UBS: Γιατί η Ελλάδα και τα ομόλογά της υπεραποδίδουν – Ράλι και στις τραπεζικές μετοχές
Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI
Την πίστη της στις ευνοϊκές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των αγορών διακηρύσσει η UBS, αναμένοντας διατήρηση των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και δημοσιονομική υπεραπόδοση.
Η ελβετική επενδυτική τράπεζα εξηγεί ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι που συντηρούν το θετικό μομέντουμ για τη χώρα μας, αλλά και ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν σε ένα περιβάλλον διαρκούς αστάθειας και γεωπολιτικών εντάσεων. Ρίχνει έτσι φως σε 4 δείκτες: τη μεγέθυνση του ΑΕΠ, το πρωτογενές πλεόνασμα, την πορεία των κρατικών ομολόγων και την υγεία των τραπεζών.
Ανάπτυξη 2,5% για το 2024
Τα μακροοικονομικά δεδομένα στηρίζουν την εκτίμηση της UBS για ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% μέσα στο 2024. Σημειώνει ωστόσο ότι πέρυσι η ανάπτυξη δεν έπιασε τον πήχυ των προσδοκιών εξαιτίας καθυστερήσεων στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, αλλά και των σοβαρότατων συνεπειών από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ελαφρώς λιγότερο αισιόδοξη από τη UBS, αναμένοντας ανάπτυξη 2,2% φέτος.
Η ελβετική τράπεζα επισημαίνει και τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της απασχόλησης με την ανεργία να έχει περιοριστεί στο 9,5%, τα χαμηλότερα επίπεδα από το καλοκαίρι του 2009.
Ισχυρά δημοσιονομικά
Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε τροχιά επίτευξης των αναθεωρημένων στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% και 2,5% αντίστοιχα για το 2024 και το 2025, σημειώνει η UBS, επικαλούμενη την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων. Σημειώνει ωστόσο πως η επίτευξη των στόχων προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξουν οι όποιες πρόσθετες δαπάνες. Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος, το βλέπει στο 152% του ΑΕΠ στα τέλη του έτους και στο 144% του ΑΕΠ στα τέλη του 2025.
Ο επίσημος στόχος της κυβέρνησης για χρέος στο 149% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2025 κρίνεται «συντηρητικός». Η πτωτική τροχιά αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με το δημόσιο χρέος να υποχωρεί στο 133% του ΑΕΠ έως το 2028.
Περαιτέρω πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα προσφέρει ουσιαστικό στήριγμα στα ελληνικά ομόλογα. Χάρη στις θετικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις, αλλά και με την ΕΚΤ να οδεύει σε μείωση επιτοκίων, το spread έναντι των γερμανικών έχει μειωθεί σε προ κρίσεως επίπεδα.
Η UBS βλέπει την απόδοση του ελληνικού 10ετους στο 3% στα τέλη του έτους και στο 2,7% έως τα τέλη του 2025.
«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες
Η UBS παραμένει αισιόδοξη για την πορεία των τραπεζικών μετοχών. Όπως επισημαίνει οι συστημικές τράπεζες της Ελλάδας έχουν βγει πιο δυνατές από την κρίση, μειώνοντας αισθητά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (δηλαδή το βάρος των κόκκινων δανείων) και παρουσιάζοντας υγιή κερδοφορία. Πρόσφατα μάλιστα κατέβαλαν τα πρώτα μερίσματα σε διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών.
Οι τράπεζες ωφελούνται και από τον ισχυρό κύκλο των εταιρικών πιστώσεων, ενώ οι αποτιμήσεις των μετοχών τους είναι από τις πλέον ελκυστικές στην Ευρώπη.
Υπό τις συνθήκες αυτές η UBS συστήνει «αγορά» και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με προτίμηση στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς.
ΠΗΓΗ: Νατάσα Στασινού – Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας