Nέα της αγοράς

Έσπασαν τα κοντέρ οι εισηγμένες: Ρεκόρ κερδών 18 ετών το α’ εξάμηνο

Έσπασαν τα κοντέρ οι εισηγμένες: Ρεκόρ κερδών 18 ετών το α’ εξάμηνο

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, businessdaily.gr

Τι δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών: αναλυτικός πίνακας. Εξαιρετικές επιδόσεις σε όλα τα μεγέθη και δείκτες. Καθαρά κέρδη 5,84 δισ. με ισχυρή ώθηση από την αύξηση 27% για τις τράπεζες.

Ένα εξαιρετικό πρώτο εξάμηνο είχαν αυτή τη χρονιά οι 117 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες, καθώς σε ένα περιβάλλον αρκετά ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης συνέχισαν να βελτιώνουν την αποδοτικότητά τους και πέτυχαν ρεκόρ 18 ετών στην κερδοφορία. Τα καθαρά κέρδη προσέγγισαν τα 6 δισ. ευρώ περιλαμβανομένων των επτά εισηγμένων τραπεζών (υπολογίζεται και η Τρ. Κύπρου), ή 3,21 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών (βλ. πίνακα), οι εισηγμένες κατάφεραν να κινηθούν υψηλότερα από τα πολύ υψηλά επίπεδα θεμελιωδών μεγεθών που είχαν καταγραφεί στα αντίστοιχα πρώτα εξάμηνα των ετών 2023 και 2022. Κινητήρια δύναμη στην αύξηση της συνολικής κερδοφορίας ήταν οι τράπεζες, που πέτυχαν πολύ υψηλές επιδόσεις, ευνοούμενες από το περιβάλλον των αυξημένων σε επίπεδο ρεκόρ ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Όπως σημειώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, «το 1ο εξάμηνο του 2024 σηματοδοτεί ένα έτος ορόσημο για τις εισηγμένες εταιρείες, που χαρακτηρίζεται από απαράμιλλες οικονομικές και μη οικονομικές επιδόσεις. Καταγράφεται εξαιρετική οικονομική ανάπτυξη, καθώς η κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 ετών. Η συνεχής εστίαση στην επιχειρησιακή αριστεία οδήγησε σε ισχυρή κερδοφορία.

Η ενισχυμένη κερδοφορία υπογραμμίζει τη βιώσιμη δημιουργία εσόδων και την πειθαρχία κόστους. Επιπλέον, υποστηρίζει την αύξηση των χρηματικών διανομών προς τους μετόχους (σήμερα 3,8 δισ. ευρώ)».

Ειδικότερα,

Ισχυρός ισολογισμός: Βελτιωμένη χρηματοοικονομική μόχλευση με Χρέος/Ίδια κεφάλαια σε υγιές επίπεδο, 85%. Ισχυρές θέσεις ταμειακών ροών: Τα 4,3 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκαν σε λειτουργικές ταμειακές ροές βοήθησαν στη χρηματοδότηση κεφαλαιουχικών δαπανών (επενδύσεις) ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Το συνολικό ενεργητικό και τα ίδια κεφάλαια είναι τα υψηλότερα τα τελευταία 18 χρόνια. Ισχυρή απόδοση στις περισσότερες μετρήσεις και δείκτες – Περιθώριο EBITDA, Χρέος/Ίδια Κεφάλαια, P/BV και EV/EBITDA. Ο δείκτης P/E για το 2024 είναι ελκυστικός και ευνοϊκός για μελλοντικές υψηλότερες αποτιμήσεις της αγοράς. Υψηλός αριθμός προσωπικού που απασχολείται σε εταιρείες εισηγμένες στο Χ.Α. σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Έσοδα +6,1%: Καλύτερη απόδοση στα έσοδα, σε σχέση με τα αποτελέσματα εξαμήνου 2023 και 2022. EBITDA (Κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων): +14,8%. Συνεχής βελτίωση, υψηλή ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών και ρεκόρ υψηλών μεγεθών που ξεπερνούν τα €7,3 δισ. Καθαρά κέρδη: +7,8% (χωρίς Τράπεζες) και +15,6% (συμπεριλαμβανομένων των Τραπεζών). Ρεκόρ υψηλής κερδοφορίας ύψους €5,8 δισ.: 97 από τις 117 εισηγμένες εταιρείες ήταν κερδοφόρες το 1ο εξάμηνο του 2024. Μετρητά -8,4%: Η ταμειακή θέση ξεπέρασε τα €14 δισ., μία από τις καλύτερες επιδόσεις των τελευταίων 18 ετών. Οι 31 από τις 117 εισηγμένες εταιρείες είχαν καθαρή θετική ταμειακή θέση. Λειτουργικές ροές +9,3%: Ρεκόρ υψηλών λειτουργικών ροών που ανήλθαν σε €4,3 δισ., μέσω ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών που βοήθησαν στη δημιουργία ταμειακών ροών. Ίδια κεφάλαια +0,5%: Ρεκόρ υψηλών ιδίων κεφαλαίων ύψους €43,6 δισ. λόγω της μεγάλης αύξησης των κερδών. Χρέος +0,4%: Το συνολικό χρέος παρέμεινε ως επί το πλείστον αμετάβλητο, παρά την ανάγκη για επιπλέον κεφάλαια για τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων και εξαγορών. 16 εισηγμένες εταιρείες δεν έχουν χρέος. Προσωπικό +10.7%: Καταγράφονται 177.259 απασχολούμενοι, ο καλύτερος αριθμός μετά την οικονομική κρίση. Υψηλά κέρδη και μερίσματα από τις τράπεζες Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, το ΧΑ τονίζει ότι σημειώθηκαν νέες σημαντικές εξελίξεις:

Η Τράπεζα Κύπρου εισήχθη στο Χ.Α. τον Σεπτέμβριο του 2024, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Τραπεζών που είναι εισηγμένες και ανακοινώνουν αποτελέσματα σε 7 (εκτός της Τράπεζας της Ελλάδος). Τα κέρδη προ φόρων και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €3,4 δισ. και €2,6 δισ., αντίστοιχα, το α’ εξάμηνο 2024, σημειώνοντας αύξηση +29% και 27% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023. Μετά από 16 χρόνια, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες άρχισαν τη διανομή μερίσματος στους μετόχους τους, ύψους €820 εκατ.

Πηγή: Business Daily, Νώντας Χαλδούπης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments