Διεθνή

Το Ιράν κορυφώνει την προετοιμασία του ενόψει της ισραηλινής επίθεσης

Το Ιράν κορυφώνει την προετοιμασία του ενόψει της ισραηλινής επίθεσης

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, protothema.gr

Μεγαλώνει η αγωνία της Τεχεράνης για την απάντηση του Τελ Αβίβ

Το Ιράν βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής. Καθώς οι μέρες περνούν, η ανησυχία για το πότε και κυρίως για το πού θα χτυπήσει το Ισραήλ αυξάνεται συνεχώς. Η ισλαμική δημοκρατία προετοιμάζεται εντατικά σε όλα τα επίπεδα, με στόχο να περιορίσει τις απώλειές της και να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία που θεωρεί πιο πολύτιμα, γνωρίζοντας ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να εκπληρώσει την απειλή του να «πληρώσει» για την «βροχή» των βαλλιστικών πυραύλων που έχει εκτοξεύσει. Ωστόσο, το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: κανείς δεν γνωρίζει πώς, πού και πότε θα συμβεί αυτό. Πώς λοιπόν προετοιμάζεται το Ιράν;

Όπως παρατηρεί το “Πρώτο Θέμα”, σε διπλωματικό επίπεδο, επικρατεί αναστάτωση. Σύμφωνα με τους New York Times, το Ιράν έχει ζητήσει από τη Ρωσία να προσφέρει βοήθεια στον τομέα της έγκαιρης προειδοποίησης. Συγκεκριμένα, ζητά την παροχή κρίσιμων πληροφοριών από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους που διαθέτει. Σε αυτή την περίπτωση, οι ρωσικοί δορυφόροι θα μπορούσαν να ενημερώσουν την εναέρια άμυνα του Ιράν για την εκκίνηση μιας επίθεσης -όπως η εκτόξευση πυραύλων ή η απογείωση μαχητικών- και να καθοδηγήσουν τα συστήματα αεράμυνας στην εκτόξευση αντίμετρων.

Η κυβέρνηση Πούτιν διατηρεί στενές επαφές με την κυβέρνηση Νετανιάχου, κάτι που επιβεβαιώνεται από την επικοινωνία που υπήρξε με στόχο την αποτροπή της ιρανικής επίθεσης στις 1 Οκτωβρίου. Ωστόσο, αναλυτές και διπλωμάτες συμφωνούν ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να αρνηθεί βοήθεια στο Ιράν». Επιπλέον, οι διαρροές από Ιρανούς διπλωμάτες, οι οποίοι δηλώνουν ότι η Τεχεράνη έχει διαβεβαιώσει τη Μόσχα ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενισχύουν την αδυναμία της Ρωσίας να απορρίψει το αίτημα για υποστήριξη στην αεράμυνα.

Εν τω μεταξύ, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις και τα συστήματα αεράμυνας βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, και η αναμενόμενη ισραηλινή επίθεση αναμένεται να αποκαλύψει ποια προηγμένα συστήματα αεράμυνας και ραντάρ έχει παραλάβει η Τεχεράνη τον περασμένο Αύγουστο. Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει τότε την έναρξη της παραλαβής αυτών των συστημάτων, αλλά παραμένει αβέβαιο αν μεταξύ τους περιλαμβάνονται και οι S-400.

Είναι γεγονός ότι οι πιο «ευαίσθητοι» και πιθανοί στόχοι του Ιράν, όπως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις και οι εγκαταστάσεις παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου, έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενέι, μπορεί να εμφανίστηκε δημοσίως κρατώντας ένα τουφέκι για να δείξει ότι δεν φοβάται το Ισραήλ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολος στόχος για τη χώρα αυτή. Είναι γνωστό ότι το Ισραήλ έχει προσαρμόσει την τακτική του, σχεδιάζοντας χτυπήματα ακριβείας για την εξουδετέρωση των ηγετών των αντιπάλων του (όπως έχει πράξει με τη Χαμάς). Μάλιστα, εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, έχει γίνει γνωστό ότι ο Χαμενέι έχει μεταφερθεί σε «ασφαλή τοποθεσία».

Το «πάθημα» της Χεζμπολάχ, που υπέστη σοβαρό πλήγμα από τις εκρήξεις των παγιδευμένων βομβητών και ασυρμάτων της, αποτέλεσε μάθημα για το Ιράν. Μετά το περιστατικό αυτό, το Ιράν καθοδήγησε τα ηγετικά του στελέχη σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο να σταματήσουν τη χρήση βομβητών και ασυρμάτων, καθώς και να απομακρύνουν ηλεκτρικές συσκευές (όπως κινητά τηλέφωνα) που θα μπορούσαν να είναι παγιδευμένες.

Επιπλέον, σύμφωνα με διαρροές, ζήτησαν τη βοήθεια των ρωσικών και κινεζικών μυστικών υπηρεσιών για τον έλεγχο των συσκευών που ενδέχεται να έχουν παγιδευτεί με εκρηκτικά από τη Μοσάντ. Ωστόσο, από τους εκτενείς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, δεν έχει βρεθεί κάτι αξιοποιήσιμο μέχρι στιγμής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments