχουμε μόνο πληροφορίες για το δίδυμο που θα προκριθεί στον δεύτερο γύρο και θα μπορούμε να κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις σχετικά με τη δυναμική που θα αναπτυχθεί, ανάλογα με τη διαφορά που θα τους χωρίζει και την κατάταξη των υπόλοιπων υποψηφίων.

Αυτή την Κυριακή, θα προκύψουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τη διαδικασία των εκλογών.

Εάν οι προσδοκίες των υποψηφίων για την προσέλευση περισσότερων από 300.000 πολιτών στις κάλπες επιβεβαιωθούν, αυτό θα αποτελέσει μια ισχυρή επίδειξη δύναμης του ΠΑΣΟΚ και θα επιβεβαιώσει πρακτικά τη σταθερή του θέση στη δεύτερη θέση, την οποία ήδη κατέχει στις δημοσκοπήσεις.

Εάν παρατηρηθεί ότι, εκτός από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, συμμετέχουν και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων, κυρίως της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα είναι δυνατές οι προβλέψεις σχετικά με τις πιθανές μετακινήσεις ψηφοφόρων στην επόμενη περίοδο και, κατά συνέπεια, για τις δυνατότητες ενίσχυσης του κόμματος στο άμεσο μέλλον.

Αν το αποτέλεσμα δεν προκαλέσει εκπλήξεις, η εμπιστοσύνη στις εταιρείες δημοσκοπήσεων θα ενισχυθεί και οι μετρήσεις τους θα λαμβάνονται πιο σοβαρά στο μέλλον. Αν, αντίθετα, οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν λανθασμένες, τότε θα προκληθεί αμφισβήτηση και θα ενισχυθεί ο αντισυστημισμός.

Οι νικητές του πρώτου γύρου θα έχουν αναγνωριστεί για το πολιτικό τους στίγμα, την προσωπικότητά τους και την καμπάνια που διεξήγαγαν. Οι ερμηνείες που θα προκύψουν θα είναι σημαντικές, καθώς θα αντικατοπτρίζουν τις πολιτικές αναζητήσεις των πολιτών, οι οποίοι κυμαίνονται από το κέντρο έως την ανανεωτική αριστερά.

Αντίστοιχα, τυχόν αποτυχίες υποψηφίων θα μπορούν να ερμηνευτούν με βάση τα πολιτικά μηνύματα και τις επικοινωνιακές στρατηγικές που χρησιμοποιήθηκαν. Η ανάλυση των λαθών θα είναι χρήσιμη για όλους όσοι ενδιαφέρονται για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ανάλογα με τις δηλώσεις που θα γίνουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα αποκαλυφθεί η σταθερότητα της ενότητας του κόμματος την επόμενη ημέρα της εκλογής νέας ηγεσίας. Ενδεχομένως, θα διαφανεί και η δυνατότητα σχηματισμού συμμαχιών ενόψει του δεύτερου γύρου.

Οι αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους, κυρίως της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, θα αποκαλύψουν τα υποκείμενα ρεύματα που θα αρχίσουν να αναπτύσσονται στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα. Θα φανεί, δηλαδή, πώς θα προσεγγίζουν το ΠΑΣΟΚ, είτε ως αντίπαλο είτε ως πιθανό κυβερνητικό εταίρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments